Tidningarnas ekonomisidor är hot stuff nuförtiden. Där söker vi svaret på om och i så fall när det vänder upp eller ner. Effekterna av riksbankens krafttag med en räntesänkning på 1,75 procent analyseras på längden och tvären. Våra liv kretsar kring reproräntan. Inte ens de som satsat på ett lånefritt liv kommer undan. Lån och räntor är det som förenar oss. Nu när riksbanken drämde till med en sänkning vill vi veta hur det kommer att påverka jobben, hyran, räntan, bopriserna, biljättarna, bankerna och julen.
Vi vänder oss till ekonomisidorna för att finna svaren. Där tros det. På en och samma tidningssida tros det att bopriserna kommer att fortsätta falla och att de kommer att öka. En del auktoriteter tror på en vändning till hösten medan andra tror att det blir mer utdraget än så. En del tror på ännu lägre ränta och andra på att den kommer att ligga still. Det tros helt enkelt och vi får bestämma oss för vem vi tror är bäst på att tro. Vårt behov av trygghet är stort så det blir lite skakigt när vi är hänvisade till detta ständiga troende.
Hyresförhandlingarna bygger på både tro och vetande. Det är inte konstigt att många förhandlingsuppgörelser drar ut på tiden. Bostadsföretagen är inte annorlunda än det som skrivs på ekonomisidorna i DN, GP och Sydsvenskan. De tror, fast inte samma sak. Det komplicerar livet runt förhandlingsborden just nu. Kanske är det bättre att vänta med uppgörelser eller så är det bättre att klippa till och göra upp. Ja, vad ska man tro.
Regeringspartiernas partiledare kommer under förmiddagen idag att hålla en presskonferens i Rosenbad i Stockholm. De kommer väl att presentera ett stimulanspaket. Vad ska man annars tro.
05 december 2008
Vem ska man tro på
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar