30 oktober 2009

Någonting har hänt i bostadspolitiken

Någonting har hänt i bostadspolitiken. Kravet på marknadshyror har tystnat, kravet på fria inflyttningshyror har tystnat, kravet på att låta var och en förhandla sin egen hyra har nästan tystnat och kravet på bruksvärdessystemets omedelbara upphörande har också tystnat.

Idag gör till exempel fastighetsägarna i Stockholm gemensam sak med (S) politikerna Helen Hellmark - Knutsson och Anders Johansson på DN debatt där de sjunger hyresrättens lov (läs här). Det är bra det, hyresrätten är värd en lovsång.

Man ska väl i det läget inte vara så petig av sig så att man påminner om att samma Knutsson och Johansson skrev på DN debatt den 24 augusti. Då sjöng de ägandets lov här:

”Drömmen om det egna hemmet får inte stanna vid en dröm: Drömmen om den första, egna lägenheten måste kunna bli verklighet för fler. Och när familjen växer måste också de som vill bo i villa ha möjlighet att göra det. För oss är det en självklarhet att två heltidsarbetande ska ha råd att bo i eget hus. En ny egnahemsrörelse för storstadens familjer behövs.

Att bo i eget hus eller i bostadsrätt i storstäderna har alltför länge setts som en form av lyxboende av ledande socialdemokrater. Därför har det inte heller varit riktigt accepterat att ge fler människor den möjligheten. Vi anser tvärtom att vi måste underlätta för fler att göra boendekarriär.”

Det är bra när folk kan ändra sig och inse att den stora satsning som gjorts på att underlätta ombildning till bostadsrätter och skattegynna villaboende och bostadsrättsboende har varit tillväxthämmande.

Det mest uppseendeväckande med dagens DN debatt är att fastighetsägarna fått med sig de två socialdemokraterna på att skriva att ”enskilda hyresgäster (måste) få ställa krav på och bli överens med sin hyresvärd om lägenhetens standard och utrustning och priset för detta. Det gäller även det geografiska läget”

Nytt för dagen, ledande socialdemokrater vill avskaffa förhandlingssystemet och ersätta detta med individuella förhandlingar? Eller vad betyder denna kryptiska formulering om att enskilda hyresgäster ska bli överens om priset med sin hyresvärd?

16 kommentarer:

Anders sa...

Vadå individuell förhandling? Detta skulle väl betyda att en hyresvärd kan ta ut det pris som den som bjuder högst för en ledig lägenhet är beredd att betala. Det är väl rätt och slätt marknadshyra om man inte kör med förskönande omskrivningar?

Barbro Engman sa...

hej Anders, det har du förmodeligen helt rätt i. Vi har nog fått tillbaka kravet på marknadshyror i socialdemokratisk och fastighetsägartappning genom denna något kryptiska och försåtliga mening. Fast jag är helt säker på att det inte blir ett krav som socialdemokraterna ställer sig bakom i morgon när de diskuterar bostadspolitik.

Anonym sa...

HGF:s Terje Gunnarsson visar sitt rätta jag.

Exakt så här svarade han en kommentar på sin blogg:

Terje Gunnarson sa...
Hej du anonym.
Måtte du eller dina barn om du har några bli bostadslösa.
Terje

Ett halvt dygn senare tog han bort sitt svar.

För att sedan skriva dit det igen - efter att ha skrivit om det.

Så var det med det. HGF visar sitt rätta jag...

Barbro Engman sa...

Men hallå, nu jobbar du hårt på att medvetet missförstå. I samma ögonblick Terje insåg att han slarvat och inte sett att han hoppat över ett ord så tog han bort det för att sedan lägga ut det rätta.Det finns väl ingen som helst anledning att hålla på att misstolka det.

Barbro Engman sa...

Men hallå, nu jobbar du hårt på att medvetet missförstå. I samma ögonblick Terje insåg att han slarvat och inte sett att han hoppat över ett ord så tog han bort det för att sedan lägga ut det rätta.Det finns väl ingen som helst anledning att hålla på att misstolka det.

Christer Jansson sa...

Hej Barbro!
Jag håller med om att medvetna missförstånd är helt onödiga. Det gäller även vår debattartikel. Ingen har där förordat att bruksvärdessystemet inklusive förhandlingsmodellen skulle kastas över bord. Däremot måste enskilda hyresgäster få en större möjlighet att få - och också betala för - kundanpassade åtgärder. I annat fall blir hyresrätten aldrig tillräckligt attraktiv för alla, vilket jag utgår från att du också vill!

Anonym sa...

Kravet på marknadshyror har tystnat skriver du. Det tror jag beror på att de som gemeneman kallar för marknadshyra redan blir infört genom stockholmsmodellen. Dvs att atraktiva lägen i innerstan får dyrare hyra än andra lägenheter.

Men visst de ska förhandlas först...
Hälsningar
Jonas

Barbro Engman sa...

Hej Christer, om det är det ni menar hade det varit bra om ni skrivit det. Eller hur?

Barbro Engman sa...

Hej igen Jonas, du är inte den som ger upp i första taget. Du ligger verkligen i. Stockholmsmodellen är inte markandshyror det är bruksvärdeshyror. se tidigare bloggsvar

Anonym sa...

Hej Barbro
Marknadshyror, brukvärdeshyror etc kalla det vad du vill. Du kan väl bara ge ett rakt ja eller nej svar på nedanstående fråga så får vi själva besluta vad vi ska kalla det.

Visst är det väl så att med stockholmsmodellen så kommer hyrorna bli högre i innerstan än i ytterstan?

Mvh
Jonas

André Johansson sa...

Hyrorna är redan högre i innerstan jämfört med yterstan.

Man kan inte likställa Stockholmsmodellen med marknadshyra. Det är två vitt skilda saker.

Här är ett PM som jag skrev för en tid sedan som visar på skillnaderna mellan Malmömodellen och ett förslag på efterfrågebaserade marknadshyror som fanns i den statliga utredningen "EU, allmännyttan och hyrorna". Nu är inte Malmömodellen och Stockholsmodellen exakt samma sak, men principerna är desamma.

Här är den:

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2008/04/article/article20080414_152953900/Utredningens_modell_ar_inte_Malmomodellen.pdf

Barbro Engman sa...

2 (56) 3814
2 (62) 4151
2 (54) 5451
2 (65) 7111
2 (38) 3962

Om man letar lägenhet i Stockholms innerstad denna morgon kommer man att finna en tvåa på 62kvm som har en hyra på 4151:-/mån medan en annan tvåa som är 3 kvm större kostar 7111:-/mån. Den på 54kvm är1300:- dyrare än den på 62 kvm.Den som är på 38 kvm kostar mer än den som är 56 kvm. Om de här hyresskillnaderna är relevanta måste hyresgästföreningen kunna svara på. Hyresskillnader ska motsvaras av skillnader i bruksvärde. Hyror måste vara begripliga och uppfattas som rättvisa oavsett om de är höga eller låga. Stockholmsmodellen syftar till att sätta hyror som folk begriper sig på. Hur ska vi annars sätta hyror?

Anonym sa...

Hej Andre och Barbro
Det verka rsom att många här inne som inte jobbar på HGF håller med mig om att

Stockholmsmodellen innebär att centralt läge = högre hyra på grund av högre efterfrågan.
Det är precis det som är marknadshyror.


Varför kallas det då inte det?

Andre; du skriver att Hyrorna är redan högre i innerstan jämfört med yterstan.

Okej, Andre svara rakt på denna fråga, kommer denna skillnad i hyra att bli större eller mindre med stockholmsmodellen???????

Med vänliga hälsningar
Jonas

André Johansson sa...

Jonas, läste du mitt PM? Hittade du inga avgörande skillnader mellan Malmömodellen (som är en variant på Stockholmsmodellen, samma principer i stort) och marknadshyra?

Där står hur som klart och tydligt att: "I Malmömodellen sätts hyrorna efter hyresgästernas generella värderingar av läge, storlek och standard. Marknadshyra är istället när hyresnivån bestäms av den enskilde hyresgäst som är beredd att betala mest hyra vid en viss tidpunkt."

Det vill säga när bostadsbrisen är stor, som nu, drar hyrorna iväg rejält vid marknadshyra, men inte med bruksvärdeshyra (dvs Malmömodell eller Stockhomsmodell eller med sk kvalitetshyror i Göteborg).

"Okej, Andre svara rakt på denna fråga, kommer denna skillnad i hyra att bli större eller mindre med stockholmsmodellen???????"

I vissa fall kommer skillnaderna att bli större, i vissa mindre. Det beror på hur hyresnivån ser ut idag. I stort är det dock ett nollsummespel. Om hyran höjs på ett ställe, sänks den på ett annat. Ännu en skillnad mot marknadshyra.

Anonym sa...

Nollsummespel? Okej
vad tror du om de hyror Barbro tar upp ovan? Kommer de att vara vinnare i nollsummespelet? Tror du på allvar att något av dessa exempel får sänkt hyra?
Hälsningar
Jonas

André Johansson sa...

Eftersom de är är olika hyresnivåer kommer skillnaden variera i olika grad.

Dessutom måste man veta andra parametrar än läget för att veta hur hyran kommer att bli. T ex lägenhetns beskaffenhet, förmåner, miljö och kvaliteten på fastighetsförvaltningen. I de ovan uppräknade fallen vet jag inget om det. Därför kan jag inte ens höfta till om hur det kommer att bli.

Men det man kan säga generellt är att hyrorna i Stockholm har tagit för stor hänsyn till byggnadsår. Och att läget fått olika stort genomslag beroende när fastigheten är byggd. Det kommer att rättas till i Stockholmsmodellen.