07 januari 2011

Nyårslöfte nr 6 kommer från Centerpartiet


Dagens nyårslöfte till landets hyresgäster.

"Öppna dörren för delaktighet åt hyresgäster, för nu ska hissen gå ända upp till översta våningen för hyresrätten".

Ola Johansson, Kungsbacka
Riksdagsledamot för Centerpartiet

Läs också Sydsvenskan idag som rapporterar om diskriminering på bostadsmarknaden.
Resultatet stämmer med den undersökning Hyresgästföreningen gjorde 2007.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Diskriminering är intressant. Hur jobbar din värd Botrygg med det? Eftersom höjdarna hos HGF bor hos dem har en HGF motståndare som jag någon chans att få lägenhet där?

Jag har nämligen inte hört ett ljud efter min intresseanmälan hos dem.


mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, det dröjer nog innan du får något resultat av din intresseanmälan, om det inte är många år sedan du ställde dig i kö förstås.Som du vet är det bostadsbrist och många som står i kö. Jag bor hos Botrygg men du menar att det finns fler än jag som är aktiva i HGF som bor där? Inga som jag vet i alla fall men jag har förstås inte koll på vem som bor i alla deras lägenheter på samma sätt som du.
Du får väl mejla Botrygg och fråga hur de fördelar sina lägenheter helt enkelt.

Ex medlem sa...

Barbro

Nu när Brf Ånghästen tillträtt med över 90% som köpt sin lägenhet - hur känns det då?

Ni försökte ju stoppa den ombildningen med hänvisning till fuskt och att det var odemokratiskt etc.

med facit i hand, kan ni inte rannsaka er själva och be om ursäkt?

90% ville köpa! varför försökte ni hindra dem? Gillar inte demokrati?

Anonym sa...

Det är nog mer så att de ovilliga lämnat området till förmån för villiga! Förutom de som bor kvar då. Och de som redan bodde på annan plats.
Det finns dessutom några lägenheter ute till försäljning för hugade. De har redan legat ute några veckor så är ännu fler intresserade av att bo där finns det möjligheter!
PS hissarna i några portar är ommålade!

Anonym sa...

Ommålade hissar direkt - det händer grejer när bostadsrättsföreningar tar över.

Det måste väl glädja även dig Barbro att de boende får det bättre? Det allmännyttan inte fick gjort på massor av år blir fixat direkt!
Hurra!

Mot bakgrund av det är det ännu märkligare att HGF Stockholm stämde brf, men den stämningen handlade bara om att försöka rädda HGS:s intäkter.

Abacus sa...

Anonym 15:21 förstod nog inte anonym 14:42's ironi där...

Men poängen var väl att visa på att de som hade andra bostäder, vilket är känt, och som köpte nu kan sälja sin ombildade hyresrätt i brf Ånghästen?

Anonym sa...

...och Abacus varken förstod eller är påläst. ;)

Lägenheterna som är ute till försäljning är de som föreningen köpte tomma. De var alltså vakanta vid övertagandet.

Poängen Abacus är att det var folkets vilja att ombilda - och titta vad det händer grejer när de boende får direkt inflytande över sitt boende. Det är annat än dyra hyresrätter som förvaltas av trötta allmännyttiga bolag det! :)

Anonym sa...

Alla som varit med vid ombildningar vet att det inte är svart och vitt.En del driver på och så fort det blivit ombildat så drar de med de pengar de fått utan att göra ett enda dugg annat än att bo i en viss lägenhet vid ett visst tillfälle. Andra låter sig med tiden övertalas eller inser att de inte vill ha ett antal giriga grannar som hyresvärd. En del är säkert bostadsrättsfantaster som inte haft råd att köpa men som nu får chansen när kommunen rear ut egendom.En del vänder sig till Hyresgästföreningen för att få information om hur reglerna ser ut så de vet vad de ska ge sig in på.En del flyttar för att slippa hela karusellen.
När man läser kommentarerna från en del så undrar man verkligen hur det är att ha er som grannar beter ni er lika arrogant på hemmaplan?
Det är ju något som är fel när ni ägnar så mycket tid på Barbros blogg. Ni borde väl sitta hemma och mysa över ränteinbetalningarna till banken och jobba i Brf styrelse med era upprustningsbehov och hur ni ska utveckla era grannkontakter?
Pelle

Anonym sa...

Näe, det var bara några av hissarna som målades. Så att de nya som flyttar in ska känna sig välkomna!
Men det sker också andra försök till samordning, trivsel och visionärt arbete. Styrelsen råder ex. grannar att prata med varandra så kanske man kan samåka till tippen med grovsopor. Om inte någon av de fyra tillfällen under året som container ställs ut passar i tid.

Anonym sa...

Till Pelle,
du har inte läst på tillräckligt, liksom HGF.
Fastigheterna reas inte ut, de säljs till marknadspris efter värdering av oberoende part.

Anonym sa...

@ anonym 20.33
Jo, om man gillar tanken på att Stockholm Stad bedriver knalleverksamhet med fastighetsförsäljning så är det kanske så.
Vi som gillar att kommunens innevånare kan äga fastigheter ser det inte på samma vis.

Anonym sa...

Nej ni blundar ju.....
mvh
Jonas

Verkligheten sa...

Sedan är ju en bostadsrätt enormt mycket mer effektiv i att sköta huset - det är ju trots allt medlemmarna som själva bestämmer om sin boendekvalitet :)

Och sedan är BFR dubbelt så effektiv som allmännyttan i sin förvaltning, vilket gör att man kan satsa pengarna där de räknas :)

Men det vägrar ju HGF och VPK-Rädda kategoriskt att se och erkänna.

Anonym sa...

Att en bostadsrättsförening inte har vinstkrav på sig till skillnad från fastighetsföretag tiger HGF och VPK/Rädda gärna om.

Anonym sa...

och INGEN ordförande i en bostadsrättsförening får 105.000 kr i månaden... eller 1,26 miljoner i årslön + fallskärm 2 miljoner (som Barbro)

Frida, Södermalm sa...

EXTRA EXTRA! "Hyresgästföreningen upptäcker att Hyresrätten är vesäntligt mycket dyrare som boendeform än Bostadsrätten"

http://bit.ly/id9ceM

Slutsats
Denna jämförelse mellan 26 kommuner i Sverige visar att hyresrätten är
dyrare att bo jämfört med en motsvarande bostadsrätt. Månadskostnaden
är i snitt 36 kronor dyrare för en 70 kvm hyreslägenhet, byggd 90-92,
jämfört med en motsvarande bostadsrätt där hela köpeskillingen betalas
via lån. Vid en likadan jämförelse, men där bostadsrättinnehavaren antas
ha en reavinst på 25 % av köpeskillingen från ett tidigare boende (och
betalar således 75 % av köpeskillingen via lån), blir skillnaden i må-
nadskostnad mer påtaglig: I genomsnitt blir det då 375 kronor dyrare att
bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Om man dessutom antar att en värdeökning på 5 % äger rum i tio år för en bostadsrätt, och räknar bort den värdeökningen från bostadskostanden, blir skillnaden högst anmärkningsvärd: Det blir vid denna jämförelse 2798 kronor dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt


Med detta i åtanke så kan man VERKLIGEN undra varför HGF försöker stoppa sina medlemmar att ombilda... Girighet? Trolöshet mot huvudman? Organisationsegoism?

Helt klart är det inte bättre och billigare boende som man jobbar för i alla fall...

Anonym sa...

Till och med VPK-ledaren bor i bostadsrätt.
Vänsterfolket har svårt att leva som man lär...

Allas vår Terje bodde i hus och gjorde ränteavdrag samtidigt som han uppbar en hyresrätt.

Heja HGF-VPK!

Anonym sa...

