04 februari 2009

Heja hyresrätten


Tråkiga siffror om hur många som vill bo i den bekväma och relativt bekymmersfria hyresrätten, skrev arbetskamraten Jörgen i ett mejl. Blott var tionde person föredrar att hyra sin bostad, visar nämligen SEB:s senaste undersökning. Jag håller med Jörgen. Men det är något som inte stämmer med de där siffrorna. Svarthandel var på tapeten igår, förstahandskontrakt är så hett eftertraktade så människor begår brott och riskerar stora pengar för att få tag i ett. I Göteborg är det över 700 sökande på varje ledig lägenhet. I bostadsförmedlingens kö i Stockholm är det alltid några hundra före mig. Och ändå vill ingen bo där, nä det är något lurt med siffrorna. Tänk om alla vi hyresrättskramare kunde göra som de gör i Norrköping.

"Hyresrätt - en utmärkt svensk boendeform" är ett unikt samarbete mellan Hyresbostäder, Lundbergs och Ståhl. Tre företag med det gemensamma intresset att aktivt bidra till Norrköpings utveckling. Bara i Norrköping bor mer än 40 000 människor i hyreslägenheter. Och de får sällan höra vilket smart val de har gjort. Hyresrätten står för trygghet, service och ett bekymmersfritt boende där du får tid och pengar över till annat. I jämförelse med boendeformer i många andra länder är den svenska hyresrätten lika unik och speciell som till exempel allemansrätten. Om detta vill vi berätta i ett samarbete över företagsgränserna skriver de exempelvis.

Heja Norrköping.

UPPDATERING: Nu har alla partier svarat på bloggenkäten! Miljöpartiets svar kan ni läsa här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att svartaffärer förekommer är ett tecken på att hyrorna är för låga. Hade de varit i linje med vad de bostadssökande ansåg att lägenheterna var värda hade svartaffärer ej förekommit.

Det enklaste systemet för att sätta hyrorna är att fråga hyresgästerna vad de själva är villiga att betala. Då justeras priserna automatiskt för lägenhetens standard, läge och byggår. Fast då behövs ju ingen hyresgästförening förstås.

Anonym sa...

Man kan självklart inte fråga vad de är villiga att betala för då kan hyresvärden alltid hitta någon som är villig att betala mer. Det blir då en budgivnig där endast välbärgade står kvar med lägenheter. Fastigheterna skulle då bli mycket övervärderade eftersom behovet/viljan av att ha en speciell lägenhet skulle vara större än att ange en rimlig summa. Om de med mindre pengar ska lämna storstäderna så skapas snart slumliknande förorter som i exempelvis Paris. Där vill ingen investera eller rusta upp för där finns inga pengar att hämta in. Ett sådant system ska vi inte ha i sverige! Om alla värdar skött sig och inte skott sig behövs inga kontrollorgan men så ser inte verkligheten ut.

Anonym sa...

Hyresgästföreningen lever på bostadsbristen så varför klaga?

Barbro Engman sa...

Hej apan på gatan.Har du aldrig funderat över att det är hyresgästerna som startat hyresgästföreningen, som sett till att vi blivit fler och fler medlemmar och att det nu är 537 500hyresgäster som bestämt sig för att vara medlemmar. Uppenbarligen finns det dem som har en annan uppfattning om det bästa sättet att få en rimlig hyra.

Barbro Engman sa...

Hej anonym. Kan du förklara för mig på vilket sätt bostadsbristen gynnar hyresgästföreningen?

Anonym sa...

Det vet du Barbro, det finns i hyresgästföreningens affärsidé. Ställ hyresgäst mot hyresgäst och oroa dem över hyreshöjningar. Låt hyresvärderna få igenom 3/5 av sina hyreskrav och få hyresgäster att tro att ni hållit tillbaka kraven. Utan bostadsbrist skulle inget av ovanstående vara möjligt. Ni skulle inte ha en medlem kvar och förhandlingsordningen skulle vara ett minne blott. Det är hyresgästföreningen som är det största hindret på bostadsmarknaden och en bostad är en social rättighet, inte det pyramidspel du håller på med.

Anonym sa...

Under tidigare epoker när hyrorna sattes fritt i Sverige fanns det t.o.m. perioder med bostadsöverskott. Detta hände t.ex. i Stockholm på 30-talet då värdarna lockade med fria månadshyror för att folk skulle flytta ut till då nybyggda Hammarbyhöjden.

Poängen med fria hyror är inte att hyresgästerna ska betala mer i hyra, poängen är att de skall ha någonstans att bo. Apan är ingen förespråkare av att folk skall bo på gatan.

Med fria hyror skulle det löna sig att bygga hyresrätter med andra avsikter än spekulation som i princip är det som sker idag. Om det privata kapitalet skulle tjäna mer på att bygga hyresrätter än att investera i företag på börsen skulle så ske. Planekonomier har alltid slutat i katastrofala fiaskon, både ekonomiska och miljömässiga. Planerarna ser sällan till att det som folk vill ha produceras. Så har även skett på den svenska bostadsmarknaden.

Efter att delar av bostadsmarknaden (bostadsrätter samt villor med statliga lån) blev fria på 70-talet har dessa delar från en underordnad position kommit att dominera den svenska bostadsmarknaden. Trenden pågår än även om finanskrisen lär bidra med ett hack i kurvan. Jan Jörnmarks bidrag till "Äganderättens konsekvenser och grunder" berättar om den svenska bostadsmarknaden och dess utveckling från tidigt 1900-tal till idag. De krafter som han där tar upp och som driver på utvecklingen från en reglerad marknad till en fri kommer tyvärr att leda till att våra centrala städer blir reservat för ägda lägenheter.

Barbro Engman sa...

Hej anonym, hyresgästföreningens affärside´som du kallar det finns i våra stadgar och lyder, allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Vi jobbar väldigt mycket med bostadsbyggandet och hur det ska komma igång. Det finns lika många meldemmar på orter med tomma lägenheter, balans och på orter med bostadsbrist. Människor är alldeles kapabla att tänka själva och bestämma sig alldeles själva för vad de ska oro sig över och inte,.