Till Stockholm flyttar folk från Borlänge, Uddevalla, Njutånger, Ovanåker. Och alla andra ställen i landet. De kommer inte bara till en ny stad, de kommer in i helt nya frågeställningar. Den största av dem alla är var sjutton de ska bo. Det är vad folk pratar om på tvärbanan, bussen, T-banan. Och förmodligen tänker på även om de cyklar till jobbet. För jobb är inte lika svårt att få som bostad i Stockholm. I kassan på H&M, ICA Kvantum, Elgiganten eller McDonalds sliter unga människor med att få ihop till alltför höga andrahandshyror.
I Stockholm drivs en hård ägarpolitik. Därför måste de också grubbla över vilka lånebelopp och räntor man klarar på lönen från H&M, ICA Kvantum, Elgiganten och McDonalds. Inga alls är väl svaret i de flesta fall.
Fast det är inte de lågavlönade och bostadsjagande slitvargarna i kassan det är synd om. Det är de privata fastighetsägarna som har det värst och nu gråter de ut i en artikel i Eskilstuna-Kuriren över att de inte får sätta hyran själva.
”Den kanske tydligaste regleringen är att privata fastighetsägare inte själva får sätta hyran, även om de har hyresgäster som är villiga att betala”.
Man kan undra varför de skriver den här typen av artiklar. Tror de att sympatierna ska strömma in, att människor ska ge sig ut på gator och torg och kräva att fastighetsägarna ska få ta ut vilka hyror de vill. Nä, det kommer inte att hända, alla har vi läst Bostadsfondens senaste rapport om hur bra det går för fastighetsägarna.
Det låter på fastighetsägarna som att de vimlar av hyresgäster i deras hus som är tyngda av att ha besittningsskydd och önskar att samhället kunde låta bli att ha så mycket konsumentskydd så de blev befriade och äntligen kunde börja lägga mer av sin lön på hyran.
”Vi tycker att det är dags att myndigförklara hyresgästen, och låta efterfrågan påverka nivån på hyran”, skriver de också.
Om jag idag på uppdrag av förbundsstyrelsen skrev ett brev till alla 537 500 hushåll som är medlemmar i Hyresgästföreningen med följande innehåll:
”Hallå, ni är alla myndigförklarade. Hyresgästföreningen lägger ner sin förhandlingsverksamhet, nu får ni förhandla bäst ni vill med fastighetsägarna. Lycka till. Vi vet att det är slagsmål om varenda lägenhet men stå på er ska ni se att de veknar.”
Vad skulle hyresgästerna göra då. Bilda en Hyresgästförening så klart. De är väl inte dumma heller. Hyresgäster är minst lika smarta som fastighetsägarna som bildat en fastighetsägarförening för att ta tillvara sina intressen.
12 oktober 2009
Fastighetsägarna: Myndigförklara hyresgästen genom marknadshyra
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Det är lätt att begripa varför Barbro Engman är så kritisk till att minska avstånden mellan hyresvärdar och hyresgäster. För då minskar Hyresgästföreningens makt. Andemeningen i det Engman skriver är ju: Hyresgäster vet inte sitt eget bästa.
Engman citerar en strof ur vår artikel i Eskilstuna Kuriren. Hon hade även kunnat citera den efterföljande meningen: ”Det kan inte vara rimligt och rättvist att skillnaden i hyra mellan city och förorten motsvarar ungefär vad ett månadskort på bussen kostar.” Det hade varit kul att få höra Engmans försvar för detta.
Jag gissar att Ola Ström i så fall vill höja hyran i city. Det står nämligen alla fastighetsägare i förorten fritt att sänka hyran så mycket de vill.
Det är billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt i storstäder.
Det kommer till och med HGF fram till i en egen rapport!!!
Om de nu är så måna om sina medlemmar så varför vill de inte det bästa för sina medlemmar?
Anledningen: föreningsegoism!!
Hej Ola Ström, det låter ju gulligt när du säger att avståndet mellan hyresvärd och hyresgäst ska minska. Fast det handlar ju inte om två kompisar som kommit ifrån varandra precis. Det handlar om förhandlingsposition. Hyresgästen är ju inte precis den som sitter med trumf på hand i ett läge där det råder bostadsbrist och det bara är för fastighetsägaren att vänta in den som är beredd att lägga upp mest för att få lägenheten. Jag har aldrig uppfattat att fastighetsägare är några filantroper, de försöker väl att mjölka ut det som går. I alla fall skriver ni aldrig några artiklar om någonting annat än att hyrorna måste höjas. Du anser att jag anser att hyresgästerna inte vet sitt bästa, men hallå de har alldeles själva såsom de myndiga personer de är beslutat sig för att bli medlemmar iHyresgästföreningen. De anser väl att det är smart och klokt att gå ihop när man ska förhandla om hyran. Den som vill förhandla om sin egen hyra kan som bekant göra det. Intresset är dock lågt.
Anonym,
Nja, det där beror såklart på vilka antaganden man gör. Tittar du på jämförelsen ser du att en nyare hyresrätt jämförs med en äldre bostadsrätt. Nyare hyresrätter har generellt högre hyra.
Ränta och prisläge varierar dessutom ganska kraftigt från år till år för bostadsrätter. Medan hyresrätten i sort följer KPI.
Den där grova jämförelsen gjordes för att illustrera hur avdragsrätten för räntekostnader för bostadsrätter är en orättvisa. En orättvisa som Hyresgästföreningen med denna rappport vill ändra på. Inte särskilt mycket föreningsegoism över det.
Ola Ström: "Andemeningen i det Engman skriver är ju: Hyresgäster vet inte sitt eget bästa."
Vet hyresvärdarna sitt eget bästa? Det tror jag. I det intresset ligger det att kunna förhandla med en så svag motpart så möjligt - eller helst slippa förhandla och bara köra sitt eget race.
En fråga: Varför är även hyresvärdar i fjärran förorten positiva till frisläppta marknadshyror? Om omfördelningsprincipen (höjda hyror i city, men sänkta i förorten) hade varit sannolik så skulle värdar med hyreshus enbart i förorten varit mer negativa. Kan man tycka.
För övrigt så ska väl HGF och fastighetsägarna nu införa ju ett system där bl.a. läget SKA spela större roll än tidigare. Under reglerade och framförhandlade former. Varför kommenterar du inte detta?
Skicka en kommentar