Chockhyror är ett vanligt rubrikord. Hyran kan vara rätt så chockerande i verkliga livet också. Det beror uteslutande på vem som ska betala. Vissa skulle inte känna en enda chockvåg om hyrorna drog iväg, medan många sover dåligt på nätterna vid blotta tanken på att det kan bli ännu dyrare.
Årets hyresförhandlingar pågår mitt i brinnande kris, stigande arbetslöshet och illavarslande tillväxtprognoser. Kollar man de yrkanden som kommit in hittills ligger alla, med några få undantag, högre än förra årets, i väldigt många fall betydligt högre. Flera ligger chockerande högt.
Singlar, pensionärer och ensamstående föräldrar med barn bor ofta i hyresrätt. Inte sällan har de en ansträngd ekonomi varför Hyresgästföreningen befarar att många inte kommer att ha råd att bo kvar om hyreshöjningen blir för stor, skriver E24. E24 har också frågat läsarna: "Har du råd att bo kvar om hyran höjs?". Av de 4 934 personer som besvarade frågan på nätet angav 37 procent att de inte har råd med någon hyreshöjning över huvud taget medan 18 procent säger sig klara en hyreshöjning med maximalt 3 procent.
I dessa tider när räddningspaketen duggar tätt så gäller det att se till att rädda det som räddas kan också för de enskilda hyresgästerna. Nu är det viktigt att bruksvärdessystemet och hyresförhandlingssystemet som stått pall för så många kriser och påfrestningar under 40 år visar att det håller även för denna kris.
30 oktober 2008
Chockhyror
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Apropå demografiska grupper i hyresrätt: Glöm inte studenterna! Var tredje kvinnlig student i Sthlm är dessutom ensamstående med barn.
Studiemedel: 7459kr/mån
Hyra studentlgh: 4700/mån (1 rum)
(Hyra vanlig HR 5000kr men ingen fast anställning, inget kontrakt.)
Kurslitteratur ca 1000kr/mån
= 1759 kr/mån att leva på
Drar man bort mat 1000kr och busskort 550:- återstår 209kr till kläder, telefon, el, bredband, ...
Ja, ni förstår att det inte går ihop. Studenter jobbar extra, på bekostnad av studierna. Under sommaren jobbar man. Ledighet? Ja, det blir det tidigast efter kanske 6 år, då man tagit examen och jobbat in lite semester.
Inflation på boendekostnader mm har gått upp mycket mer än på inkomster, speciellt studiemedel. Hur länge ska detta pågå innan politikerna vaknar?
Jag och kollegan satt och räknade på det här på det idag (vad gör man inte en fredag på jobbet) eftersom vi båda bor i hyresrätt. Om det bostadsbolaget han bor i skulle få igenom sitt krav så får han en hyreshöjning på 450 kr. Funkar för honom och hans fru, men inte för hans ensamstående granne. Eller som den förtroendevalda förtidspensionären sa uppgivet när bostadsbolaget kräver 7,85% i hyresökning, "tur man har bostadsbidrag annars hade jag fått bo i ett tält". Själv har jag insett har jag trots en hyresökning får en hyressänkning eftersom mitt bostadsbolag kommer att införa inviduell vattenmättning from nästa år, och jag kommer inte att förbruka så mycket som de bestämt att jag ska göra av med. Utan den som drabbas är återigen den ensamstående förälderna (och barnföräldrar iallmännt)... Och jag tycker det så tragiskt och tråkigt att detta är en negligerad fråga av de flesta politiska partierna
Redan våra förfäder som brukade jorden visste att goda år följdes av missväxtår. Det gällde att "spara i ladorna" för att klara även dåliga tider.
Samma sak gäller idag vanlig företagsamhet.
I goda tider görs avsättningar för att möta sämre tider.
Den företagare som inte gör det i en konkurrensutsatt verklighet överlever inte.
Under de senaste åren har inflationen varit låg. Mycket låg till och med. Likaså har räntorna legat på en historiskt låg nivå.
En bra bit under "normalnivå" skulle man kunna säga.
Finansiellt kan man alltså tala om goda tider.
Företag i konkurrensutsatta branscher kan inte höja priserna hur som helst.
Där gäller det att börja med att effektivisera verksamhéten. Att anpassa produkterna till det som köparna gillar. Att erbjuda sådan villkor att köparna hellre väljer det egna företagets produkter framför konkurrentens.
När får vi se det i fastighetsbranschen?
Tack för ordet.
Jag bor i Skövde (Södra Ryd).
Bostadsområdet byggdes för Skövdebostäders räkning de ägde och förvaltade med omsorg.
Problemen började när de sålde delen av sitt fastighetsbestånd
i detta område.
Först köpte Akelius utan någon spesiell förbättring. Försäljning igen, sedan sålde de efter några år till Magni, de ville bli stora
och tjäna pengar inte mycket underhåll på vitvaror.Försäljning igen. Din bostad har samma konsept tjäna pengar höja hyran.De har anbud på trädgårdsunderhåll och snöröjning lästa anbud vinner ju det är ju farmartjänst.Där ingår egentligen ny jord och barkmull men anbudet är för snålt så pengar räcker inte att ersätta döda växter. Detta med försäljning är en enda PENNINGSSPEKULATIONSCIRKUS som ingen tar ansvar för. Företagen vill höja hyorna uta bra underhåll.
Det vore bättre att skövdebostäder
köpte tillbaka området och sanerade problemen.
Mvh Hans - Georg Andersson
Skicka en kommentar