12 december 2008

Höj priset på hyrestomtar

Fredagsblogg
Det är tomtebrist. DN rapporterar idag att efterfrågan på hyrtomtar är större än tillgången. Människor vill hyra tomtar. Egenägda tomtar är ute. Fast lösning på tomtebristen är väl enkel. Höj priset på de alltför få tomtarna så att människor inte har råd att efterfråga några tomteinsatser. Då får vi en tomtemarknad i balans. För så ser man, inte alla men tillräckligt många viktiga beslutsfattare, på hyresmarknaden. Det anses vara en väl fungerande marknad när priset på hyresrätterna är så högt så att människor tar sin alltför tunna plånbok och flyr.Lördagsblogg
Häromdagen på den fullpackade Fastighetskvällen sa både Mats Odell och hans politiskt sakkunnige Daniel Liljeberg att i Finland, där kan de minsann bygga. De har statliga subventioner, sa jag då och tyckte att jag fick in en fullträff. Subventioner tycker inte regeringen om. Fast om det ges i form av skatteavdrag till villaägare och bostadsrättsinnehavare kan de ändå leva med det. Men nog om det, det är något med regeringen och hyresrätterna som inte stämmer. Daniel Liljeberg klämde då i med en egen fullträff och kontrade med att säga: Ja, och så har de marknadshyra. Varför sa han så? Tycker han att det är bra?

Söndagsblogg
I torsdags träffade jag åter Daniel Liljeberg på en annan debatt. Då sa han att han tyckte det var viktigt med långsiktiga och stabila spelregler. Så bra, då kommer de inte att ändra hyreslagstiftningen och skapa ytterligare osäkerhet för branschen nu när det måste byggas. Men icke sa nicke, just de spelreglerna kunde man ändra på, tyckte Liljeberg. Bruksvärdessystemet har 40 år på nacken och har skapat stabilitet på hyresmarknaden, det finns väl knappast någon mera uthållig och stabil spelregel att uppbåda. Det är något med regeringen och hyresrätterna som inte stämmer.

Vi tycker visst om hyresrätter säger regeringen och inför ägarlägenheter som de hyrintresserade ska hyra i andrahand. Som kärleksförklaring betraktad är den ju lite tunn. Dessutom inte särskilt varaktig, för nu tillägger de varje gång att hyresgästerna sedan kan köpa de lägenheter de hyr. Tillbaka till basicpolitiken. Äga i förstahand och hyra i andrahand. Det är någonting med regeringen och hyresrätten som inte stämmer.

Vi hörs på måndag, trevlig helg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En av dina bästa inlägg! Jag skrattade så hårt att kontorsgrannen var tvungen att komma in och kolla vad jag gjorde.

Som vanligt en ovanligt bra analys av läget.

Anonym sa...

Sedan kunde tomtarna få dra av för "Rödkläder och tomteskägg" i deklarationen, så kallat ROT-avdrag.
Detta förutsatt givetvis att de delade ut klapparna till barn i villor och bostadsrätter.

Anonym sa...

Strålande Björn, du har ju mer humor än alla de "tomtar" som huserar i hyres branschen har tillsammans!
LOL. bror.s@comhem.se