09 oktober 2009

Tuffare tag mot oseriösa fastighetsägare?


Regeringen bör omedelbart tillsätta en oberoende och opolitisk utredning som fortlöpande granskar SVT:s sändningar, föreslår Jan R Andersson och Peder Wachtmeister (M) i en riksdagsmotion. Hoppsan sa. Enligt de moderata riksdagsledamöterna har SVT:s nyhetsprogram färgats under Socialdemokraternas tid vid makten och sedan inte återgått till en neutral rapportering.

Igår lyssnade jag på en repris av radioprogrammet Publicerat från den 26 september. Där sa den tidigare redaktionschefen på Aftonbladet Håkan Olander: ”Journalisterna är mer eller mindre lydiga redskap för regeringskansliets marknadsförare. Och har fullt upp med att sprida vad som planteras hos dem. Istället borde de jaga egna nyheter”.

I onsdags blev jag intervjuad av Rapport. De hade fått en nyhet av regeringskansliet som gick ut på att regeringen minsann skulle ta i mot de oseriösa hyresvärdarna. Man kan väl säga att regeringskansliet fick full pott på den lanseringen. Rapport toppade med nyheten om att regeringen ger sig på de hyresvärdar som inte sköter sig. Kackerlackornas tid i lägenheter och hus är förbi, förstod man av de bilder som illustrerade inslaget.

Visserligen fick jag säga att det nog bara var halva sanningen. Regeringen passade ju på att avskaffa förvärvslagen som innebär att oseriösa hyresvärdar kan stoppas redan innan de köper. En lika stor nyhet det kan man tycka. Rubriken i Rapport hade lika gärna kunnat vara – ”Regeringen underlättar för oseriösa hyresvärdar att köpa hyresfastigheter. Nu vältras ansvaret över på boende”.

Men de sa man inte. Rapport-tittarna är därmed övertygade om att regeringen gjort något för att exempelvis förhindra att Acta blir en ännu större fastighetsägare. Men det är precis tvärtom. Acta, som tidigare kunnat stoppas om de ville köpa fler bostadsfastigheter, kommer nu att kunna köpa hur mycket som helst utan en endaste prövning.

Regeringen har gjort det lättare för hyresgästerna att slå larm och få ändringar till stånd när det väl visar sig att de hade oturen att bo hos en fastighetsägare som borde ha ägnat sig åt något annat. Vad man inte förstår är varför regeringen inte hade kunnat göra både och. Behållit förvärvslagen och skärpt reglerna.

UPPDATERAT: Här och här finns en annan vinkel än den Rapport valde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är billigare att bo i bostadsrätt än hyresrätt!
Det kommer HGF själva fram till. Är det inte fantastiskt!


http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2006/07/article/article20060706_094809560/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

André Johansson sa...

Anonym,

Nja, det där beror såklart på vilka antaganden man gör. Tittar du på jämförelsen ser du att en nyare hyresrätt jämförs med en äldre bostadsrätt. Nyare hyresrätter har generellt högre hyra.

Ränta och prisläge varierar dessutom ganska kraftigt från år till år för bostadsrätter. Medan hyresrätten i sort följer KPI.

Den där grova jämförelsen gjordes för att illustrera hur avdragsrätten för räntekostnader för bostadsrätter är en orättvisa. En orättvisa som Hyresgästföreningen med denna rappport vill ändra på.