För några år sedan var människor arbetslösa eller sjukskrivna. Nu befinner de sig i utanförskap. På ingen tid alls fick vi ett nytt begrepp som alla använder och ingen ifrågasätter. Innebörden av detta märkliga begrepp bara växer.
Regeringen har nu låtit meddela att bo i hyresrätt också är en del i utanförskapet (läs här). Jag kan erkänna att det är lite otydligt skrivet. Det kan också läsas som att de anser att det är en rehabiliteringsåtgärd att befria människor från deras hyresrätter. I alla fall förmodas utanförskapet bli mindre om staten - jo, de skriver faktiskt så - kan underlätta ombildning till bostadsrätter i områden med brett utanförskap. Även förvärv av bostäder förmodas minska utanförskapet.
Att vara utan jobb och inte helt och hållet frisk är givetvis besvärligt men att vara utan en bostadsrätt är inte besvärligt alls, det vet jag av egen erfarenhet. Ägandet tycks inrymma välsignelsebringande krafter som hittills varit okända och som mycket väl kan tänka sig ingå i försäkringskassans rehabiliteringskedja och vara ett nytt verktyg för arbetsförmedlingen jobbcoacher. Blir du inte frisk och får jobb så kan du åtminstone få låna pengar av banken och köpa en lägenhet så du kan känna dig lite innanför.
Fast detta gäller inte alla. Förutsättningen är att du bor i ett miljonprogramsområde. Om du bor i en hyresrätt i centrala staden, är hemmafru och lite småkrasslig omfattas du inte av begreppet utanför. Då är du innanför, får vårdnadsbidrag för att hålla dig borta från arbetsmarknaden och staten kommer inte utreda hur de lättare kan ombilda din hyresrätt. Bor du i centrala delar av staden är den dessutom sannolikt redan ombildad . Inga ytterligare regeringsingripanden behövs.
Hossein från Iran var min granne när jag bodde i ett alldeles eget ägt (nåja, banken ägde en del de med och räntan var 12 procent) parhus. Hossein var en frisk, glad och otroligt välutbildad man i sina bästa år. Men inte sjutton räcker det för att livet ska flyta på.
Regeringen kommer nu att åstadkomma stor skada för hyresrätten som boendeform. Det har de redan gjort. De brev och mejl jag får nu handlar mycket om att vi måste jobba för att hyresrättens status inte ska falla. För på regeringens innelista står den definitivt inte.
24 september 2009
Hyresrätt är utanförskap?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Hjälp. Var kan man läsa detta?
Hej Helene
Det står att läsa i budgetpropositionen utgiftsområde 18 sidan 26-27.
Jag har tyvärr inte den digitalt men den finns på regeringens hemsida
Det hittar jag. Tack!
Här http://regeringen.se/content/1/c6/13/18/50/b57981a3.pdf
Läser man lite längre, till s. 28 ser man att det hos regeringen finns en positiv och generös inställning till kooperativa hyresrätter. Hur ser er ut?
Hyresrätt är tyvär utanförskap....Se på detta exempel. Du bor i en HR hela ditt liv och betalar hyra. När du sedan går i pension har du kvar en HR och en liten pension och en då förhållandevis hög hyra. Om du bor i BR hela livet har du en lägenhet värd miljoner att tex belåna sälja etc. dessutom till ganska låg hyra. Vad är bäst och var är utanförskap?
/Jonas
Jag bor i hyresrätt och är pensionär. Om något går sönder, t ex mitt kylskåp får jag det lagat eller utbytt av hyresvärden. Det är bl a det jag betalar hyra för. Om jag hade bott i en bostadsrätt hade jag fått anlita någon som lagar kylskåpet eller helt enkelt fått köpa ett nytt. Eftersom jag inte själv kan instalera det nya kylskåpet så måste jag då även leja någon som gör det. Jag inbillar mig att det inte är särskilt billigt. Och har man bara en liten pension att leva på så...
Sedan är jag trött på att ordet utanförskap används både nu och och helt felaktigt. Utanförskap betyder både att man är rent kroppsligt utanför och att man och/eller att man känner sig utanför gemenskapen. Man kan känna utanförskap i vilket som hellst boende. Man kan känna utanförskap på en arbetsplats llika väl som på en fest. Man behöver inte känna utanförskap om man är arbetslös. Man kan t ex känna samhörighet med andra arbetslösa o s v.
Bra Marianne
Jag håller med dig! Skönt att någon är possitiv. Din inställning känns helt rätt och det är ju faktiskt den som räknas inte var man bor.
Hälsningar
Jonas
Är det olika Jonas som skriver som Anonym här? För inläggen innan och efter Mariannes inlägg är båda signerade Jonas, men verkar helt och hållet motsägelsefulla...
Jag håller för övrigt helt och hållet med Marianne, om att det är befängt att kalla hyresgästandet för utanförskap. Jag har alltid bott i hyresrätt, men aldrig känt av ett utanförskap.
Hej Henric
Är det du som jobbar på Hyresgästföreningen?
Det är samma Jonas.
Kanske är det lite konstigt för dig att förstå djupet av mina inlägg. Men en ledtråd kan vara begreppet utanförskap. Jag tror att utanförskap kan beskrivas på olika sätt.....
En person med Mariannes inställning kan aldrig bli utanför......även om hon skulle bli utfattig....
Fundera på detta Henric!
Mvh
Jonas
Hej Jonas.
Så en person som Marianne är aldrig utanför, tack vare sin inställning. Detta trots att hon bor i hyresrätt, som enligt dig är detsamma som utanförskap. Förstår du varför jag ställer frågan om hur du får ihop det här?
Som du själv säger har utanförskap med en inställning att göra, inte vilken boendeform man väljer att bo i. Fundera på detta Jonas!
BRA Henric, Hurra du fundreade fram det självklara dvs att utanförskap har med inställning att göra.
Tyvär är det så att i den större debatten i samhället så beskriver media ofta och gärna utanförskap som fattigdom. I den meningen är pensionärer som bor i HR mer utanför för de är fattigere än de som har bott i BR.
Personligen tror jag att man kan vara väldigt rik och samtidigt utfattig......vad säger du om detta henric.
Henric jobbar du på hyresgastforeningen? Din IP-adress antyder det.
Mvh
Jonas
Jonas: Jag vet inte om du medvetet försöker låta spydig, eller om det bara är så du formulerar dig. I vilket fall som helst klarar jag mig bra utan nedlåtande kommentarer.
Jag har sedan länge ansett att utanförskap är en inställningsfråga, det var därför jag påpekade det absurda i att likställa boendeform med utanförskap. Blogginlägget som vi kommenterar hänvisar till regeringens budgetproposition, där texten går att läsa som att en person som får ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt helt plötsligt blir innanför. Detta är ett naivt påstående.
Att man kan vara både rik och fattig handlar också om inställning, och jag vet inte vad du vill få fram genom din frågeställning.
Jag jobbar som medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen, men bara sen två månader tillbaka. De åsikter jag uttrycker här har jag haft sen innan jag började jobba för organisationen jag stöttat helhjärtat sen flera år tillbaka.
Hej Henric
Ledsen om jag lät spydig det var verkligen inte min mening!
Ber så mycket om ursäckt.
Tycker att det är konstigt att de enda som svarar på mina frågor jobbar på hyresgästföreningen.
Jag ska ger er ett tips om ni vill nå trovärdighet i bloggvärden; Om ni skriver om något där ni är jäviga skriv ut era titlar.
Mvh
Jonas
Jonas: Det kanske är så att vi som jobbar på HGF läser denna blogg i större utsträckning.
Sen tycks vi ha väldigt olika syn på vad som anses vara jävigt. Hade jag exempelvis varit förtroendevald inom HGF hade jag skrivit ut titel. Nu har jag en provanställning där jobbet inte är mer än en födokrok.
Jag skriver min blogg som privatperson, och det är därför jag skriver här som privatperson.
Jo men du hyllar ju idealen som är din förkrok.....det är just det som är jäv....HGF batalr ditt leven hur menar du att du kan vara objektiv då?
Jonas
Du får tro och tycka vad du vill Jonas. Men som sagt har jag haft dessa åsikter sen innan jag började jobba på HGF och lär behålla dem efter att jag slutat. Jag har dessutom en ypperlig förmåga att inte blanda ihop mitt privatliv med mitt yrkesliv. Jag har därmed inga problem att kritisera HGF om de skulle göra något jag inte delar synen på.
Viktigt är att komma ihåg att HGF är en demokratisk organisation där flera åsikter ska stötas och blötas för att till slut bilda några som hela organisationen kan stå bakom.
Nu har den här diskussionen gått väldigt långt från vad blogginlägget handlar om, och därför väljer jag att inte skriva mer som inte relaterar till inlägget.
Tack för en bra diskussion Henric.
Vad tycker ni andra? om det nu finns någon annan här som inte jobbar på HGF.
Med Vänliga Hälsningar
Jonas
Skicka en kommentar