22 oktober 2008

Bostadsbyggandet faller

Igår kom de. Boverkets indikatorer. Låter inte särskilt upphetsande, men det är det. För nu är det riktigt illa ställt med husbyggandet. Vem vet, det kan rent utav vara så illa att det äntligen blir en fråga för politiken.

Bostadsbyggandet faller stort
, skriver Boverket. Byggandet av bostadsrätter och småhus fortsätter att minska nästa år. Antalet påbörjade hyreslägenheter har i stort sett halverats sedan år 2006, främst till följd av stigande byggpriser och borttagna stöd. Fram till år 2009 minskar byggstarterna med cirka 40 procent jämfört med år 2006.

Vi som hittat en bostadskö att stå och trampa i hänger alltmer med huvudet.

Igår meddelade Alliansregeringen att man ska hotta upp sig, bli synlig på nätet, bilda arbetsgrupper och be allmänheten om hjälp. Jag hakar på direkt. Bilda en arbetsgrupp som kommer med förslag på hur folk ska kunna få tak över huvudet. Den kan starta nu direkt och omgående. Vill regeringen undvika en Erlandereffekt bör man omedelbart nappa på mitt förslag.

1966 fick Tage Erlander frågan om vilket råd han skulle ge alla dessa som saknade tak över huvudet. Han hade inget annat råd att komma med än att de kunde ställa sig i bostadskön. Eftersom ingen kan bo i en kö gick det illa för Tage. Nuförtiden är det till och med svårt för regeringen att tipsa om bostadskön, det finns nästan inga sådana kvar.

Detta arbetsgruppstips borde ha framtiden för sig, för det måste väl vara kuligare att gå till val på att bygga bostäder än på att höja hyrorna. Skippa det där med höjda hyror, det är i alla fall ingen valvinnare. Det tror den forskare som intervjuades på morgonekot också.

Inga kommentarer: