2005 köpte det privata fastighetsbolaget Landsort Care AB 426 lägenheter av Tunabyggen i Borlänge för 164 miljoner. Hyresgästerna bjöds på korv och kaffe och kommunpolitikerna var nöjda och försäkrade alla oroliga hyresgäster att de givetvis hade sålt till en långsiktig och stabil ägare. Något annat var självklart inte att tänka på för de ansvarsfulla ägarna av allmännyttan i stadshuset på Röda vägen.
– Vi tänker långsiktigt och är mycket seriösa, sa köparen Carl Hirsch, VD för Landsort Care AB till de oroliga hyresgästerna. Han betonade att det i ägarkretsen inte fanns några personer som var ute efter "snabba pengar". De drevs av en helt annan filosofi. Ett långsiktigt ägande. Familjen har haft fastigheter sedan 1930-talet la han för säkerhets skull till.
Två år senare sålde de en del av det nyinköpta beståndet till HSB. Nu har de sålt resten av lägenheterna. Ägarkretsen som minsann inte var ute efter snabba pengar har nu visat upp sin rätta jag.
- Affärsidén är att köpa nedslitna hyresområden, rusta dem och sälja vidare, säger den långsiktige Hirsch till Dalademokraten. Fyra år en lagom tid i en sådan process. Det är ingen spekulation utan vi tillför mervärde i fastigheterna som hyresgästerna har nytta av säger han nu.
Det glömde han bort att säga på kaffe och korv-mötet med hyresgästerna.
Fastigheterna ägs av Dalabo Fastigheter AB dotterbolag till Landsort Care. Efter försäljningen upphör Dalabo Fastigheter AB. Kortare än så kan det väl inte bli.
Denna lilla historia handlar inte om utförsäljning av allmännyttan i Borlänge, vilket man lätt kan få för sig, utan om hur det ofta går till när kommunerna säljer ut hela eller delar av sina hyresfastigheter till privata långsiktiga ägare.
Inte undra på att 79 procent av de röstande i Expressens enkät häromdagen var emot utförsäljning av allmännyttan. De får bo i den ena egennyttan efter den andra. Innan ilskan tar sig hos Fastighetsägarna måste jag tillägga att det visst finns bra och långsiktiga privata fastighetsägare. Men det finns alldeles för många köp och sälj-bolag som trissar upp priserna, missköter förvaltningen och gör livet surt för hyresgästerna. Utrymmet för dem bör minskas.
Regeringen gör sitt för att förvärra det hela genom att mitt i Actaskandalen i Herrgården passa på ta bort förvärvsprövningen. Nu om någonsin är det läge att hårt pröva vilka som ska få köpa hyresfastigheter.
21 september 2009
Regeringen tar bort förvärsprövningen mitt i Herrgårdenskandalen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Ganska likt din försäljning av Rosenön, Barbro...../Jonas
Men Jonas, kan du beskriva likheten?
Det är väl ganska enkelt du har ju sagt det själv. Likheten är största möjliga ekonomiska vinning.
/Jonas
Men skillnaden är väl den att fastighetsägare har ett uppdrag i att förvalta den fastighet de äger. HGF däremot har inget uppdrag som säger att de ska driva en konferensanläggning. Så skillnaderna slår väl ut den gemensamma nämnare, som skulle kunna gå att liknas vid nästan vad som helst som är irrelevant i det här specifika fallet?
Hej Henric
Vem är du? jobbar du också på HRF?
Jag tycker likeheterna är rätt slående, vilken ett ganska känd affärstidning (DI) också påpekade.
/Jonas
Jonas, med all respekt. Du får nog argumentera emot Henric istället för att säga att du inte håller med.
Lite svårt att förstå vad din poäng är annars.
Skicka en kommentar