Ingenting är sig längre likt. Nu kräver alla statliga insatser. Skanska har satt renovering av miljonprogrammet högst på listan över nödvändiga insatser. Det kan väl inte finnas en enda förlorare på det. Läget kan knappast vara bättre än nu när arbetslösheten sprider omkring sig och bristerna i miljonprogrammet är det väl ingen som tvivlar på. Folk som bor där skulle bli lyckliga och regeringen skulle kunna räkna in lite vinnarpoäng. Men igår bollade Reinfelt de 2 000 varslade byggjobbarna tillbaka till Skanska med frågan om vad de tänkte göra åt saken. Ja, inte vet jag, men Skanska hade väl meddelat vad de tänkte göra åt saken, varsla 2 000 byggjobbare. Så nu väntar Skanska på regeringen som väntar på Skanska. Hyresgästerna i miljonprogrammet sitter i samma väntrum och avvaktar upplösningen.
Bo Antoni, vd Sveriges Byggindustrier, är inte heller lik sig. Han är i vanliga fall en ivrig förespråkare för marknadshyror och tillika en övertygad motståndare till bruksvärdessystemet. Nu hördes Antoni säga i morgonsoffan att man måste vidta åtgärder "så att folk har råd att efterfråga bostäder." Bo Antoni är inne på rätt spår. Man vill inte misstänka att det rör sig om bostadsrättsinnehavare och villaägare som ska få sin trygghet garanterad utan att Bo Antoni även skickat en tanke till hyresgästerna och bara glömde att säga det.
Under krisen på 90-talet fick vi 65 000 tomma lägenheter på grund av kraftigt höjda hyror som hade sin grund först i skatteomläggningen och sedan i den lågkonjunktur som följde. Människor flyttade till annat boende, till sommarstugan och hem igen. Så gör man när det blir för dyrt och så kommer man att göra nu också om vi mitt i denna kris dessutom ska få hyreshöjningar på alltför höga nivåer. De kommunala och privata bolag som har ekonomisk styrka borde göra sitt för samhällsekonomin och inte ytterligare spä på krisen i det läge vi är nu när inflation spås bli deflation, styrräntan prognosticeras till en procent inom ett år och oljepriset har fallit till en fjärdedel av toppnivån . Dessutom faller elpriser rejält och förvaltarna bör kunna handla billigt underhåll nästa år.
Drömläge för renovering av miljonprogrammet och måttliga hyreshöjningar alltså. Den som behöver pigga upp sig lite kan lyssna på ett inslag i Ekot från igår. Det är de små bolagen som bygger de billigaste bostäderna visar nu forskning på KTH. De ha 20 procent lägre byggkostnader än byggjättarna.
Sedan kommer det, och håll i er nu: "De byggde samtliga hyresrätter, och ingen av dem hade några som helst bekymmer att uppnå vinst under de första åren inom ramen för bruksvärdeshyran."
26 november 2008
Upp och nervända världen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Det är som med klimatkrisen, när varslen och stormarna kommit till farstun, vaknar byggbolagen och upptäcker att det finns något som heter hyresrätt.
Jan R. Hgf Lomma och miljöpartist.
Upprustning i miljonprogrammet var ministern inte så pigg på ... ??? och vart tog "bostadsbristen" vägen ???
Det finns en förklaring till politikernas motsträvighet gällande hyresrätter. De tror att hyresrätten är en återvändsgränd, att människor luras in i ett värdelöst (vad det nu betyder?) boende. Detta gör att man inte vill satsa för mkt på hyresrätterna. Man stödjer hellre andrahandsuthyrning via ägarlägenheter för att få folk att till slut köpa en bostadsrätt, vare sig de vill eller inte.. Ska bli ypperligt intressant att se vilken väg man väljer nu, när efterfrågan ökar ordentligt efter hyresrätter. Kanske omvandlas våra bostadsrätter till ägarlägenheter snabbare än vi trott?
Hej Barbro, jag fick tips om en mycket intressant blogg som du kan länka till:
http://www.boendetrygghet.blogspot.com/
Den var verkligen läsvärd, såg att Terje gjort inlägg på den bloggen också.
brorSöder
Det skall bli mycket intressant att se upplösningen på frågan om hurvida den svenska hyressättnings modellen strider mot EU's regler eller inte, läs mer på www.fastighetsagarna.se. Det skall komma ett utlåtande innan jul från EU vilken väg arbetet tar. Fler borätter och högre hyror tror jag är att vänta! Marknadshyror = Minskade bostadsköer!
Citat: "Marknadshyror = Minskade bostadsköer!"
Det vore svårt att marknadshöja hyrorna i Stockholm ifall det inte fanns någon bristsituation av hyresrätter att utnyttja. Så är man FÖR marknadshyror så är man (kamouflerat bakom diverse fikonlövs-argument) alltid EMOT ideer att bokstavligen försöka bygga bort samma brist. Det sistnämnda skulle ju undergräva ett av huvudargumenten för BR, nämligen en till synes automatisk värdeökning över tid.
Så marknadshyror handlar nog mera omsättningsökning och gräddfilning i det befintliga beståndet, snarare än att (via bostadsbyggande) drastigt minska kötiden för SAMTLIGA sökande.
Det där med "öka omsättningen" är för övrigt intressant: När det gäller bostadsrätter så brukar ju det framhållas som en positiv effekt att man får mera trogna och stadigvarande grannar, som man har möjlighet att lära känna över tid. Att omsättningen bland BR-gäster, i bostadskarriärismens och bostadsklippens tidevarv, snarare har ökat än minskat har inte bekymrat nämnvärt i argument-logiken.
En låtsad eller förment låg omsättning bland BR-grannar framställs som något mycket positivt. Men när samma ofta högst reella låga omsättning råkar dyka upp i den del av hyreshusbeståndet som är välskött och attraktivt - ja, DÅ upplevs samma jämförelsevis tröga omsättning som något ytterst negativt.
Skicka en kommentar