Jag måset säga att det är helt otroligt. På den blogg hyresgästföreningens ordförande skriver där vimlar det av kommentarer om att alla borde bo i bostadsrätt. Jag tror inte att det finns några villaägarna som skulle komma på idén att lägga en massa jobb på att övertyga SBC om att bli villaägare istället för bostadsrättsinnehavare. Jag fattar inte varför inte hyresgäster får vara hyresgäster om de vill. Det måste ju vara så att ni har spader över vad ni gjort när ni köpte er br för flera miljoner. Ni är oroliga är vad ni gjort och använder den här bloggen som terapi för att försöka övertyga er själva om att ni gjort rätt. För varför sitter ni inte hemma och är nöjda och glada över ert beslut? Något sjukt är det.
Själv har jag just sålt min br för ett härligt liv i en hyresrätt hos en professionell hyresvärd.
Elisabeth

Margareta sa...

Elisabeth,

Ja har man gett sig in i och startat ett krig emot ombildningar och mot sina egna medlemmar så får man räkna med opinion.

Jag är säker på att både du och Barbro fattar det.

Terje fattade, men hans åtgärd var bara att censurera debatten

- men debatten ska tas. De politiska processerna i tingsrätterna är ett problem.
Och att ledningen HGF konsekvent för medlemmarna bakom ljuset.

ps. Sluta med härskarteknikerna. Argumentera emot istället, och svara på frågorna som vi medlemmar har.
ds

Per Albin sa...

HGF är mer ett politiskt parti längst ut på yttersta vänsterkanten än en sammanslutning för hyresgäster.

HGF:s ansträngningar handlar mest om att fylla sina fickor med pengar.

Anonym sa...

Margareta, det låter på dig som om alla medlemmar i Hyresgästföreningen vill ombilda. Det vill de inte alls, många försök till ombildningar blir heller inte av därför att en majoritet inte vill. I de fall där det hänger på bara några få röster blir det så klart konfliktfyllt. Det är medlemmar i Hyresgästföreningen som ber om hjälp när de tycker att en köpstämma inte gått rätt till. Om inga medlemmar fanns som var emot så skulle inte Hyresgästföreningen kunna agera. Hyresgästföreningen har ingen rösträtt, det har bara enskilda hyresgäster i det områden som berörs.
Så lägg av med att beskriva det som om det är Hyresgästföreningen mot medlemmarna. Är det något så är det medlemmar mot medlemmar. Går det hela rätt till så blir det en ombildning utan bråk vilket är det absolut vanligast. Men när hyresgäster obs. hyresgäster (inte Hyresgästföreningen) tycker att det inte har gått rätt till så har de Hyresgästföreningen att gå till. Alla ombildningsivrare har ju full back up av ombildningskonsulter och politikerna i stadshuset. Någon slags jämvikt måste det vara.
Elisabeth

Anonym sa...

Per Albin, vad är det med dig? Mår du inte bra? Du slänger bara ur dig en massa bittra synpunkter. Hyresgästföreningen har över 500 000 medlemmar, tror du att alla de befinner sig på vänsterkanten?
Pelle

Anonym sa...

Pelle, vad är det med dig? Mår du inte bra? Du slänger bara ur dig massa bittra synpunkter.
Dessutom är du otroligt dåligt påläst!
Men det brukar folk på vänsterkanten vara. Istället kryddar de med massa desperat ilska. Att du orkar Pelle.

Margareta sa...

Svar: Elisabeth 9 januari 2011 20:16

Exempel: Hyresgästföreningen stämde BRF Ånghästen (svärdet9) i tingsrätten.

Den processen förlorade man på skäl man visste att man skulle förlora på. Nämligen frågan om "faktiskt boende" - en fråga man varit remissinstans i något år innan. Och tillstyrkt att lagens nuvarande lydelse skall gälla.

Klantigt? Vårdslöst? politiskt?

Nu med facit i hand kan vi se att Brf Ånghästen tillträtt i november 2010. I skrivandets stund har de över 90% anslutning.

så ja - det är ett problem med hur hyresgästföreningen agerar mot ombildningar och (som en konsekvens) sina medlemmar.

