13 oktober 2008

Right to BuyI dessa dagar står det väl klart för alla att vi hänger ihop. Husbubblor på bolånemarknaden i USA far som bowlingklot över världen och fäller allt i sin väg. Strike skulle man kunna säga. Som en konsekvens av detta tar sig hyresrätten upp på topplistorna. I Rapport i fredags framställdes hyresrätten som den nya bostadsformen för folk som tänker sig för.

När vi ändå håller på och blickar ut över världen kan vi passa på att kolla in vad som hänt i de länder som gett sig på hyresrätten genom att sälja ut och privatisera. 1980 lanserades the Housing Act i England. Rätten att köpa sin bostad, Right To Buy, innebar att varje hushåll som bodde i en allmännyttig bostad skulle få köpa sin bostad. När Margret Thatcher introducerade Right to Buy skulle det medföra en mycket viktig social revolutionen.

Nu skriver The Guardian en lång artikel om hur det gick. Det gick inte. Det blev visserligen en social revolution. Men åt fel håll. Det har lett till delade samhällen, brist på bostäder och nu försöker en del kommuner köpa tillbaka de hus de en gång sålde. Tänk om regeringen kunde ta intryck av dessa lärdomar och den senaste tidens ekonomiska turbulens och avstå från att släppa loss marknaden och dess mekanismer på hyresmarknaden. Om inte förr är det verkligen läge nu att stå upp för konsumenterna/hyresgästerna.

I Svenska Dagbladet idag sjunger Göran Olsson bostadsrättens lov. Det är väl ingen som tycker att bostadsrätten inte ska finnas. Men varför i herrans namn ska man ge sig på dem som valt att bo i hyresrätt och begära att de ska ombilda sina hyresrätter.

Göran Olsson, sätt dig ner och blunda och tänk dig in i att det ringer på dörren. Du öppnar och upptäcker att det står ett gäng grannar utanför som säger: "Hej Göran, nu har vi tänkt ombilda de här bostadsrätterna här till hyresrätt..."

Nu kan det hända att du, Göran, trodde att du valt att bo i bostadsrätt, men politikerna har gett dina grannar mandat att ringa på din dörr och säga antingen gör du si eller så men ditt ursprungliga val gäller inte. Jag vet inte hur du känner men jag kan tala om att jag som valt att bo i hyresrätt skulle bli väldigt upprörd om mina grannar ringde på och meddelade att mitt val nu kunde ifrågasättas av dem. Antingen bor du kvar som hyresgäst, och då blir vi din nya hyresvärd, eller så går du med oss och köper. Det har grannarna fått politiskt okej för att säga.

Vad hände med valfriheten?

Inga kommentarer: