31 maj 2010

Turnéstopp Örebro


Hyresgästföreningens tält på Yeahfestivalen.
I lördags var det två turnéstopp i Örebro. Örebro är en festivaltät kommun. Vivall hade en egen festival och i Stadsparken pågick Yeah festivalen.
Så det var inga problem att hitta målgruppen för vår turné, unga människor som vill ha någonstans att bo.

Det som går igen i alla politikerutfrågningar varhelst turnén drar fram är politikernas välvillighet. Alla vill bygga, alla förstår att det måste byggas, alla förstår hur besvärligt det är för ungdomar som inte kan hitta någonstans att ställa sängen.De utmärkta ståupparna Lasse Nielsen och Agneta Wallin sköter utfrågningarna och försöker komma under ytan på denna välvillighet. För det byggs ju inte. Det behövs hammare och spik, välvillighet bygger inga hus.
År efter år rapporterar Boverket att det är en omfattande bostadsbrist och att den kommer att bli värre om man inte bygger.
I går var jag flytthjälp och bar kartonger uppför trappor tillsammans med tre tonårsmammor som firade morsdag genom att försöka räkna ut hur det ska gå till att hitta en bostad åt en blivande socialantropolog, beteendevetare och kock.
Man behöver inte vara på turné för att stöta på diskussioner om bostadsbristen, det räcker med att bära flyttkartonger, åka buss eller stå i Konsumkassan.

Inga kommentarer: