09 januari 2009

Hyresgäster kan få ekonomin att snurra

En läsare i centrala Gävle har framfört att jag framstår som något håglös i årets första bloggar. En medelålders man från ett av Stockholms förortsområden uttryckte sig i går morse på ett liknande sätt. Det kan vara fråga om en tillfällig formsvacka eller ett tillfälligt utslag av den illusionslöshet som understundom kan drabba oss alla som beskådar politikens ibland outgrundliga vägval.

I verkligheten är jag full av entusiasm. Jag kan inte föreställa mig att det finns några politiker som mitt i en finansiell kris skulle sätta igång med hyreshöjande regeländringar som skulle få hyresgästerna att avstå från Elgigantens superlåga priser eller Onoffs hemkörnings- och installationsservice för att de måste säkra ännu mera hyrespengar i sin krympande ekonomi. Anders Borg vill ha snurr i ekonomin igen och då måste det finnas några som kan vara med och snurra. Hyresgästerna levererar in nästan 100 miljarder i hyra till landets hyresvärdar. Alla procent i hyreshöjning innebär flera miljarder i minskade möjligheter för hyresgästerna att göra sitt för att få snurr på ekonomin.

Lennart Sjögren är, precis som den fundersamma bloggläsaren, Gävlebo men han är också partisekreterare i (kd). I en insändare i Arbetarbladet uppmanade han i julhelgen hyresgästerna i rösta på just (kd). Fast själva grejen är ju att (kd), om man vill vara framgångsrik, måste tala om för de tilltänkta väljarna att man absolut inte tänker införa några hyreshöjande regelförändringar. Den pusselbiten fattas nu men kan ju lätt avhjälpas genom att partisekreteraren uppmanar partiledaren Hägglund eller finansmarknadsminister Odell att torgföra detta budskap. Först då kommer nog hyresgästerna att överväga hur de ska fördela sina röster.

Inga kommentarer: