03 maj 2010

Foto Barbro Engman

Av någon obegriplig anledning är det förbjudet att lägga brännbart material på den majbrasa som syns i bakgrunden. Om det hade stått att det var förbjudet att lämna plåt och tegelstenar och annat som inte brinner hade det varit lite mera begripligt.

I politiken däremot finns inga begränsningar på vad som får kastas på valbrasan. Och till min stora glädje rycker bostadspolitiken fram som en valfråga.

Bostadspolitiken var ett av huvudnumren i Lars Ohlys 1 maj tal. Han förutskickade att de rödgröna ska satsa på ett investeringsbidrag för byggande av hyresrätter. Förutsättningen för att få det nya investeringsstödet är att hyrorna inte blir för höga och att energiförbrukningen hålls nere.
De rödgröna är också överens om att behålla det nuvarande ROT-bidraget, men att även införa ett stöd för att reparera och bygga om hyreslägenheter, sa han.
Jag har försökt leta efter något motdrag från alliansen som skulle få hyresgästerna att känna sig lite uppåt och bekräftade. Men det är inte så lätt. Deras satsningar ligger inte år hyresrättshållet.
Om jag har fel så går det bra att korrigera mig.

Den enskilt viktigaste åtgärden är att införa ägarlägenheter, sa Mats Odell när han tillträdde som finansmarknadsminister. 3 000 - 5 000 ägarlägenheter skulle det bli. Det blev 48. Ingen succéartad idé alltså. Men skam den som ger sig, Mats Odell är en övertygad anhängare av ägandets välsignelsebringande krafter.

Han anser inte bara att tryggheten ligger i ägandet utan att det är ”en grundläggande del i en familjegemenskaps tillvaro.”

Så nu ska hyresrätter inte bara kunna ombildas till bostadsrätter utan också till ägarlägenheter.

Mats Odell är övertygad om att så fort man ” har fått fast mark under fötterna” så vill man äga sin bostad.

Jag vet inte hur Mats Odell tänkt sig att vi som bor i hyresrätt ska uppfatta detta. Inte kan han väl mena att vi inte har fast mark under fötterna, är otrygga och saknar familjegemenskap bara för att vi inte betalar hyran till banken?

Ägarlägenheter ska bidra till att stabilisera miljonprogramsområdena och det är det första betinget vi ser fram emot i under nästa mandatperiod, sa Mats Odell till Ekot i fredags.

Om de kommunala bostadsbolagen kan sälja lägenheter till de boende en i taget - ägarlägenheter - öppnas helt nya möjligheter för hushållen att stanna kvar i miljonprogramsområden anser han.
Ombildningsförsöken i miljonprogramsområdena har gått lika dåligt som byggandet av ägarlägenheter. Människor bor inte i små lådor, de bor i ett betydligt större sammanhang. Där vill de att det ska vara fint och välfungerande. Bra skolor, bra kollektivtrafik, affärer och välskötta fastigheter. De vill då också bo kvar.
Varför skulle man vilja äga en bit av ett hus som är illa skött, i ett nerslitet bostadsområde med dåligt fungerande skolor, förskolor och sjukvård?

Människor trivs i välskötta bostadsområden. Satsa på det istället.

11 kommentarer:

Lise sa...

På tal om att göra sig av med det gamla. Är det inte dags att byta ut Terje?

Han har petat och påtat och fixat och trixat.

Men siffrorna är så svåra och det är så svårt att förstå effekterna av Stockholmsmodellen.

Kan han inte räkna? Eller kan han kanske det men är rädd för vad han funnit?

Oavsett har han fört medlemmarna bakom ljuset länge nu. Tjänstefel och inkompetens.

Terje Gunnarson sa...

Hej Lise
Du är välkommen att fråga om stockholmsmodellen på min blogg eller läsa på http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgf/region/forening/110/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=110&movefirst=firstPageItem20100412_105612370&ItemObjectID=273375
Om länken inte fungerar så kan du klicka dig fram via www.hyresgastforeningen.se eller ring mig på 0703-016150 eller maila terje.gunnarson@hyresgastforeningen.se
Vänlig hälsning
Terje

Anonym sa...

Grannar ställs mot varandra i ombildningsförsök och oavsett om man är ja el nejsägare mår folk dåligt och det slits ordentligt på hälsan.
Grannsämjan blir alltså sämre fast tanken var att den ska bli bättre.
så länge det är såhär så borde det inte få förekomma alls.
/förortsbo

farbror Frej sa...

"Mats Odell är övertygad om att så fort man ” har fått fast mark under fötterna” så vill man äga sin bostad."

