26 augusti 2009

Konsten att forma ett hjärta


”Nej, det handlar inte om den lattedrickande medelklassen i storstaden. Om socialdemokraterna vill värva storstadsväljarna måste de vinna dem som serverar latten. Den unga kreativa klass som i skummet kan forma ett hjärta.”

Så skrev Eva Franchell i gårdagens Aftonblad med anledning av den DN debatt-artikel som nu föranleder mig att blogga en tredje gång på temat: Hur sjutton tänker dem?

Igår kväll snackade jag i telefon med en kompis som bor i villa i Stockholmstrakten och som understundom dricker latte. Han undrade om det verkligen kunde finnas så mycket mer att göra för att gynna honom än vad alliansregeringen redan gjort. Han tjänar grova pengar på den sänkta fastighetsskatten och den konstlat låga räntan innebär även den klirr i kassan. Var det verkligen rimligt att han skulle få ännu fler tusenlappar än dem som redan strömmar in varje månad?

Nix, tyckte han. Hur kan ledande företrädare för ett sådant stort parti ens drömma om att få röster på en så urusel analys av vad som behöver göras på bostadsfronten, undrade han och höjde rösten en oktav. Han dricker inte bara latte, han har tre barn också. Då vet man vad som fattas de unga. Hyreslägenheter är det till exempel skriande brist på.

Det parti som kan forma ett hjärta i byggdammet av nyproducerade hyresrätter med rimlig hyra kommer också att få röster i massor av de unga servitriserna och deras lattedrickande föräldrar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har hyresgästföreningen gjort för nya hyresrätter med rimlig hyra?

Hårt granskat bolagens kalkyler och hårt förhandlat?

Nej, slappt accepterat kalkyler med krav på 6-7 procents räntor!

Ställt krav på samma subventioner som andra upplåtelseformer får?

Tja, allmänt hållen kritik och retorik har vi hört, men inte ett enda kunskapspm som visar just hur olika stöden slår!

Så vad har vi fått istället?

Jo, den sällsynt förfätliga uppgörelsen med SABO, som leder till ännu högre både nyproduktionshyror och övriga hyror!

Det är uppenbarligen lätt att ropa på hjälp och mycket svårare att komma med kunskap och bra förslag.

Birgitta B

Barbro Engman sa...

Hej Birgitta B
"Hyresgästföreningen" förhandlar inte det gör en väldig massa hyresgäster runt om i landet. Vi förhandlar lokalt med 203 allmännyttiga bostadsföretag och vi har 45 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare. Tusentals hyresgäster och anställda förhandlare sliter varendaste år för att hålla hyrorna nere. Det finns ingen som helst anledning att ge sig på dem eller misstänka att de inte skulle jobba för hyresgästerna. Det är lite fräckt av dig tycker jag.
Vi brukar betraktas som ett särintresse som bara kräver och kräver och det är absolut sant när det gäller orättvisorna mellan de olika upplåtelseformerna. Vi har genomfört otaliga uppvaktningar i riksdagen och regeringskansliet för att få en ändring till stånd. Det är de som fattar besluten.
På vilket sätt skulle vår uppgörelse med SABO kunna få så vådliga konsekvenser? Vad står det i den som leder dig till att påstå något sådant? Om du anger sid nummer så underlättar det min läsning.