27 augusti 2009

Glada dagar i Göteborg


Allmännyttan som den kan se ut. Om man vill.

Jag har tagit mig till Göteborg. Förflyttningar är både lärorika och ibland rent av upppiggande. Alldeles för ofta blir man nedstämd och arg när det handlar om hur vi hanterar frågor runt boendet. Studenter som tältar, hus som förfaller, bilar som brinner, kackerlackor och vägglöss som inte försvinner, badrum som möglar, hus som inte byggs och ointresserade politiker får man inte några uppåtkickar av direkt. Det är till och med drygt att skriva sådana läppiga meningar.

Men igår kände jag mig uppåt hela dagen. Det är nämligen betydligt roligare att diskutera inflytande för de boende i Göteborg än ombildningar till bostadsrätter i Stockholm, för att ta ett exempel. I går träffades 150 engagerade Hyresgästföreningsaktiva och folk från bostadsföretag runt om i landet i Göteborg för att diskutera hur, inte om, man ska utveckla boinflytandet i bostadsområdena. För gör man det, satsar på de boende och ger de chans att utveckla sitt område blir det bra. Om detta råder det ingen tvekan.

Dessutom är det ju ovanligt korkat av ett bostadsföretag att lägga pengar på sponsring och marknadsföring när de kan investera motsvarande belopp på sina hyresgäster. På köpet får de livs levande ambassadörer som talar om för alla de möter hur bra det är att bo hos dem. Kolla bara på bilden och beskåda hur det kan se ut i allmännyttan. Om man vill alltså. Vill man ingenting syns det också.

Inga kommentarer: