24 maj 2010

Primitiva funktioner styr marknaden

Hyresgästföreningens nya webbsida lanseras idag men min blogg ändrar sig inte.

Inte jag heller, jag började mitt bloggliv 19 februari 2008. Sedan dess har jag skrivit 556 blogginlägg företrädesvis om hyresrätten och om bostadspolitik i största allmänhet och det tänker jag fortsätta med.

För det finns trots allt en stor källa att tömma ur även om jag emellanåt tycker att bostadspolitiken lyser med sin frånvaro. Hur vi bor, var vi bor och med vilka förutsättningar vi bor är en så betydelsefull del i våra liv att det inte går att bortse ifrån, även om en del gärna vill göra det.

I helgen har jag förutom det obligatoriska grillandet bevistat ett marssvinsdop, ägnat mig åt att sy båtdynor till dotterns folkbåt och djupläst DN och Svenska Dagbladet.

Jag fastnade för en artikel i SvD med rubriken ” Marknaden är inte mer än människa”. Den ligger tyvärr inte på nätet.

Jag tycker att det är välgörande att det någon enda gång framgår att marknaden inte är någon rationell maskin som drivs av välavvägda och framtidsinriktade överväganden utan att marknaden består av en massa människor med lite tveksamma drivkrafter.

”Höga vinster fick testosteronhalterna att skjuta i höjden. Mer testosteron ledde i sin tur till en benägenhet att ta mer risker vilket ledde till större vinster, och så vidare. Denna spiral är väl dokumenterad i djurriket. Till slut leder det till dumdristiga och överdrivet riskfyllt beteende som slutar illa”, står det bland annat i artikeln.

”Det visar sig att de mest primitiva funktionerna i den delen av hjärnan som styr känslolivet i högsta grad är aktiva när vi fattar finansiella beslut”, står det också.

Det kan vara bra att ha i minnet och reflektera över i dessa i tider när marknaden förmodas vara lösningen på alla våra problem.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro
Den nya hemsidan saknar helt delta och diskutera. Har det varit för mycket kritik eller varför tog ni bort det?

Mvh
Jonas

DDR! sa...

Usch för marknadskrafter och marknad.

Helst vill vi bara ha ett bilmärke, ett skomärke, ett parti och EN boendeform.

Planekonomi är framtiden!

Peter sa...

Tidningen Hem oHyra är borttagen också? Var ordet för fritt även där?

Oroad medlem

Anonym sa...

Dröjer nog inte länge förän din blogg också plockas bort, kritik verkar inte vara hyresgästföreningens starka sida. Dåligt, för medlemmar ska väl kunna komma till tals!

Wilhelm sa...

Marknadsplats, fysisk eller virtuell plats där köpare och säljare regelbundet möts för handel med varor och tjänster.

Marknad, summan av många aktörers agerande, vanligen inom internationell handel eller inom en viss bransch

- Visst är det jobbigt att vara en del av samma marknad dom du ondgör dig över Barbro.

Tant Frej sa...

Nu googlade jag "Farbror Frej" och "DDR"

Anonym sa...

Hej Barbro !

Har du som ordförande någon principiell inställning till att en ledande befattningshavare inom Hyresgästföreningen aktivt verkar för att en närstående skall ombilda till bostadsrätt ? Utan att peka ut personen i fråga är det lite pikant att människan i fråga är en stark motståndare till ombildningar i sin yrkesroll hos Hyresgästföreningen.
Frågan är således om man kan säga en sak med Hyresgästföreningens hatt på och en helt annan när det handlar om en närstående som står inför en omildning ?
Jag har ställt frågan tidigare till dig, men inte fått något svar.
Skulle det kännas mer professionelt om en journalist på Expressen, Aftonbladet eller Hem och hyra istället ställer frågorna till dig ?

Alldeles strax före detta medlem

Anonym sa...

När slopas kommentatorsfunktionen på din sida?

Varför besvarar du inte kritiken som ständigt riktas mot dig och föreningen?

Anonym sa...

När ska de som kommenterar på den här bloggen börja kommentera det som står i inläggen? Det här är väl inget allmänt debattforum eller?

Kanske dags att Jonas et al. startar en egen blogg eller ett forum där de kan ondgöra sig över vad de vill?

/Micke

Barbro Engman sa...

Peter - tidningen är inte borta. Det är driftsstörningar i dag när den nya webbsidan ska dra igång. Hem & Hyra kommer att återkomma med debattsida och allt. De kommer dessutom att få en ny och utvecklad webbsida i höst.

Jonas - det debattrum som fanns på den tidigare sidan användes som du vet i mycket begränsad omfattning. Hyresgästföreningen finns istället med på Facebook. Vi finns där både som riksorganisation, som regioner och i specialiserade grupper för exempelvis vår kampanj Bygg framtiden. Du är självfallet välkommen dit att föra debatt och ställa frågor. Du är också välkommen att besöka medlemsmöten, ringa eller besöka oss om du har saker du vill diskutera eller så kan du delta på Hem&Hyras debattforum. Jag utgår ifrån att du dessutom som hittills kommer att torgföra dina åsikter om Hyresgästföreningen på min blogg

Anonym, jag har ingen aning om huruvida någon anställd har uppmanat någon närstående att bidra till ombildning. Om du menar PO Brogren så har hans son själv svarat på Terjes blogg. Aftonbladet, Expressen eller vem det än må vara är välkommen att ringa.

Jag vet inte varför anonym har fått för sig att jag ska ta bort kommentatorsfunktion, det tänker jag inte göra.

