20 maj 2008

Vaxholmsvånda om allmännyttan

En av mina absoluta favoriter är Dr Gormander, krönikör i Aftonbladet, uttrycker sig alltid mitt i prick:

”En stor del av befolkningen är idag sysselsatt med att skriva krönikor och nationen väntar andlöst på nya lysande texter. Men ämnena är begränsade. Ämnena är på väg att rinna bort. Varje morgon vaknar krönikören med sprängande huvudvärk och riktar sina blodsprängda ögon mot den tomma dataskärmen.”

Just precis så är det för bloggare också. Ibland har man inte minsta aning om vad man ska skriva om, åtminstone inte när man går och lägger sig. I samma ögonblick man vaknar vet man dock att det förmodligen har hänt något som det går att skriva om. Så var det även denna dag när jag ilade till Stockholmståget med den okristliga avgångstiden 05.49.

Ni måste bara läsa Svenska Dagbladet idag. Man hinner inte mer än till sidan sju förrän man vet precis vad bloggen ska handla om. Vaxholm behöver allmännytta är rubriken.

”Sedan försäljningen av Vaxholmsbostäder för nio år sedan har bolaget med 1 200 lägenheter bytt ägare ytterligare fyra gånger. Under tiden har beståndet krympt till 340 lägenheter, efter att två tredjedelar ombildats till bostadsrätter. Sammantaget finns i dag 550 hyreslägenheter i Vaxholm.”

Nu har de problem.

– Det gör att när vi nyrekryterar, så har människor svårt att flytta hit. En person som tjänar som en undersköterska eller ett vårdbiträde har svårt att bosätta sig här, säger Ingrid Ekstedt, chef för socialtjänstförvaltningen.

– Det är klart att det är ideologiskt känsligt att sju-åtta år efter försäljningen av det allmännyttiga bolaget diskutera att starta ett likadant, säger Lars Wessberg (m), vice ordförande i kommunstyrelsen som själv är skeptisk.

– Folkpartiet deklarerar öppet att man vill starta ett nytt allmännyttigt bostadsbolag för att säkra hyresrätterna. Ja, ska man garantera att det finns hyresrätter kvar kanske man får frångå den ideologiska principen och svälja hur verkligheten ser ut, säger Peter Jansson (fp), ersättare i kommunstyrelsen.

• Hoppas att Vaxholms kommun läser utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna och förstår att den inte kommer att hjälpa dem på traven.
• Hoppas att Vaxholms kommun skickar in ett remissvar. De kan använda ovanstående citat som underlag.
• Hoppas att de lägger till att det inte blir lättare att rekrytera undersköterskor om de måste höja hyrorna.
• Hoppas att Vaxholms kommun ringer till Ekerö kommun och talar om för dem vad som kan hända när man säljer sitt allmännyttiga bostadsbolag.

För man vill ju inte gärna säga: Vad var det vi sa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur kan det vara känsligt för en moderat politiker med bostäder för alla - allmännyttan. Jag har hört på stan att moderaterna är det nya arbetarpartiet. Lev upp till det vet jag!