19 juni 2008

Använd er makt, 68:or!Jag har kommit att få ett omåttligt stort intresse för alla som fyller 60 år. Jag djupstuderar vad som rör sig i huvudet på folk i detta specifika åldersegment av gruppen: ”Vi som var med 68”. Håller de (vi) månne på att tappa stinget?

Häromdagen kom jag på avvägar och övervägde att höra ett P1-program om fjärde åldern. Men det där med åldersbestämning får någon annan hålla på med. Det verkar vara en passiviserande sysselsättning.

Gudrun Schyman slog till och blev 60 år häromdagen
och att döma av rapporterna verkar hon absolut vara inne på allt som måste göras den dag som idag är. Bostadsfrågan ligger högt upp på Gudrun Schymans ”göralista”. Det blir så när man inte slår sig till ro i den egna boningen och funderar på vilken rubrik ens ålder har.

Idag fyller journalisten Britt-Marie Mattsson 60 år. Hon har också tak över huvudet. Både i Örgryte och i Kullavik men säger i födelsedagsintervjun i DN: ”Jag tycker att det är skrämmande hur fort vi tappat de värderingar som då var självklara, rätten till bostad och jobb. Nu påstår man att ungdomar inte är intresserade av fasta jobb. Det är trams - skulle ungdomar inte vara intresserade av att ha en lägenhet och kunna betala hyran?"

Bra Britt-Marie, det är precis de frågorna som ska tas upp i födelsedagsintervjuer av dem som var med 68.

Kom igen nu, alla ni 68:or som blir 60. Ni sitter fortfarande på makten. Slå till och fixa bostäder åt dem som visserligen inte var med då men som har hört att det går att förändra om man bara vill.

Inga kommentarer: