19 april 2008

Mygel, ruffel och båg

”I storstädernas innerstäder bor det bara folk med pengar som fått tag i attraktiva förstahandskontrakt genom mygel, svarthandel eller kontakter.”

Detta verkar vara en ytterligt vanligt förekommande bild hos dem som förespråkar marknadshyror. Man undrar hur det kommer sig att ledarskribenter, journalister, fastighetsägare, politiker, Fredrik Federley med flera inte känner till att de som bor i våra städer, även dess innerstäder, är alla möjliga typer av folk: Pensionärer, lokförare, konferensvärdinnor, medlemmar i hyresgästföreningen, förtidspensionerade, generaldirektörer, bussförare, sjuka, friska, sådana som knappt får det att gå runt, icke-medlemmar i hyresgästföreningen, rika, hemlösa, medelålders.

Marknadshyresförespråkarna går förstås aldrig på några möten i lokala hyresgästföreningar. Annars är det ett enkelt sätt för den som vill få lite hum om vilka som bor var. Jag är säker på att Eva Larsson - ordförande i en lokal hyresgästförening på Södermalm, som var med i gårdagens Aktuelltsändning - gärna har guidade turer för de vetgiriga för att visa vilka som bor i trappuppgångarna på Söder.

Men i alla möjliga tidningar runt om i landet dök de dock upp i går och idag. De alldeles vanliga hyresgästerna som var ordentligt bekymrade över läget.

Om man inte bygger bostäder så att folk får tak över huvudet betyder väl inte det att Gerth Molander och hans fru ska behöva lämna sin tvåa på Södermalm för att någon med mera pengar ska kunna flytta in. Det ska inte behöva flytta någon från Gamla stan heller för att det förmodligen förekommer svarthandel där. Det kommer alltid att var stor efterfrågan på bostad i innerstäderna vilket skulle innebära ständiga hyreshöjningar för att all svarthandel skulle upphöra. Försök att förtäta Gamla stan den som kan.

När vi säger att folk får flytta när hyrorna höjs så kallas det skräckpropaganda.
Fastighetsägarna säger att allmännyttan borde få in 12,5 miljarder mer av hyresgästerna om de bara låg på en riktig avkastningsnivå och anmäler Sverige till EU-kommissionen. När vi får skrämselhicka och räknar ut vad det kommer att betyda säger fastighetsägarna att Hyresgästföreningen skräms. Men ge sjutton i att skrämmas då.

Klicka på länkarna nedan för att se några av TV-slagen om den statliga utredningen om hyrorna och allmännyttan
:

Debatt i SVT

Nyheterna på TV4

Rapport

Gomorron Sverige

Aktuellt

Inga kommentarer: