28 augusti 2009

Föregångsland på efterkälke


Moderaternas ambition är att Sverige ska vara ett land som går före, kan man läsa i jätteannonser i dagens tidningar. Grunden för denna ambition ska hittas i människors vardag. Föregångslandet Sverige ska bli än mer välmående, rättvist och jämlikt. Slut citat.

Studenter bor i tält.
Det är varken rättvist eller jämlikhet och framförallt mår man inte väl när man måste sova med kläderna på för att inte frysa.

Först föds man därefter växer man till sig. Det betyder att man ska passera dagis och skolans alla steg innan det är läge att börja jobba. Hur svårt kan det vara att räkna ut att man kommer att behöva ett antal skolbänkar, någonstans att sova och så småningom jobb. Skolbänkarna fungerar, de kommer fram både på lågstadiet och på universitetet. Jobbpolitik är också en stor gren i politiken. Men vid bostäder, där är det tvärstopp. Det är ingen gren alls i politiken.

Mats Odell säger i dagens DN att det är finanskrisens fel att byggandet tvärnitat. Det är mycket som är finanskrisens fel. Politikens uppgift just nu är väl att se till att allting inte tvärnitar på grund av den. Därför satsar regeringen på att öka antalet utbildningsplatser och borde i logikens namn se till att det tas politiska initiativ för att få igång byggandet.

Just nu i denna stund när babyboomens barn tältar vid universitet och högskolor går det att räkna ut vad som händer om vi inte omedelbart börjar bygga bostäder. Då kommer de sedermera att få tälta utanför fabriker och kontor också. I ett föregångsland agerar man väl före, eller?

2 kommentarer:

Niklas sa...

Bostadskrisen bland studenter har inget med finanskrisen att göra. Studentbostadsbyggandet avstannade tvärt här i Stockholm när Moderaterna kom till makten. Det är inte många studentbostäder som tillkommit efter det... Jag började plugga precis innan och fick tag i en nybyggd lägenhet nära skolan, inte många som kan säga det idag.

Anonym sa...

De förfärliga förslagen från Hyresgästföreningen och SABO

Hej Barbro. Du undrar var man hittar de vådliga förslagen i Hyresgästföreningens och SABO:s gemensamma förslag. Läs sammanfattning! Be sedan någon att ta fram hyresgästföreningens argumentation om vikten av hyrestaket inför valet 2006 och varför inte lite från Notanprojektet för några år sedan.

1. H och SABO föreslår att allmännyttans hyresledande roll ska tas bort.

Eftersom det redan idag finns privatägda lägenheter av respektive typer med 20-25 procent högre förhandlade hyror än likadana i allmännyttan OCH det alltid är de högsta hyresnivåerna som styr i hyresnämnden, blir det dessa högsta hyresnivåer som varje fastighetsägare (också allmännyttan) kan hänvisa till i hyresförhandling eller hyresnämnd.

Dessutom kommer fastighetsägarna att kunna använda varandra till att successivt saxa upp hyrorna några extra procent varje år.

Detta är ett förfärligt förslag både för hyresgäster i privathus och i allmännyttan, och jag hoppas verkligen att många (och DU)kommer att inse detta innan det är för sent.

2. H och SABO föreslår att allmännyttan ska drivas efter affärsmässiga principer efter de villkor och den standard som är normala på marknaden. På sidan 14 i överenskommelsen förtydligas att marknadsvärde och avkastning ska räknas på varje fastighet och summeras till en totalavkastning.

Detta innebär både att självkostnadsprincipen försvinner och att avkastningskraven sätts efter marknadsvärden som idag är lika med fastigheters priser vid bostadsrättsomvandling.

Det innebär att allmännyttan kan driva fram höga hyreshöjningar och stora vinster och att det inte går att sätta emot vid förhandling eller i hyresnämnd.

Också detta är ett hiskeligt förslag och jag hoppas att alltfler (och Du) inser detta innan det är för sent.

Birgitta B