05 november 2008

Yes, we canObama vann valet. Nu måste han vinna tilltro till att han faktiskt kan åstadkomma förändring och den matchen måste han vinna om och om igen under alla dessa presidentdagar som ligger framför honom. Jag tycker att hans tal var fantastiskt med sitt återkommande: Yes, we can.

För precis så är det med politik, den måste lyfta människor och bygga på vilja och framtidstro. Det är inte bara i de stora talen politik ska lyfta. Yes, we can, hör också hemma i den politiska vardagen. Det är i riksdagshus och kommunfullmäktigesalar det syns om vi kan eller inte, om vi vill eller inte, om vi har lust eller inte, om vi har tilltro till vår förmåga eller inte, på vems sida vi står och på vems sida vi inte står.

I det stora som i det lilla kan politiken kännas trygg eller oroa oss. Jag tillbringar mina dagar bland hyresgäster som oroas av politiken. Hur illa kommer den att gå åt min redan ansträngda ekonomi, kommer jag att behöva flytta, kommer mina barn att någonsin få en bostad. Här skulle behövas ett: "Yes, we can" från någon lämplig minister. Istället sitter vi i politikens väntrum och oroar oss över vad som slutligen kommer ut av allt politiskt funderande.

Det finns sedan länge lagar om hur hyror ska sättas. Malmömodellen och alla andra modeller har sin grund i denna lagstiftning. Magnus som kommenterade min blogg igår skrev:

”Stort "tack" till Hyresgästföreningen i Malmö som tagit fram hyreshöjningsmodellen som riskerar att drabba alla hyresgäster i Sverige. Vi hyresgäster i Malmö är inte särskilt nöjda.”

Hur mycket man än önskar att det vore så så kan inte och får inte Hyresgästföreningen hitta på några egna hyresättningsmodeller. Vi ska förhandla hyror med fastighetsägarna utifrån den lagstiftning om bruksvärdeshyror som vi har.

Magnus, det som är riktigt illa och det som är den stora risken är att Mats Odell och/eller Beatrice Ask sitter på departementet och klurar på hur de ska skriva in ytterligare hyreshöjningsmekanismer i hyreslagen. Malmömodellen, Göteborgsmodellen, Norrköpingsmodellen, Lundmodellen, Umeåmodellen osv riskerar att gå i graven därför att de enligt regeringen och fastighetsägarna ger för lite hyreshöjningar till fastighetsägarna. På något annat sätt kan man inte tolka alla de svar Mats Odell lämnar i riksdagen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallå Hyresgästföreningen!
Nu ska det vara snabba förhandlingar, snabba avslut till varje pris och Hyreshöjningsföreningen skrattar och ler. Det är den nya modellen! Hyresgästerna är inte nöjda!

Mvh
Xenon