18 november 2008

Hyresförhandlingar pågår

Den tillfälliga ekonomiska nedgången vi ser nu får inte ligga till grund för årets hyresförhandlingar. Det riskerar att etablera höga framtida hyresnivåer. Vi är öppna för att teckna hyresuppgörelser för en tvåårsperiod”, skriver jag idag i Sydsvenskan.

Det sätt på vilket vi bestämmer hyrorna i Sverige är unikt. Det har visat sig fungera både i goda och dåliga tider. Bruksvärdessystemet är tåligt, långsiktigt och tryggt och har pallat med stora påfrestningar. Det lunkar på i god ordning på hyresmarknaden sedan flera årtionden.

De flesta bostadsbolag har också en god ekonomi. Nu när befinner vi oss mitt i en ekonomisk kris finns det därför resurser att möta de ekonomiska påfrestningarna.
Men hyreskraven varierar starkt över landet. En del kommer med tvåsiffriga krav, hyreshöjningsligan toppas av Arjeploghus som kräver 18,77 procent. Eftersom hyresgästerna betalar nästan 100 miljarder i hyra försvinner en miljarder i köpkraft för varje procent hyran höjs. Det är väl inte precis vad Anders Borg sitter och hoppas på ska ske. Inte vi heller.

De få uppgörelser som är klara visar att det finns bostadsbolag som agerar ansvarsfullt och liksom vi tror att det gäller att inte dra iväg med hyrorna. Det gagnar varken hyresgästerna, kommunen eller samhällsekonomin. I Tyresö får hyresgästerna 1,95 procent i hyrespåslag och i Västerås 2,75 procent vilket är 125 kronor per månad för en trea. Nu gäller det för alla andra bolag att tillsammans med oss ta ansvar för att hyresrätten och hyresgästerna tar sig igenom denna påfrestning på samhällsekonomin.

Jag vet att jag nu retar upp de som inte gillar att det är balans mellan hyresgästernas intresse av att kunna betala hyran och fastighetsägarnas intresse av att tjäna mera pengar. Jag håller ändå fast vid att det är överlägset allt annat att ha ett system som väger samman olika intressen. Det gynnar alla.

För övrigt kan jag inte låta bli att notera att bostadsrätter nu ”ombildas” till hyresrätter. Intressant.

EDIT: Hem & Hyra har en artikel om tvåårsuppgörelser här.

3 kommentarer:

Joel Månsson sa...

Ombildas bostadsrätter till hyresrätter? Barbro, har du någon länk till en artikel där detta står? Jag har alltid varit intresserad av om något sånt ens förekommer, och hur det går till!

Mvh
/Joel

Barbro Engman sa...

Ombildas var nog att ta i,man kan väl snarare säga att de inte hann bildas förrän det blev hyresrätter.
Detta är artikeln jag läste.
Lågt intresse gör borätter till hyresrätter i Ystad
2008-11-15 00:09 SKÅNE/YSTAD
Intresset för nya bostadsrätter i Ystad var för lågt. Nu väljer Peab att hyra ut lägenheterna i stället.
– Det kommer säkert bli fler som får krypa till korset, säger Johan Klintberger på Hyresgästföreningen.

34 lägenheter i Västra Sjöstaden i Ystad ska vara klara strax innan sommaren. De har varit utannonserade som bostadsrätter, men eftersom intresset varit för lågt väljer nu Peab att hyra ut dem i stället.

När beslutet fattades hade intressenter anmält sig till endast sex av lägenheterna. De potentiella köparna blir nu erbjudna att flytta in i hyresrätter.
– Vi har försökt sälja lägenheterna under ett halvår, sen kom finanskrisen och satte käppar i hjulet, säger Christian Dahlman som är regionchef på Peab bostad i södra Sverige.

Eftersom bygget redan hade startat fanns inte så många alternativ.
– Vi ville inte dumpa priserna eller stoppa byggnationen mitt i, säger Christian Dahlman.

För bostadsföretaget kommer förändringen att få ekonomiska konsekvenser.
– Det hade varit bättre om vi hade fått sålt lägenheterna. Men det handlar helt om hur kvickt man kan få tag i medlemmar till föreningen. Det värsta som kan hända är att man står med ett tomt hus, säger Peter Hörnlund som är projektutvecklare på Peab.

Eftersom Peab redan hyr ut lägenheter i Skåne var inte steget stort. Vad hyran kommer att hamna på är inte klart än men för de boende ska det bli ungefär samma kostnader.
– De boende får bättre frihet, de kan själv välja hur länge de vill bo där och är inte lika beroende av marknaden, säger Peter Hörnlund.

Det står också klart att man fortsätter bygga etapp två i Västra Sjöstaden. Det är redan bestämt att också de 30 bostäderna blir hyresrätter. Christian Dahlman påpekar dock att det inte är något som Peab kommer att sätta i system.
Tror du att andra byggbolag kommer nappa på lösningen?
– Det vågar jag inte svara på. Men vi tycker att det är ett bra sätt att lösa situationen på, säger han.

På Hyresgästföreningen blir man glad av nyheten.
– Kommer det till drygt 60 hyresrätter är det naturligtvis bra. Ystad är ingen stor stad så det är ett glädjande tillskott. Nu när marknaden vänder är det inte längre lönsamt att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och då kommer äntligen hyresrätter som verkligen behövs, säger Johan Klintberger, kommunikatör på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Hur ny är den här utvecklingen?
– Jag hörde talas om det härom dagen. Det är på gång runtom i landet. Här i Skåne måste Peab vara bland de första som gör det så här konkret. Det kommer säkert bli fler som får krypa till korset, säger Johan Klintberger.



Catarina Håkansson
catarina.hakansson@skd.se
040-660 56 66

Anonym sa...

”Hyresförhandlingar pågår” 18 november 2008

”De flesta bostadsbolag har också en god ekonomi” skriver Barbro Engman. Javisst det stämmer i många fall. Och då beror det på att bolagen bedrivs på ett affärsmässigt sätt.
Nu gäller det att bostadsföretagen, i sina hyresförhandlingar, får gehör för sina stora behov att rusta upp sina fastigheter. Det kommer skapa många jobb i byggbranschen. Det vinner vi alla på. Vi kan alltså tillsammans hjälpa till med att få fart på konjunkturen igen.

Höjs hyran försvinner lika mycket av hyresgästernas köpkraft tycks Barbro Engman resonera
Hushållens köpkraft efter inkomstskatt skall räcka till mycket bl a utgifter för boendet som i sin tur är beskattat på många olika sätt. Köpkraften används alltså för att klara av boendekostnaderna och gäller således även för boende i småhus och bostadsrätter.

Lars Luttropp (m)
Ordförande i Bostads AB Mimer (Västerås)