16 december 2008

Berömma Mats Odell

Det går inte att bygga hyreshus. Det är fullständigt omöjligt och allt är bruksvärdessystemet fel. Vi måste kunna räkna hem kalkylerna. Avskaffa Hyresgästföreningen, bruksvärdessystemet och låt marknaden ordna till det. Dessa mantran har jag hört på varenda paneldebatt om boende och byggande i massor av år. Under tiden detta panelande pågått har byggkostnaderna ständigt nått oanade höjder. Alla priser har skenat och ingen har kunnat göra något, velat göra något eller känt sig tvungen att göra något åt det.

Så kom den finansiella krisen och så som genom ett trollslag förändrades allt, nästan. I de tidigare så orubbliga närmast av Gud givna byggkalkylerna räknas nu med nya siffror. Alla kan plötsligt inte ta ut mer och mer i alla led. På den nya sortens paneldebatter där man är självkritisk och erkänner att alla byggkostnader kanske inte var så orubbliga uppmanade Olle Erhlén, koncernchef NCC, alla som hade lite undanstoppade pengar att börja bygga nu för nu är minsann byggkostnaderna på väg ner.

Peab-chefen Mats Paulsson är inne på samma linje. Kostnaderna för byggmaterial har sjunkit, vilket gör att kostnaderna för byggande bör kunna gå ned, säger han i Dagens industri. Hoppsan, kan de gå ner, tänkte jag nästan skriva fast det låter så surmulet.

Igår träffade jag en person som tyckte att jag kunde berömma Mats Odell någon gång och inte vara så negativ hela tiden. Nu har Mats Odell gett BKN i uppdrag att analysera behovet av garantier för byggkreditiv och finansiering av byggprocesser för de som inte har några undanstoppade pengar. Det är bra det, vi behöver bygga.

Jag törs inte vara så översvallande positiv, Mats Odell är en man med makt över hyrorna. Kommer det förslag om att släppa upp hyrorna börjar kalkylerarna räkna på det gamla sättet igen där man kan ta ut och ta ut allt högre priser i varje led. Men om Mats Odell inte går till riksdagen med hyreshöjande lagförslag då ska jag vara översvallande positiv. Det lovar jag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men visst är det fint att allmännyttan i Stockholm köper bostadsrätter och gör dem till hyresrätter! Som det stod igår om Stockholmshem, som köper nyproducerat av Skanska eller var det JM.. Dock blir jag orolig att man ska sälja ut äldre hus och mer utsatta områden, och behålla alt bygga nya fina och dyra hyresrätter. Det är ju viktigt att det finns kvar hyresrätter för mindre bemedlade i framtiden. Det känns ofta som att de har en dold agenda, politikerna..

Anonym sa...

Jag håller med föregående talare. Utvecklingen går åtdet hållet att alla som har mindre inkomster får ge plats till dem som har mer. Vad slags bostadspolitik är det? Till och med nyupprustade miljonområden ger bara plats till dem som har turen att ha ett jobb. Hur utvecklas denna tanke i lågkonjunkturens spår???

Anonym sa...

VLT
Fler stimulanspaket, tack!

Regeringen införde nyss ett ROT-avdrag för villor och bostadsrätter. Det behövs också ett stimulanspaket för hyreslägenheter.

En möjlighet är att erbjuda både allmännyttan och privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter ett bidrag på tidigarelagt planerat underhåll med till exempel 30 procent stats­bidrag och ombyggnadslån till 0 procents ränta de första åren och sedan en låg ränta. Den lokala hyresgästföreningen bör ha möjligheter att få tillstyrka eller avstyrka ansökan.

På liknande sätt kan lokaler inom skola och boende inom äldreomsorg stödjas. Detta skulle ge en mycket stark puff för byggbranschen samt snabbare höja kvalitén i vårt bostadsbestånd.


Karl-Erik Andersson (FP)
kandidat i valet till EU-parlamentet Västerås
Vice ordf MIMER AB