17 februari 2009

Hyreshajar


Människor som är i underläge utnyttjas alltid. I Sydney exempelvis är det brist på bostäder vilket har lett till annonser av denna typ:

”Fri hyra för någon som är speciell. I stället för hyra söker jag någon som kan hjälpa mig med vissa behov på regelbunden basis.”

För noll kronor i hyra erbjuds kvinnor boende om de delar säng med sin hyresvärd. Om det inte är sex hyresvärden är ute efter så är det en så hög hyra som möjligt. Det gäller att utnyttja läget, marknadskrafterna spelar fritt och högt. I kampen mellan tillgång och efterfrågan vinner alltid tillgång. Det är därför viktigt att ha balans mellan den som har och den som inte har. Hyrestak och hyresförhandlingar ger balans till skillnad från fria inflyttningshyror och marknadshyror.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Räddaapoteket.nu är en politiskt oberoende kampanj som drivs ideellt, som en protest mot regeringens planer att avreglera en av Europas bäst fungerande apoteksmarknader. Ibland är trygghet och säkerhet viktigare än privatisering!

http://www.räddaapoteket.nu/


STOPPA REGERINGENS PRIVATISERINGSHYSTERI

Anonym sa...

Och vad har det här med hyrespolitik att göra? Inte ett dugg. Det faller under andra paragrafer i strafflagstiftningen. Släpp hyrorna fria. Sverige har ingen hyresmarknad. Hyresgästföreningen med lagen i ryggen omöjliggör en fungerande hyresmarknad. Gör som New York när de gick över från hyresreglering till fri hyra för säkert 50 år sedan. Ingen bytesrätt. Hyresgäster i hyrsreglerade lägenheter får hyresreglerad hyra så länge de bor kvar. Kommer en ny hyrresgäst är prissättningen fri. Det byggs massor av hyresrätter på Manhattan fortfarande. Stockholm bórde vara likadant. Men det motverkas dessvärre av Hyresgästföreningen. Ni borde tänka om.