24 februari 2009

Lägg på en platta, Odell


Bristen på bostäder är stor och kommer att bli ännu större. Byggandet är lågt och kommer att bli ännu lägre. Byggarbetslösheten är hög och kommer att bli ännu högre. Mats Odell är mannen som kan ändra på det. Marknaden är ju som bekant ingen fristående bubbla, marknaden är beroende av de skattemässiga villkor och investeringsförutsättningar som bland annat Mats Odell medverkar till eller inte medverkar till.

Odel håller sig än så länge på sin kant, inga investeringsstöd är aktuella.

I en intervju i Dagens Industri säger Mats Odell att han omedelbart skulle bygga hyresrätter om han hade 100 miljoner (ej på nätet). Det är en kassaskåpssäker investering tillägger han. Tänk om någon ville ge honom 100 miljoner så vi fick igång några byggen. För något är otroligt fel. Jättestor och ökande efterfrågan och en skatteskåpssäker investering och byggandet har störtdykt. Ett marknadsekonomiskt mysterium.

På frågan om vilken Odellplatta som han spelar mest får vi veta att det är Oscars ballads. Det fanns en tid när Odell hade egna plattor på topplistorna. När ränte- och investeringsbidragen försvann gällde det att ha hunnit gjuta bottenplattan för att få investeringsbidrag. Många passade på och Odellplattorna var ett faktum.

Om Mats Odell skulle tröttna på Oscar Petersons jazzplattor och vill hjälpa den kassaskåpssäkra investeringen på traven kan det vara läge att satsa på en gammal goding: Investeringsbidrag som villkoras så att hyresgästerna får rimliga hyror, byggjobbarna får jobb och folk får tak över huvudet. En kassaskåpssäker politisk investering.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Här kommer en förebyggande kommentar:
Nu har vi som läser den här bloggen tröttnat på gnälliga Stockholmare. Om det kommer hit nån Stockholmare i akt och mening att gnälla; starta en egen blogg i stället!

/Medlem

Anonym sa...

Vi kommer aldrig få rimliga hyror med Barbro.

En förebyggande kommentar till Barbros hejdukar; sälj bostadsrätten/villan och upplev livet i en hyresrätt!

/en hyresgäst

Anonym sa...

Men snälla nån. Allt handlar som jag förstått saken rätt om att se till att hyresättningen fungerar som den är tänkt. Att man som hyresgäst vet vad man betalar för. Att det fungerar på samma sätt som i övriga landet.

/Stockholmare

Anonym sa...

Så länge riksförbundsbarbro kör över stockholmare kommer mycket att synas på den här bloggen.

Kanske slipper man riksförbundsbarbros centralstyre i många delar av Sverige?

Anonym sa...

Hallå där Barbro.

Vi väntar fortfarande på en förklaring hur i h-e du kunde komma på tanken att köra över en förhandlingsdelegation. Förstår du inte vad du gör?

Barbro Engman sa...

Dels har jag inte kört över någon förhandlingsdelegation, dels har jag redan förklarat hur tvistlösningen i HMK fungerat.

Anonym sa...

Jo, nog ljuger du Barbro när du påstår att du inte kört över Svenska Bostäders förhandlingsdelegationen!

Det är ju just det som är så skrämmande och hotfullt mot vårt nuvarande förhandlingssystem. Inte bara för oss hyresgäster Stockholm utan för hyresgäster i hela landet.

Trovärdigheten för HGF som demokratisk organisation och förhandlingspart skadas svårt av den totala bristen på insyn och transparens.

Anonym sa...

*jäsp*