I andra HGF LH ser vi medlemstapp på 10, 20, 30%. Är det för att man gör ett bra eller dåligt jobb som medlemmar lämnar hgf?

farbror Frej sa...

"Dessutom är du otroligt dåligt påläst!"

Påläst eller inte - om du inte förmår förmedla din pålästhet i mer sansad och saklig stil, inkluderat källhänvisningar och söktips m.m. så är din pålästhet inte mycket värd.

Pelle har än poäng - du m.fl. framstår faktiskt som obalanserade och onyanserat rabiata. Och det intrycket förstärks ytterligare ifall det bästa man kan komma på är att "mongo-upprepa" vad föregående just sa. Ett sådant debattklimat hör skolgårdens låg- och mellanstadier till. Låt detta klimatet stanna där det hemma, och släpa inte in det på Barbros bostadsblogg.

Avrundningsvis så har vi nu sett exempel på en massa hyresrättsrelaterade "nyårslöften" från alla partier. Finns det någonting negativt att invända emot dessa uttalanden?

Anonym sa...

Nej, men lite roligt utryckt är det av C. Att hissen ska gå ända upp är ett uttryck som ibland används i ett annat samanhang. ungefär som "inte ha alla häster är hemma."

Går inte hissen ända upp idag?

Mvh
Jonas

Egon sa...

Anonym sa...
@ anonym 20.33
Jo, om man gillar tanken på att Stockholm Stad bedriver knalleverksamhet med fastighetsförsäljning så är det kanske så.
Vi som gillar att kommunens innevånare kan äga fastigheter ser det inte på samma vis.
--------

Javisst kan en kommun äga både fastigheter, hästar, tobakshandel och Zoo... men är det verkligen det en kommun skall ägna sig åt?

kanske kommunen skall driva färghandel så att alla får billig färg?

Eller en däckbytarverkstad så att alla kan få byta däck gratis?

eller varför inte en datingsite så att alla kan träffa en partner - så synd att folk ska gå ensamma och det är ett problem att så många bor själva..

vart drar man gränsen?

Jag tycker inte att kommunen skall äga massa hus och binda upp kapital. Bättre att sänka skatter då ELLER att sälja ut och bygga nytt - DÅ servar man ju kommunen med nya boenden.

Tack för ordet

Anonym sa...

Hej

Michael Cocozza sa...

Angående Barbros lägenhet

Det har på denna blogg förekommit
antydningar att Barbro fått sin lägenhet hos Botrygg via hennes position i Hgf.
Det stämmer inte. Barbro
stod i kö hos Botrygg under 2-3 år
och fick sin lägenhet via en massanvisning där hon svarade först. Vår unga förvaltare, Malin Göransson, hade ingen aning om vem
Barbro var. Ingen gräddfil således.

Michael Cocozza
VD Botrygg

Anonym sa...

Nej men hej Michael
Synd att jag såg din kommenter så sent. Hoppas du är kvar.

Du har ju sänkt hyran samtidigt som ni fått kritik för bristande säkerhet vid era byggen. Hur går det ihop? Tar ni igen hyressänkningarna på billig arbetskraft och bristande säkerhet?

Kan inte låta bli att fråga kring denna Malin Göransson. Är det något specielllt med att hon är ung eftersom du påpekar det?

2-3 år i kö för en lägenhet i Hammarby sjöstad låter väldigt kort. Du skriver att Barbro fick sin lägenhet via en massanvisning då hon svarade först men hon själv skrev att hon fick lägenheten då någon annan tacka nej.........

mvh
Jonas

Anonym sa...

Tack till elisabeth,pelle och frej för att ni orkar ta debatten med bla jonas.. och andra, och att ni förstår vissa av oss andra hyresgäster som vart med om jobbiga ombildningsprocesser.
/anna -
nöjd hyresgäst som trivs iallmännyttan. Inget fel på bostadsrätter men ombildningar är heltokigt som det gått till på vissa ställen de senaste åren.