26 januari 2009

Demonstrationståget är inne i riksdagshuset


Namnen på alla som gick i Hyresgästföreningens demonstrationståg för rimliga hyror rullas in i riksdagshuset.

59 997 personer samlade vi i världens första digitala demonstrationståg. Nu har de kommit fram till riksdagen. I snöglop och blåst drog vi fram längs Drottninggatan, bandet med alla namn och jag. Jag började vid Fastighetsägarnas kontor vid Sergels torg, det är trots allt de som är upphovet till de hyresbekymmer vi har. Efter att ha rullat ut några tusen namn kom jag fram till Finansdepartementet, där inne grubblar de över vad de ska göra med Fastighetsägarnas EU-anmälan.

Göran Persson brukade påstå att han kunde läsa av opinionen när han gick över riksbron mellan Sagerska palatset och Riksdagshuset. Har han rätt så kan jag meddela att opinionen är starkt med oss. Demonstrationsbandet väckte inte bara intresse utan det hördes många hejapårop. Good luck, ropade de internationella uppbackarna.

Till slut kom vi fram och in till de som sitter på det slutliga beslutet, riksdagsledamöterna. Det ser ut som om de inte behöver avgöra vad som ska hända med hyrorna under våren. Det finns ingen proposition om hyrorna och allmännyttan på propositionsförteckningen. Jag tog med mig bandet tillbaka. Demonstrationståget kan nu dra vidare till andra delar av landet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu är det viktigt att fortsätta den politiska kampen för hyresgästerna intressen i riksdagen genom kraftfull opposition mot marknadshyror och förslag om borttaget hyrestak. Även kampen för Allmännyttan och en social bostadspolitik är oerhört viktigt. Låga och stabila hyror är en viktig del av den sociala bostadspolitiken.