11 april 2008

Då Fantomen rör sig står blixten stillaIgår umgicks jag med EU hela dagen.

Fast EU var inte där. Mötet mellan mig och EU var upplagt på samma sätt som när utredningen om allmännyttan försöker bedöma om den svenska bostadspolitiken strider mot EG-rätten. Man sitter i Sverige och försöker lista ut vad EU skulle tycka om EU fick tycka. Precis som jag gjorde igår. Jag träffade Leigh Hancher, professor i EG-rätt vid universitetet i Tilburg. Utredningen träffar också EG-rättsexperter. Utöver det läser vi papper i mängder där de utvecklar sin syn.

Experter har två saker gemensamt. De bedömer läget lite olika och de är mer eller mindre osäkra på sin sak. En del verkar dock mera tillförlitliga än andra. Till exempel de som har samma åsikt oberoende av vem som frågar. Självklart kan ingen med 100 procent säkerhet säga hur det skulle gå om EU verkligen fick bedöma detta.

Inga svenska hyror eller svensk allmännytta har någonsin varit föremål för en EU-prövning. Inte lär det bli så heller. EU kommer aldrig att avgöra den här frågan, det kommer bara att låta så. Fastighetsägarnas anmälan ligger fortfarande på skrivbordet, alternativt i skrivbordslådan, hos någon tjänsteman på kommissionen. Något ärende är det ännu inte.

Så man kan verkligen undra vad vi menar när vi säger att EU tycker det ena eller det andra. Vem är det då som tycker? Ja, inte är det kommissionen, EG-domstolen eller parlamentet. Det är olika typer av tjänstemän som uttalar sig.

EU har betydande likheter med den vandrande vålnaden Fantomen. Alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom. Ett av de vanligaste djungelordspråken lyder: Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig. Så verkar det vara med EU också. Antingen sitter vi här och gör ingenting, och då blir vi säkert upphittade, eller så tar vi saken i egna nationella händer och ordnar upp vår egen bostadspolitik.

Fast det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man. Då kommer han att säga: Har ni inte hört talas om Bupa?

Mer om det i morgon.

Inga kommentarer: