09 februari 2010

Rapport från ett miljonprogramsområde



Vår vikarievecka fortsätter. Idag är det Jörgen Strandberg, kommunikatör vid Hyresgästföreningen, som bloggar.

---------------
Jag är inne på mitt 32:andra år i mitt tredje miljonprogramsområde, på Järvafältet i västra Stockholm. Här bor jag tillsammans med mina grannar; Martha, Ebbenasse, Ulla, Rashida, Federico, Hasifa med flera. "Kisar" jag med ögonen så fungerar det bra. Bra lägenhet, bra grannar, bra service från bostadsföretaget, bra matutbud osv. Öppnar jag upp de blå så ser jag sanningen. Och den är inte munter.

En av våra stora dagstidningar konstaterade nyligen att människor i invandrartäta områden är lätta att köra över. Och jag håller med.

Med lätthet och i all välmening bygger makthavarna om bostadshusen och gårdarna utan inblandning av oss boende, flyttar arbetsförmedling, social service och försäkringskassa till den närbelägna svenskstadsdelen utan protester, planerar den nya hårt trafikerade E18 ovan jord precis bredvid bostadsområdet utan att någon reagerar, den underjordiska "Förbifart Stockholm" ser dagens ljus vid ena änden av stadsdelsområdet utan att de boende eller fastighetsägarna reagerar osv.

En annan utmaning är att tjänstemän och entreprenörer från andra delar av landet har förutfattade meningar om oss boende.

-Jag trodde att alla redskap och maskiner skulle vara stulna efter första natten, sa en entreprenör på dalmål.

Han var också orolig, nästan rädd, för att möta oss boende efter allt han hört. Efter första veckan var han lättad; inget förstört elelr stulet bara supervänliga människor.

Hur kan det få fortgå att politiker, kommunala tjänstemän och bostadsföretagens representanter hittar lösningar FÖR oss medborgare och boende, i stället för MED oss? delaktighet och inflytande skulle ge oss både bättre, hållbara lösningar och självkänsla. Hur kan det till våra bostadsområden få komma entreprenörer och andra som ska jobba för oss, utan att få bra förutsättningar?

Lösningen finns hos en organisation som åstadkommit underverk - RFSL. De har i stället för att utmåla hbt-personer som offer jobbat offensivt. En av lösningarna som har tagits fram för att öka förståelsen är en "hbt"-utbildning för bland annat vårdpersonal.

En liknande lösning, rdi*-utbildning, för politiker, tjänstemän och entreprenörer skulle kunna vara bra för oss som bor i delar av miljonprogrammet.

*rdi=Utbildning i Respekt, Delaktighet och Inflytande inför beslut, åtgärder och arbetsinsatser i miljonprogramsområdena



Jörgen Strandberg, arbetar med kommunikation på Hyresgästföreningen



6 kommentarer:

Berit sa...

Har allt som hänt i Järvadialogerna undgått dig, Jörgen?

Jörgen Strandberg sa...

Nej, tvärtom så har jag varit delaktig i Rinkebydialogen. Men jag är luttrad och sett många välmenande projekt som kommunen varit inblandad i haverera när det ställts krav på att gå från ord till handling. Idag göder Järvadialogen rejält ett 50-tal konsulter. Jag har efterlyst en handlingsplan där vi boende ser vad som kommer att hända från alla som är ansvariga och inblandade. Inte bara från Hyresgästföreningen som idag arbetar aktivt för att få dialogen fruktbar.
/Jörgen Strandberg

Sigtunadialogen sa...

Hur gick det med Mörbydialogen, Örkelljungadialogen, Gnestadialogen och Bandhagendialogen då?

Geeezz... vilket navelskådande det är på HGF.

Jörgen Strandberg sa...

Tack för ditt svar på min bloggtext. Jag skrev min text utifrån egna erfarenheter. Jag förmodar att du vill framhålla kommunens goda insatser i de dialoger som du räknar upp. Bra! Det är inte alltid Hyresgästföreningen lyckas, även om vi har den ambitionen. Hoppas vi kan vara överens om att med de boendes inflytande och delaktighet blir det både bättre och mer hållbara lösningar. Och att det är bättre att något görs och kanske misslyckas än att inget görs alls.
/ Jörgen Strandberg

Sigtunadialogen sa...

Hej Jörgen,

Jag tror att vi får enas om att ni ofta försöker - men att ni också radar upp misslyckande efter misslyckande

All cred till dig som försöker, jag gillar engagerade människor. Men reultatet är det som räknas.

Stockholmsmodellen kommer att bli ert fall. Det är ett svek mot medlemmarna och en flört med fastighetsägarna.

Och HUR kan Stockholms innerstad få +3% i hyresökning för andra året i rad när resten av samhället går tvärt emot?

Låga eller inga löneökningar, deflation, rekordlåga räntor, finanskris och sjunkande priser.

Det var sjukligt dåligt förhandlat av er. Pinsamt.

TOR sa...

Hej! Vi kan lär oss om varandra, så klicka på länk http://www.vi-pr.se/sorattvisor.htm och läs om min lag förslag som verkligen gagnar hyresgäster!
www.vi-pr.se
Tor Svärdtorp