07 november 2008

Vi betalar 100 miljarder i hyra

Det är inte roligt att kolla pressklipp. Varenda en handlar om de höga krav på hyreshöjningar som ramlar in i strid ström. Det blir tufft runt förhandlingsborden. Hyresgästernas ekonomi är inget som bara berör de själva. Samhällsekonomin är beroende av att hjulen rullar. Försvinner flera miljarder, som annars skulle ha kunnat hjälpa till med att sätta fart på hjulrullandet, bort ur hyresgästernas plånböcker drabbar det förstås samhällsekonomin hårt. Vi betalar cirka 100 miljarder i hyra varje år. Några procent i hyreshöjning är många miljarder i minskad köpkraft.

Nu är det som bekant inte bara i årets hyresförhandlingar som man är ute efter innehållet i hyresgästernas plånböcker. Igår var det debatt i Örebro om vilka förslag som kan komma ut av utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna". Ytterst handlar det om huruvida det är nödvändigt att föra pengar från hyresgästernas plånböcker till fastighetsägarnas plånböcker. Det handlar också om huruvida kommunen ska få sticka emellan och hämta det de vill ha till till exempel äldreomsorg.

Frågan om hur hyran ska fastställas berör staten, kommunerna, de kommunala bolagen, fastighetsägarna och hyresgästerna. Om det ska bli ett hållbart resultat kräver det att alla kan leva med resultatet av regeringskansliets funderingar. Mats Odell deklarerade tydligt igår att han vill ha en bred överenskommelse, även över partigränserna. Jag tycker att han ska lägga i en högre växel och dra igång det jobbet.

Inga kommentarer: