06 juli 2011

I kalkylernas värld


Café Hyran fortsätter sin succéartade start. Mycket folk och mycket bostadssnack.
Här syns delar av den bostads politiska cafépersonalen som förutom att servera kaffe och muffins också serverade argument för hyresrätten.

Från vä Gunilla Wikman, SABO, Karin Lindeberg och Pär Svanberg, Hyresgästföreningen.

Och är följer en film där Almedalsfolket berättar vad de tycker om hyresrätten:Igår var det mycket kalkyler på tapeten. Det en del säger att det går att räkna hem investering i energieffektivisering andra säger en det är en fullständig omöjlighet.

Och de jobbar i samma bransch företrädesvis byggbolag.

En del hävdar att eftersom staten har åtagit sig att minska energiförbrukningen så kan de väl skicka in lite hjälppengar. För nu när man ändå ska ge sig på husen och byta stammar mm så passar det alldeles utmärkt att göra smarta energilösningar.

Men några pengar till miljonprogrammet är inte att tänka på. Punkt. Så säger Ulf Perbo vid varje paneldebatt.

En idé vore annars att sätta hjul på husen för då är staten och Ulf Perbo genast med på noterna. För miljöbilspremie går det bra att ha.

En annan, fast något mer tveksam idé, är att fastighetsbolagen börjar skattefuska för då är staten och Ulf Perbo med på noterna. För ROT avdrag är man beredd att ge till villaägare och andra för att komma till rätta med skattefusket.

Konsekvensen är att villor och bostadsrätter byggs om, energieffektiviseras med statligt stöd.

Men till skillnad från Ulf Perbo verkar, enligt DN idag, Anders Borg vara intresserad av att göra en insats för miljonprogrammet.

Han kan tänka sig tre områden där regeringen och miljöpartiet kan komma överens.

Om miljöpartiet får lite investeringar i infrastruktur, satsningar på utbildning och upprustning av miljonprogramsområden och alliansen i utbyte får det femte jobbskatteavdraget så skulle saken vara biff.

Politisk byteshandel i sin mest utstuderade form.

Om nu Miljöpartiet avvisar regeringens invit ska de de boende i miljonprogrammet sitta still och vänta på nästa schackdrag där de kan användas som insats?

Inga kommentarer: