25 april 2008

Bofrämmandet

På en av veckans konferenser talade Bofrämjandets vd, Jan-Olov Sundström. Man skulle ju kunna tro att Bofrämjandet vill främja boendet så där i största allmänhet.

Men så är det inte. På deras hemsida kan man läsa att ”Bofrämjandet kommer fortsatt och intensivt arbeta för att ägarlägenheter blir verklighet under denna regering”.

Bofrämjandet är en grupp företag inom byggbranschen: Besqab, Cementa, Electrolux, LE Lundberg, Folkhem, Gustavsberg, JM, Kone, Lennart Ericsson Fastigheter, Einar Mattsson, NCC AB, Nyréns, PEAB, Saint Gobain Isover, SBC, Skanska, Strängbetong, Sweco FFNS, Swedbank, Veidekke, White, WSP.

Så man kan väl inte säga att det är direkt konsumentdrivet.

Ett antal företag i byggnäringen, eller den närstående, har slagit sig ihop för att lobba hårt på regeringen för att få till stånd ägarlägenheter.

Enligt Vd:n är det en relativt hopplös kamp. Det har varit krafter igång sedan 1881 berättade han.

Det vore kanske idé med en utvärdering om varför det inte tar sig. Det kan ju exempelvis bero på att det inte är konsumenterna utan byggnäringen som ligger bakom. Det är trots allt en viss skillnad. Det är ju inte byggnäringen som ska flytta in i lägenheterna.

Enligt Vd:n har de regeringen på kroken, så först kommer ägarlägenheter i nyproduktion sedan i befintlig bebyggelse.

Det som är allra bästa med detta tyckte han var att föräldrar kan köpa lägenheter till sina barn när de ska flytta hemifrån plus att man kan hyra ut dem ”lite hursomhelst” som han uttryckte det. Hyresgästföreningen kommer fortsatt och intensivt att arbeta för att hursomhelsthyror inte blir verklighet under denna regering.

Jag skulle kunna slå vad om en ägarlägenhet att en otrolig majoritet av de föräldrar som är medlemmar i Hyresgästföreningen aldrig någonsin har slagits av tanken att lösningen på deras barns boende är att köpa dem en ägarlägenhet eller att köpa en och sedan hyra ut den lite hursomhelst. Det är liksom inte så det ser ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Usch. Företag är farliga, dem kan man inte lita på. Nej, tacka vet jag det planerade samhället där allt är bra."

Ungefär så kan dagens inlägg sammanfattas. Är man emot ägarlägenheter av ideologiska skäl är det bara att inte bo i en: att inte köpa en eller hyra den av ägaren. Det är inte tal om att ägarlägenheter skall ersätta den nuvarande hyresrätten utan endast tjäna som ett komplement. Varför hetsa upp sig, valfrihet har väl aldrig skadat?

/apan

Anonym sa...

Men Apan, inte tror du väl att det blir valfrihet av att man inför ägarlägenheter??? Det skulle ju vara som att säga att det är valfrihet att det finns andrahandslägenheter. Tror du att det är många som väljer att hyra i andra hand av egen fri vilja?