17 december 2009

Alla tycker olika om räntan

Borallyt måste bromsas anser nationalekonomen Lars Jonung i DN. Det finns inget borally, i alla fall inget som oroar just nu, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Troligt att Riksbankens prognos om fortsatt låga räntor, åtminstone till i höst, står sig skriver Johan Schück i DN.

Vi håller fast vid att räntan kommer att höjas i april säger Annika Winsth chefsekonom Nordea och även SEB-ekonomerna räknar med att Riksbanken börjar höja räntan i april enligt Svd.

Det är inte lätt för en vanlig dödlig att förhålla sig till ränteprognoser. Vilket man måste även som hyresgäst. För ett sätt att dämpa bostadspriserna är enligt Lars Jonung att göra bostadsmarknaden rörligare och ta bort resterna av hyresregleringen helt och hållet.

Marknadshyror skapar nämligen rörlighet. För när hyrorna höjs får folk flytta, lämna sin lägenhet och se sig om efter något annat vad det nu skulle kunna vara.

En avreglerad hyresmarknad medför också att lägre räntor bidrar till sänkta hyror, skriver Jonung samtidigt som Dagens samhälle noterar att motivet för att inte höja hyresnivåerna är bland annat att räntorna är låga.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Lars är en klok man!
/Jonas

Gunnar sa...

Och till skillnad från HGF har Lars koll på räntor och ekonomi

Boy George sa...

Kan ni utveckla era kommentarer lite, det är lättare att bli övertygad då

Ordförande Persson sa...

Boy George

Jag tror att det blir svårt att övertyga dig då du är anställd av HGF.

Politiskt drivna människor har så att säga ofta svårt att ta in andra fakta än de som passar deras världsbild. Det hör till.

Jag skriver mest för att visa på en annan bild en den, bitvisa rena propagandan och fabriceringen, HGF redovisar. Det är många av oss, en majoritet vågar jag påstå, som inte känner igen HGF utmålning av hur det är och hur det ska vara.

Dessutom har du ju betalt av HGF - varför jag inte tror att du kommer att någonsin hålla med i kritik MOT din uppdragsgivare.

Icke förty! God Jul på dig din gamla hyresrättsaktivist! :)

// Ordförande Persson

Anonym sa...

Boy George, vad finns det att utveckla. Lars är en klock man och jag håller med om det han säger. Läs hans artikel!
Mvh
Jonas

Boy George sa...

Hej!

Det är bra att du nyanserar dina tidigare megalomaniska anspråk på att företräda den stora massan hyresgäster till ett "vågar jag påstå".

"Icke förty" ehuru eljest, en god jul till dig också! Hälsa Bea, Maggan, Ragge och Björne detsamma vid nästa fika!

Ordförande Persson sa...

Re: Boy George

Har du läst boken "Folkrörelse i fritt fall - En kritisk granskning av Hyresgästföreningen" möjligtvis?

Om inte - läs den, för den ger en rätt obehaglig bild av vad som pågår och hur HGF utvecklats.

(http://www.boendetrygghet.se/)

När det gäller ombildningarna så finns ett beslut från Stockolms stadshus att alla som bor i ett allmännyttigt hus får köpa det - givet ett antal kriterier.

Bland annat skall man ha en BRF bildad och minst 2/3 skriftligt stöd för att ansöka om anbud. Så långt allt väl.

Därefter skall några andra rekvisit till. Ekonomisk plan, besiktning, informationsmöten och därefter en extrastämma (även kallad "köpstämma). Även där fordras 2/3 majoritet av de uthyrda lägenheterna.

Det är här HGF kommer in.

De har enormt starka incitament att smutskasta, förljuga och stoppa ombildningar.
Därigenom motverkar HGF demokrati och demokratiskt fattade beslut. (Läs: Stockhoms Stadshus AB beslut OCH den lokala BRF föreningens demokratiskt fattade beslut.)

Incitamenten de har är:

* Medlemsförlust för HGF
(förlorad makt och förlorad medlemsavgift
* Förlust av förhandlingspengen
(kronor och ören i förlorad intänkt)
* Förlust av maktbas
(färre medlemmar = mindre maktfaktor politiskt)

* samtidigt får fler och fler förhandlingsmotparter vid hyresförhandlingar (= ökade kostnader i form av merarbete och hårdare motstånd).

Alltså - HGF har egna skäl, skiljda från organisationens syfte, att motverka ombildningar.

Det är det vi ser i Stockholm nu. Regelrätta aktioner mot ombildningar, smutskastning, juridiskt och ekonomiskt bistånd från HGF.

Det är organisationsegoism som HGF sysslar med. På egna medlemmars bekostnad OCH på de privatpersoner som vill ombildas bekostnad.

Det är inte enskilda personers väl och ve som man arbetar för - utan att så många som möjligt ÄR och FÖRBLIR hyresgäster. För då behåller HGF makt och pengar.

Hur skall små BRF föreningar klara av att "slå tillbaka" mot en förening som HGF med anställda jurister, heltidsanställd personal, mediamaskineri och miljoners miljoner i budget?

