23 april 2008

Intet är som väntans tider

– Jag fick utredningen i fredags och vill vänta med att kommentera den tills remissinstanserna sagt sitt, sade Mats Odell häromdagen. Hans statssekreterare Dan Ericsson har inte heller läst utredningen, säger han. Lite märkligt är det. För det verkar som både två tycker att de två alternativ som utredningen jobbat med inte är mycket att hänga i julgran.

- Mats Odell (kd) lovordar kommunernas och landstingens förslag om en tredje väg för allmännyttan, ett förslag som inte återfinns i Michaël Kochs utredning. – Den modellen är intressant att titta på av flera anledningar, säger han enligt Hem&Hyra.

Enligt Mats Odell ska man nu gå från att ha väntat på utredningen in i ett nytt vänteläge. Nu ska man vänta på remissvaren.

– Efter sommaren, när remissinstanserna lämnat sina synpunkter, hoppas jag att bostadsmarknadens parter tillsammans ska hitta en bred lösning, en sådan kan vara SKL:s modell, sa Mats Odell på en konferens igår där vi hade ett visst meningsutbyte.

– Det är möjligt att den strider mot EG-rätten men det får vi ta då, fortsatte han.

Så nu ska 150 remissinstanser tycka om de två alternativ utredningen presenterar väl medvetna om att ministern tycker att den så kallade ”tredje modellen” är mest intressant. Lite märkligt är det onekligen. Han verkar till och med beredd att ta en match med EU. Utmärkt idé.

Per-Åke Eriksson, vd Fastighetsägarna, är en person man kan fundera över. Igår, på samma konferens som Mats Odell uttryckte sitt gillande över tredje vägen och Malmömodellen, gick han till ett veritabelt och oförskämt angrepp på Hyresgästföreningen.

Enligt Per-Åke Eriksson ljuger vi, vilseför vi allt och alla, är icke trovärdiga, ägnar oss åt propaganda osv.

Själv ägnar han sig åt att anmäla Sverige till EU för att få upp avkastningen hos de kommunala bolagen. När vi räknar ut vad det betyder för dem som ska betala de cirka 12 miljarder som enligt honom borde tas ut i högre avkastning då ljuger vi och hittar på. När utredningen beskriver hur hyran ska sättas efter efterfrågan och vi räknar ut vad det betyder för dem som ska betala då ljuger vi och hittar på.

Han kan väl låta bli att anmäla det ena och det andra om han vill behålla de hyresnivåer vi har. Annars är det väl lika bra att erkänna att det är hyrorna han vill åt.

5 kommentarer:

André Johansson sa...

Apropå vilseledande.

Fastigheternas VD står i Gomorron Sverige och säger: "Det kommer inte att bli några större hyreshöjningar än de vi har idag".

André Johansson sa...

Fastighetsägarnas VD ska det naturligtvis vara.

Anonym sa...

Per-Åke menar alltså att hyrorna ska fortsätta att "ållas konstlat låga"? Jag hade fått för mig att han ansåg att det stred mot EG-rätten!

Anonym sa...

Är det inte konstigt att Hyresgästföreningen i Malmö blir tongivande med sin Malmömodell som innebär kraftigt högre hyror. Vad hade hänt om de inte tagit fram denna modell. Vad skulle Mats Odell hänvisa till då?

Anonym sa...

Hej misstänkt från Malmö, du har en god poäng. Hyresgästföreningen i Malmö har genom sin modell bidragit till de nu stundande lagändringarna. Det är för jäkligt, eller hur?