25 maj 2010

Ännu en norgehistoria


Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, levererade en Norgehistoria i söndagens tidning. Han tycker att vi borde bli lite mer norska för på wwww.finn.no kan man minsann få en lägenhet på dagen och vem som helst kan bo i innerstaden, skriver han.

Norge har sannsynligvis det mest liberale leiemarkedet i Europa, der boligeiere kan leie til hvem de vil, når de vil, og til hvilken pris de vil, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret för något år sedan och som jag citerade i en tidigare norgeblogg.

Norge beskrivs ibland som Europas ”råeste utleiemarked”, Hyrorna ”svinger fra måned til måned” på en marknad där tillgång och efterfrågan ändrar sig i ett rekordhögt tempo.
Den norska och svenska bostadsmarknaden är helt olika varandra. 80 % av norrmännen äger sin bostad. Hyresmarknaden i Norge är alltså ovanligt liten i jämförelse med de flesta andra länder i Europa.

Så utbudet på hyresrätter är litet och de lägenheter som Per Gudmundsson hittade på finn.no hyrs till övervägande del ut av privat personer. Kommunerna i Norge har bara 20 % av hyresmarknaden..

Så det är som vanligt inga problem för den som har pengar att hitta en bostad på den privata marknaden. Det är det inte i Sverige heller. De som inga norska pengar har är hänvisade till de få kommunala hyresrätter som finns.

Finanskrisen har drabbat bostadsmarknaden i Norge hårt. Försäljningen av bostäder har gått trögt och det har inneburit att man hyr ut sina bostäder istället för att sälja de.

Per Gudmundsson skrev inget om hyran men i genomsnitt kostar det 12560 kr (10174 norska kronor) att hyra en lägenhet i Oslo.
Dessutom får man ofta betala en depositionsavgift. På en lägenhet jag kollade låg avgiften på 33 000 norska kronor.

En fyrarummare kostar 17284 :- en femrummare 20 988 :-osv.

Hyrorna fortsatte uppåt med 1,4 % från fjärde kvartalet 2009 till första kvartalet 2010. Hyran är idag 4,7 % högre än samma tid förra året.

Så Per Gudmundssons recept, skattefri andrahandsuthyrning, med fri hyressättning, skulle ge tusentals små bostäder, på nolltid, utan kostnad skulle väl ge just en Norgeeffekt.

Höga och varierande hyror på osäkra villkor för de som har pengar.11 kommentarer:

Anonym sa...

Det mest skrämande är nog att det Norska systemt fungerar betydligt bättre än det i Sverige....

I stockholm ska man inte bara ha pengar för att få en hyresrätt. Här ska man ha svartapengar.
Känns det bra?

Mvh
Jonas

Kampanj för bövulen! sa...

Svarta hyreskontrakt - ja tack! och Marknadshyror "light"
- två kampanjer av många i samarbete med Hyresgästföreningen.

Hyresrätt - stämm en Bostadsrättsförening!
- är en annan kampanj som ligger HGF varmt om hjärtat (men inte deras medlemmar)

Förbannad Stockholmare sa...

Lustigt... eller Olustigt att Terjes knepande och knåpande och räknande på Stockholmsmodellens effekter sammanfaller så väl med 10-talet stämningar av bostadsrättsföreningar... där man drar och drar på svaren i all evighet. Allt tar tid. Inga resultat uppnås. Bara stilla och bromsklossande.

Är det kanske så att man är inkompetent på alla fronter? eller är det kanske en listig och olustig strategi.. där man bara vill hålla folk som hyresgäster OAVSETT om det är bra för dem eller inte.

Oavsett så är det oproffsigt och en cynisk hantering av vanligt folk och egna medlemmar

Anonym sa...

P-O Brogren rekommenderar sin son att ombilda till bostadsrätt? Ajdå - man gör en sak på jobbet och en annan sak privat.

det låter som om det finns en del egoism och dubbelmoral på HGF.

Rötan börjar i toppen och sipprar ända ner till stämmande gräsrötter.

Terje sa...

Så här skrev P-O Brogrens son på min blogg den 13 april.
------------------------------
Hej kära granne,

Nu är det så att min far, P-O Brogren, inte alls har gett mig rådet att verka eller rösta för en ombildning i huset där jag bor utan tvärt om. Han har vid flera tillfällen sagt att han är skeptisk till det och att det innebär många risker. Jag är emellertid 30 år i sommar och får fatta egna beslut. Eftersom jag anser att ombildningen är en god affär så har jag röstat för den.

Om du nu bor i föreningen så är jag förvånad över att du inte har tagit upp detta på något av de möten vi har haft för att diskutera ombildningen. Då hade jag ju kunnat svara dig direkt istället för att du gör ett anonymt inlägg här.

Du kan heller inte ha undgått det brev jag skickade ut till samtliga boende i föreningen där jag skrev att jag var skeptisk till ombildningen av en rad anledningar. Jag är inte skeptisk längre eftersom jag fått svar på de frågor jag ställde i brevet.
Hälsningar,
Martin Brogren
-----------------------------
Vänlig hälsning
Terje Gunnarson

Anonym sa...

Som vanligt en massa inlägg som inte har med Barbros blogg att göra.
Maggan

Peter sa...

Konstigt att HGF stämmer föreningar utan att kontakta dem innan - som god sed bjuder.

Men när man skälva får kritik som ovan (P-O Brogren) då är det så fegt att man "inte kontaktar direkt".

Kör ni med dubbla standars eller?

Ja just det ja.. ni är HGF. Dubbelmoral, egen etik och hele tiden med egen kassa i åtanke.

Anonym sa...

Hej Martin Brogren
Då får hemskt gärna utveckla detta vidre ; )

"Jag är emellertid 30 år i sommar och får fatta egna beslut. Eftersom jag anser att ombildningen är en god affär så har jag röstat för den."

Vadå god affär. På vilket sätt?

Terje eller Barbro, var tror ni att Martin menar? eller är han bara en idiot till?

Du, Martin BRA BESLUT lycka till i ombildningen!!!!!!
Mvh
Jonas

Terje sa...

Hej du anonym. Jag har aldrig kritiserat den som ombildar. Däremot kritiserar jag ombildningar ur ett ideologisk perspektiv dessutom vill väl alla att det skall gå rätt till?

När det gäller Stockholmsmodellen så är det viktigare att allt blir rätt än att arbetet med modellen går fort.

Terje

Aaron sa...

Du "nådde" inte hela vägen fram med din fin-fina politiska vinkel på det hela va?

Spännande att du återigen menar på att er kamp mot ombildningarna är politisk. Undrar vad Tingsrätten tycker om det? Eller Stockholms Stadshus.... - ja och den demokratiskt valda majoriteten i Riksdag och Regering.

Du är en politruck som slåss för egen anställning och egen kassa Terje. Det är synd bara att du drar med dig så många med i fallet.

Margareta sa...

Det är anmärkningsvärt att ni gått med på ett nytt hyressystem (Stockholmsmodellen) Terje - utan att ha arbetat igenom det innan.

Det är tydligt att ni antingen inte har koll på underlagen, vilket Björn Alfredsson i boken "Folkrörelse i fritt fall" bevisar.

Eller så är det svår okunskap från er sida att missa analysen innan och bara gå till beslut.

Eller det mest troliga - ni vill hålla tillbaka informationen från alla det drabbar in i det längsta.

Det är oproffsigt skött från början till slut Terje. Du bär ansvaret.