Det är alltid underförstått att ägande = oberoende i Odells världsbild. I de små sammanhangen är ovanstående relation självklar. Bättre att äga en TV via ett kontantköp, än att hyra den, eller avbetala den via något kostsamt men tidsbegränsat kreditlån. Under alla omständigheter skulle ingen skulle komma på tanken att avbetala en TV på livstid, genom att bara betala räntorna på det amorteringsfria TV-lånet. Tanken vore absurd.

Men när det gäller bostäder i Stockholm så är det tryggt att livstidsbelåna sig - och samtidigt få oberoende och trygghet på köpet, tycker man. Vad sedan historien förtäljer angående inflationjusterade bopris-utvecklingar över riktigt långa tidsperioder, vill man inte veta.

Vad sägs om 300 år? Räknat på en fin och central adress i Amsterdam, huvudstaden i den kroniska markbristens Holland? Enligt "CIA world factbook" trängs numera 16.7 miljoner på en yta obetydligt mindre än lilla Danmark. Med dessa förutsättningar i åtanke så KAN väl bopriserna helt enkel aldrig sjunka oavsett tillfälliga negativa faktorer. Eller?

http://mediativity.files.wordpress.com/
2009/01/huizenprijzen_300jaar1.jpg

farbror Frej sa...

Jag vill även passa på att tipsa om den amerikanske ekonomiprofessorn Rickard Wolff:s föredrag "Capitalism Hits the Fan".

Han håller visserligen låda i drygt 1 timme och 45 minuter i nedanstående länk, men det märks föga eftersom han är synnerligen intressant och underhållande. Se videon eller ladda ner som ljudfil.

http://fora.tv/2010/03/03/
Richard_Wolff_Capitalism_Hits_the_Fan

Anonym sa...

Många tips Farbror Frej men varför har poeten Börje utelämnat den kraftiga nedgången på fastihgetsmarknaden hösten 2008 och våren 2009??????


Din trovärdighet ökar om du svara på frågor om det du predikar.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"...den kraftiga nedgången på fastihgetsmarknaden hösten 2008 och våren 2009??????"

Nja, kraftig och kraftig. Nu ska vi inte överdriva. Gå in på mäklarstatisktik.se och välj exempelvis Stockholms län > Solna > 24 månader. Kvm-priset gick från 33000 till 28000 och tillbaks igen över 33000 inom 14 månader. Nästan uteslutande tack vare räntedopningen. Klicka sedan på årsstatistik från 1995 och framåt. Då märks den dippen bara som en svag och tillfällig andhämtningspaus. Knappast som något långsiktigt historiskt korrigerande prisras att tala om.

PS: Vad tycker du om professor Piet Eichholtz och hans grävande i Amsterdams stadsarkiv? Något att invända och kritisera även här?

Anonym sa...

15% ned inget att bry sig om är det så du resonerar?


Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"15% ned inget att bry sig om är det så du resonerar?"

Enligt mäklarstatistik, som är part i målet. Själv märkte jag aldrig någon prisnedgång att tala om i Stockholm, trots egen prisbevakning på Hemnet.se. Köerna till visningarna upphörde under några få månader - det var allt. Dippen neutraliserades för fort helt enkelt, tack vare räntenivå-raset. Säljarna han knappt nedjustera sina priser - möjligen med untantag av de mest desperata. Känner du själv någon i din bekantskapskrets som tvingades sälja just där och då till 15% lägre pris? Inte...?

Poängen med att hänvisa till en prisnedgång är för övrigt att den ska fortfarande ska gälla. Jämför principiellt med en bilmotor som varvar ohälsosamt högt. Vad hjälper det att hänvisa att motorn varvade något lägre i 5 minuter för en timme sedan? Är det ett argument för att motorn inte kan skära ihop?

Men låt oss hålla oss till det väsentliga. Vad tycker du om professor Piet Eichholtz arbete? Jag menar, det är väl ändå den viktigare frågan i sammanhanget.

Anonym sa...

Farbror Frej; Som du säger är mäklarstatestik part i målet. Men denna part vill ju hålla priserna uppe, eller hur? Om nu en part som vill hålla priserna uppe ändå medger ett prisfall på 15% så är det väldigt anmärkningsvärt.

Är det inte så att du är Börje Poeten och vill bevisa dina teser så mycket att du utelämnar fakta som inte passar in?

Innan jag läser Piets arbete och lägger ner tid på det vill jag ha svar på mina frågor som jag ställt massor med gånger. Jag läser ditt matrial och svarar på dina frågor men nu känner jag att du får göra mig vänligheten att göra detsamma.

1. Är du Börje?
2. Tycker du att Barbro är värd lika mycket i lön som vår statsminister?
3. Att en ordförande i HGF tjänar som vår statsminister är det en bra signal till medlemmarna?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Som vanligt inga svar när debatten hettar till. Varför har alla som är för HGF så svårt att svara på frågor?