24 augusti 2009

Socialdemokraterna kopierar regeringens politik


I sitt sommartal hyllade Mona Sahlin Ilja Batljan, kommunalrådet i Nynäshamn. En strålande företrädare för socialdemokraterna tyckte Mona Sahlin. Idag skriver Ilja Batljan med flera socialdemokratiska kommunalråd på DN debatt att man måste underlätta för fler att göra boendekarriär (läs här).

Sin absoluta karriärtopp når man uppenbarligen när man kan köpa sig en bostadsrätt eller villa. Längst ner på en säker politisk bottenplats måste då rimligen hyresrätten ligga. I alla former av karriär är per definition någon i topp medan någon hopplöst släpar efter. Nu måste politiken inriktas på att underlätta för människor att förverkliga sina ägardrömmar, tycker de. Jaha ja, och vad är det för nytt med det, det är den nuvarande politiken helt och hållet inriktad på. Socialdemokraterna tänker sig uppenbarligen att vinna väljare på att föra samma politik som alliansen vilket väl börjar bli ett väl slitet koncept.

I den socialdemokratiska retoriken tillhör hyresgäster och hyresrätten det förgångna och platsar därför inte i ett nytt och modernt valvinnarkoncept. Jag antar att de tycker att man ska toppa regeringspolitiken och underlätta ännu mer för villaägare och bostadsrättsinnehavare. I annat fall är det ju som utspel betraktat inte mycket att hänga i julgranen.

En som tidigt hängde i julgranen var Margret Thatcher genom sin 'right to buy' -politik. Om bostaden ska ses som en investering så måste den ju öka i värde eller åtminstone ligga kvar. Då får inte räntan kuta iväg och det får inte byggas för mycket. Då faller bostadspriserna, det blir svarta tidningsrubriker och människor som ”förverkligat sina bostadsdrömmar” förlorar sitt insatta kapital. Det har de gjort i USA så nu lanserar Barack Obama 'right to rent' som ett sätt att rädda människor som uppmuntrats av politiken att låna pengar till sitt boende.

Att bo i hyresrätt är frihet. Det är ett boende för rörliga och moderna människor som inte vill gå i Martin Timells fotspår eller tillbringa all tid med tapetklister, hammare och kakelplattor. Ägarspåret är en nattstånden politisk idé.

Men en sak är säker, om det visar sig att Mona Sahlin även hyllar Ilja Batljans ägarpolitik och den socialdemokratiska partikongressen fattar beslut om nya bostadspolitiska riktlinjer i Thatcheranda så fungerar det i alla fall som en politisk signal till oss hyresgäster. Karriären som hyresgäst bli allt knepigare när politikerna ska styra hur vi ska bo.

4 kommentarer:

Anna sa...

Kan inte Socialdemokratin göra både och? Måste vi bara bygga hyresrätter, eller är det ok att vi öppnar upp för fler bostäder oavsett i vilken form?

I Nynäshamn, där Ilija Batljan är verksam, bygger just nu det kommunala bostadsbolaget nya hyresrätter i alla kommundelar för första gången på över tio år. Detta har möjliggjorts genom att delar av beståndet har ombildats till bostadrätter (i områden med många hyresrätter). På så vis kan man bygga hyresrätter i områden där sådana saknas.
Genom att ha ombildat ett antal fastigheter som inte är tillgängliga (utan hiss) kan man nu bygga många nya lägenheter med hiss. Vad är det dåliga i detta? Efterfrågan på dessa nya bostäder visar i alla fall att satsningen är efterlängtad...

Per i Skopet sa...

Det som är märkligt med inlägget i DN är att författarna inte med ett ord nämner att samhället/staten idag ger allt stöd till ägande- och bostadsrätt i form av sänkt fastighetsskatt för dem med stora och dyra villor, skattesubvention av räntor på personliga bostadslån, rotavdrag, subvention av hushållsnära tjänster och förmånliga krediter i form av uppskjuten reavinst vid köp av ny bostad även i utlandet. Till hyresrätten går inte ett öre. Är det rättvist? Vill dessa socialdemokrater öka orättvisorna mellan upplåtelseformerna ytterligare? Staten ska inte genom att behandla upplåtelseformerna olika styra människors val, eller hur? Det handlar inte om att det bara ska byggas hyresrätter.

André Johansson sa...

Per i skopet: Exakt så.

Jim Kemeny sa...

Barbros argument är inte att det ska finnas bara hyresrätter, men att hyresrätt ska inte omvandlas till ett steg i en bostadskarriär vars första steg består av hyresrätter som tillfällig lösning medan toppen består av en permanent hem i antigen en bostadsrätt eller en ägd villa.

Jag betraktar socialdemokraternas utspel som ett svek mot denna grundprincip.

Läs Barbros länk till USA och the California Dream:
http://calitics.com/diary/9883/renting-the-california-dream