16 maj 2010

Aningslösheten styr

För att göra hole in one på bangolfbanan i Östersund måste man fixa att ta sig runt denna tub med Fjällbrynt. Jag hann tyvärr inte slå några bollar för i Badhusparken bakom Fjällbrynttuben var det turnéstopp för Bygg Framtiden mellan 11-15 i lördags.

Det råder ingen tvekan om att Östersund har bostadsbrist och att de vill att ännu fler ska flytta dit och trixa sig förbi Fjällbrynttuben. I Östersund satsar de på tillväxt.

Så Emil Burman (S) och Gunnar Hjelm (M) fick förstås en fråga om de visste hur många som söker bostad i Östersund.

Ingen aning, sa Emil Burman. Har ingen siffra, sa Gunnar Hjelm vilket väl är det samma som ingen aning.

Man kan undra om barnomsorgen, äldreomsorgen, skolan planeras utifrån samma aningslöshet eller om de i de fallen försöker ta reda på hur efterfrågan ser ut

Ovan syns ett stapeldiagram på bostadsbristen i Östersund.

Lasse Nielsen, den höga stapeln, illustrerar efterfrågan. Själva är jag den något mindre stapeln som illustrerar tillgången. Agneta Wallin försöker få till de rätta proportionerna. Jag vet inte om det kommer att underlätta byggplaneringen i Östersund men det var värt ett försök.
Även i Östersund lovade politikerna att jobba för en smart IT lösning där alla som söker bostad på ett lätt sätt kan se vad som är ledigt och hur de ligger till i sitt sökande. Det är helt obegripligt att en kommun som satsar på befolkningsökning tvingar de som vill flytta dit in i ett omfattande detektivarbete i sin jakt på bostad.

Det finns ingen politiker, i alla fall har jag aldrig träffat någon, som inte säger att det är jätteviktigt att människor har en bostad, att ungdomar kan flytta hemifrån och få ett eget liv, att det måste byggas, att de vill att det ska byggas, att det är nödvändigt att det byggs osv.
Kommunen skriver i sina ägardirektiv till Östersundsbostäder att de särskilt ska uppmärksamma ungdomarnas situation.

Så det var inte konstigt alls att Hannes från Syndikalistiska ungdomsförbundet ställde den självklara frågan till de politiker som var på plats, vad väntar ni på då?Viktor, Hannes, Emelie och Linn, Syndikalisktiska ungdomsförbundare och frågeställare
Vad de väntade på gick inte riktigt att spåra av svaren att döma.
Bygga fick man göra själv eller så kunde man lyssna på Behrang Miri rappa om hyresrättens förträfflighet eller så kunde man pricka in på flygfotot över Östersund var man tycker att det ska byggas.6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro!

Under ditt inlägg från 12 maj förs väldigt intressanta diskussioner om ombildning och kommande hyresnivåer i Stockholms innerstad.

Vi respekterar självfallet att du har mycket att göra, men skulle ändå uppskatta din kommentar. Särskilt vad gäller stämningen mot Ånghästen.

Tacksam om du diskuterar ärendet med chefsjuristen och därefter redogör för varför Hyresgästföreningen driver ärendet vidare, om ni avser att göra det.

Janne sa...

Ja Hyresgästföreningens representant kommer verkligen "till korta" i det lilla roliga mänskliga diagrammet ni gjorde.

Men så är det ju i verkligheten - HGF har litet eller inget att komma med.

Förutom Barbros 100.000 kr lön i månaden då. Den är i världsklass - bättre än en VD på börsen. Eller lika med en stadsministers.

Numera FD medlem! sa...

Usch och FY om man vill ombilda till bostadsrätt i Stockholm. Då kommer HGF och ropar" girigbuk" och stämmer de föreningar som får ja på sin stämma.

11 föreningar har HGF dragit till tingsrätten i sin politiska klappjakt på ombildningarna.

Men Hyresgästföreningen själva gör fastighetsaffärer och tjänar pengar på att sälja någons hem. Rosenön gick så fint att sälja så - och med fin skatteplanering i affären.

P-O Brogren verkar aktivt för att hans som skall ombilda till bostadsrätt i exklusiva Danderyd.

Och Terje Gunnarsson bryr sig inte om att hans medlemmar i en av de stämda föreningarna säger att HGF gör fel.

77 betalande HGF medlemmar tycker att och protesterar emot (skriftligen) att HGF juridiskt representerar de 3 personer som stämmer BRF Skottet. Men (såklart!!) utan åtgärd från HGF. Demokrati och medlemmars vilja står inte högst på prioritetslistan..

Sån är moralen på HGF. Man säger en sak - men när det gäller egen kassa, lön eller ersättning så kan man lätt rucka på idealen eller köra med dubbelmoral.

Det är HGF som är giriga och ägnar sig åt odemokrati!

Snuskigt värre HGF!

Anonym sa...

Hyresgästföreningen verkar ju för hyresrätten. Ni verkar liksom tro att hyresrätten räddar sig självt. 537 000 medlemmar kan inte rå för vad topparna tjänar eller hur vissa saker sköts. Men de ger ledninge nuppdragen och när de utförs får ni väl tycka vad ni vill om det. Men löner och fastighetsaffärer har inge me sakfrågorna att göra.

Anonym sa...

Re Anonym
Nej det är klart. Etik, moral och att leva som man lär har väl, i din väld, heller ingen plats i en medlemsorganisation?

Mvh
Jonas

miklos sa...

Ner en organisation växer o blir för stor kan hända saker som denne förs är åt alla käraste sin egen plånbok och sennare ideerna kommer ordningsföljden ibland skiftar . Det låter so bra hopas ett verkli9gheten hinner i kap o gör det bra till slut .