01 december 2008

Offentlighetsprincipen är för beige



Jag sitter på Arlanda på väg till Karlskrona för att utöva tillsyn: "Om regeringen har bestämt att det skall finnas ett insynsråd vid myndigheten, skall rådet utöva insyn i verksamheten och ge myndighetschefen råd”, står det i 9§ SFFS om vad som ska gälla hos Enrådsmyndigheter. Boverket är en sådan myndighet. Idag är det insynspremiär där. Det kommer väl inte att bli något realeseparty direkt där några stora nyheter släpps. Såvida inte Boverket har nåtts av besked om att det kommer stimulansåtgärder för att renovera och fixa till miljonprogrammet. Förr eller senare kommer det, tro mig. Troligen lär insynet vara fullt av nyheter av det sämre slaget, byggnedgång och annat.

Att utöva insyn känns annars som ett viktigt demokratiinslag. Jag gillar verkligen uttrycket utöva insyn, det antyder något mer än att det bara är fråga om att ha koll på läget eller få information så där i största allmänhet. Det är ju väldigt vanligt med det omvända, att myndigheter utövar insyn i våra liv. Vi betalar dessutom för att de ska kunna fullfölja sina insynsuppdrag. Enligt morgontidningarna är FRA den senaste i raden av dem som förorsakar oss nya och högre kostnader. Det är en uppenbar obalans mellan aktörerna på demokratimarknaden. Det är dags att vidga insynsutövningen till att i högre grad omfatta medborgarnas berättigade krav på insyn över väsentligheterna i livet. Offentlighetsprincipen är för beige. Den ger inte utrymme för tillräckligt med medborgaraction.

Jag återkommer med förslag på nya insynsområden. Byggkalkyler känns det som man skulle vilja ha en lagstadgad rätt till insyn i. Nu ska det plötsligt gå att bygga hyreshus igen nämligen. I alla fall om man får tro Familjebostäder i Stockholm. Nu sitter man och räknar om de kalkyler som tidigare var av Gud givna och omöjliga att rubba. Nu går det inte att ta ut högre och högre priser i alla led om man ska få något gjort. Jättebra, en sänkning av byggkostnaderna är efterlängtad. Bara inte nu regeringen släpper hyrorna fria, då börjar de räkna om igen efter de gamla kalkylmodellerna. Så fungerar marknaden, finns det ett utrymme att höja priset då hänger man på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
håller helt med dig! Visst vore det fint med insyn i hur olika frågor hanteras. Ex. av aktörerna på hyresmarknaden. Det bästa vore, menar jag, att aktörerna själva förstår det demokratiska värdet av insyn. Om man nu inte av regeringen räknas som en myndighet med skyldighet till insynsråd.
Så länge det inte är så får vi väl helt enkelt fortsätta att räkna ut hur det hänger ihop själva. Det är ofta alldeles för lätt att göra. Variationerna är ju begränsade, vissa händelser är ju dessutom enfaldigt förutsägbara!
hälsningar
Mari-Ann

Anonym sa...

DET FINNS BARA ETT ORD FÖR SÅDANA SOM KERSTIN HULTMAN, ORDFÖRANDE I HUDDINGE HYRESGASTFÖRENINGEN, OCH DET ÄR ONDSKAN!