Men en blogg är ju en blogg och inte ett debattforum. Jag skriver en ny blogg varje morgon innan jag åker till jobbet om sådant jag tycker är viktigt eller som jag tycker att man kan fundera kring. Sedan jobbar jag på med annat hela dagen och dessutom går det åt en hel del kvällar och helger vilket begränsar mitt tidsutrymme att svara på alla kommentarer.
Jag tänker inte heller i fortsättningen svara på samma frågor om och om igen.

Ni som läser bloggen vet att det finns några som är särskilt flitiga med att kommentera och som dessutom är väldigt kritiska till hyresgästföreningen. Vad jag förstår är en del av de inte ens medlemmar och bor heller inte i hyresrätt. Hyresgästföreningen har 535 000 medlemmar och 15 000 förtroendevalda och vi måste därför se till att vi är lättillgängliga.
Min blogg har en mycket liten och begränsad del i detta.

För den som har klagomål på någon eller något är det smidigare att gå in på webben där hittar man svar på de flesta frågor och där finns också kontaktuppgifter till de som kan hjälpa till.

Anonym sa...

Jag har följt Barbros blogg nu ett tag. Jag håller med Micke i sitt inlägg. Och Barbro brukar svara men det verkar inte som om vissa här läser svaren.
Nu när Barbro svarar igen kommer hon nog att få en massa inlägg som inte alls har med hennes svar att göra utan om helt andra saker.
Maggan

Anonym sa...

Ledsen Barbro,

du svarar inte på frågan om det är ok att propagera för ombildningar där närstående är på köpsidan och på samma dag vara emot ombildningar i andra sammanhang. Jag har inte ställt en enda fråga till P O Brogrens son om vad han tycker i principfrågan, han är inte ordförande för Hyresgästföreningen ( inte än i alla fall) vilket du är !!!
Så, vad är svaret på principfrågan, är det ok att propagera för ombildning som anställd och hög befattningshavare i Hyresgästföreningen ??

Numera f d medlem

Barbro Engman sa...

Till numera fd medlem, nej det är inte OK att propagera för ombildning.

Förbannad södermalm sa...

Kommer det att bli repressalier för P-O Brogren nu när han brutit mot policy och förhållningsreglerna?

Jag menar om man har ett betalt förtroendeuppdrag på HGF att jobba mot ombildningarna så kan man ju rimligtvis inte verka för dem i nästa andetag!?

Vad är det för röta i HGF!?!

Anonym sa...

Hej Barbro,

om det inte är ok att propagera för ombildningar när man har en hög tjänst i Hyresgästföreningen så kan jag meddela att Du/Ni har ett internt problem,

Detta förekommer inom organisationen - hur tusan tror du att vi som medlemmar (personligen numera f d) skall ha någon som helst trovärdighet när en av de högst ansvariga beter på detta sätt ?

Jag har personligen sett och hört den höge tjänstemannen i Hyresgästföreningen agera vid medlemsmöten, då är det minsann ord och inga visor. Hade det inte varit för den höga svansföringen personen står för hade det varit lite lättare att smälta att han "hjälper" med råd och dåd som leder till att ombildningar genomförs.
Jag blir sååååå jävla less på dubbelmoralen !!!!!
Det är ett typiskt sossemanér - tala om för andra att inte köpa men när det närmar sig affär för de själva går det inte att hålla fingrarna i styr.
Tänker du agera internt - d v s låta samtliga inom Hyresgästföreningen veta att det inte är ok att verka för ombildningar ?
Jag har hört att det finns lokala styrelseledamöter i Hyresgästföreningen som varit för ombildningar och dessutom köpt !! Är det inte dags att agera från centralt håll ? Är det inte en grund för uteslutning ?

Anonym sa...

Hahaha. Var och en står självklart sig själv närmast. Skilj på arbete och fritid!

Anonym sa...

Skrev du det sista inlägget Barbro?
Mvh
Jonas

Terje Gunnarson sa...

Så här skrev P-O Brogrens son på min blogg 13 april
------------------------------

Nu är det så att min far, P-O Brogren, inte alls har gett mig rådet att verka eller rösta för en ombildning i huset där jag bor utan tvärt om. Han har vid flera tillfällen sagt att han är skeptisk till det och att det innebär många risker. Jag är emellertid 30 år i sommar och får fatta egna beslut. Eftersom jag anser att ombildningen är en god affär så har jag röstat för den.

Om du nu bor i föreningen så är jag förvånad över att du inte har tagit upp detta på något av de möten vi har haft för att diskutera ombildningen. Då hade jag ju kunnat svara dig direkt istället för att du gör ett anonymt inlägg här.

Du kan heller inte ha undgått det brev jag skickade ut till samtliga boende i föreningen där jag skrev att jag var skeptisk till ombildningen av en rad anledningar. Jag är inte skeptisk längre eftersom jag fått svar på de frågor jag ställde i brevet.

Hälsningar,
Martin Brogren

Anonym sa...

Nej Jonas, det var inte Barbro som skrev inlägget 10.56. Det skulle hon aldrig göra, men det är väl ingen hemlighet att politiker och andra förtroendevalda inte lever som de lär. Det finns många exempel!
Ofta är det välbetalda uppdrag som också ger stora möjligheter att sko sig. Man håller varandra om ryggen och den som inte spelar med i spelet hamnar utanför.
Förbannad men ej förvånad

Anonym sa...

Hej Martin Brogren
Då får hemskt gärna utveckla detta vidre ; )

"Jag är emellertid 30 år i sommar och får fatta egna beslut. Eftersom jag anser att ombildningen är en god affär så har jag röstat för den."

Vadå god affär. På vilket sätt?

Terje eller Barbro, var tror ni att Martin menar? eller är han bara en idiot till?

Du, Martin BRA BESLUT lycka till i ombildningen!!!!!!
Mvh
Jonas