Det är inte den svenska modellen. Det är INTE demokratiskt. Det är skandal som HGF och "rädda" beteer sig.

// Ordförande Persson

Boy George sa...

Intressant, men vad har detta med ränteläget på bostäder att göra?

Ordförande Persson sa...

RE: Boy George

Det är precis den attityden som du nu visa prov på som gör att HGF är så katastrofalt ute. Oförmåga att analysera sin omvärld.

Ett fastighetsbolag eller en bostadsrättsägare spelar ingen roll. Det handlar i slutändan om människor. Människor med mål, ekonomi, ambitioner och drömmar.

Drömmar som jag hävdar att ni krossar på löpande band!

Räntan är en faktor för ett fastighetsbolag. Andra faktorer är kostnader för drift, underhåll och administration.

På andra sidan har vi intäkter i form av hyror. Det är här HGF kommer in. Dessa intäkter försäker HGF med näbbar och klor hålla nere.

Men med all önskvärd tydlighet ser vi nu att detta, hyresfientliga beteende, lett till en galopperande bostadsbrist i Stockholm (främst). Unga, fattiga och nyinflyttade är hänvisade till 2:a, 4:e och 9:e hands uthyrning.

Försök nu inte låtsas att det är någon annans fel. För det är det inte. Ni dödade hyresmarknaden med erat agerande. Ingen vill bedriva hyresrättsuthyrning utan en uppsida.

Och för att det skall byggas mer måste det finnas en kalkyl som gå ihop.

Nu när detta "biter er i rumpan" så pekar ni finger, ger er på ombildningar och låtsas att det "var dom" (syftande på fastighetsägarna) som var giriga och slutade bygga. Tragikomiskt.

Vad änn värre är att NI av alla går ut i kampanj och ojjar er över att det byggs så litet.

Samtidigt som ni orsakade det hela.

Så - Boy George - där har du ditt samband. Läs och begrunda.

Ordförande Persson sa...

Och

Räntan den går upp och den går ner.
Hyran går BARA UPP.

Om detta kan ingen tvista.

farbror Frej sa...

"Räntan den går upp och den går ner"

Men nu kan boräntan inte gå ner så mycket mer, eller hur? Från denna historiskt låga nivå kan bara gå upp. Märkligt hur detta sistnämnda faktum (att dagens boräntenivå är historiskt abnorm) förträngs.

Ett annan mental förträngning är den stora skillnaden mellan Stockholm och småstad. Sthlms-bon tycks resonera utifrån ett nationellt genomsnitt vad riskerna beträffar. Men i småstaden är priserna typ 70-80% lägre, med medföljande kraftigt reducerade risknivå. Och man har inte samma problem med bostadskarriärism, som får mången styrelsemedlem att undvika långsiktig ekonomisk planering, då de ändå planerar att flytta snart för egen del.

"Hyran går BARA UPP."

Jag flyttade in i min nuvarande hyresetta i gamla Råsunda år 1992 när boräntenivån var tvåsiffrig. Jag betalade då 1205kr - i dag drygt 17 år senare betalar jag 1907kr. Det blir till en samlad icke-inflationsjusterad hyreshöjning på 702kr.

Självfallet kommer hyran att höjas mer påtagligt i samband med stambyte och genomgripande renovering. Men det är en annan femma.

Anonym sa...

Allokeringsproblemet med hyreslägenheter får inte lösas med 5-poängskurs i marknadsekonomi. Hyresmarknaden är inte vilken marknad som helst. På mikronivå är det en monopol då det inte finns någon annan hyresvärd med konkurrerande ledig och attraktiv bostad som alternativ och tröskeln för ett byte är väldigt hög på många sätt. Tar man bort hyresgästens skydd i en sådan miljö släpper man loss den råaste monopolkapitalisten i varje hyresvärd, även de kommunala. Att yttra ”avreglerad hyresmarknad” och ”sänkta hyror” i en och samma mening tyder på total avsaknad av verklighetsuppfattning. Sänkta kontorshyror är enbart en följd av vakanser medan bostadsbristen utesluter allt sådant önsketänkande inom detta århundrade.

Vad gäller avskaffande av ränteavdraget: BR-föreningar skulle bara göra om insatserna till föreningslån för att lura köparna och hålla uppe kvm-priserna. Enda lösningen på bolånebubblan: strikta amorteringskrav på alla bolån (selektivt slag, kanaliserar utlåningen till näringslivet).

Anonym sa...

Gossen Georg, Babbsan, Henrik m.fl. tycks fullständigt övertygade om att vi Hgf-medlemmar finns till för dem när det i verkligheten är precis tvärt om.
De härskartekniker som tillämpas är från 50-talet och fungerade inte ens på den tiden det begav sig.
Att minimalisera och förklena sina huvudmän tyder på att man drabbats mycket svårt av maktens arrogans.
Men när frågorna blir för besvärliga att besvara, kan man ju alltid börja svamla om "megalomaniskt" och annat ovidkommande som man fått lära sig på kurser som vi medlemmar bekostat för dessa våra "företrädare".

Ni jobbar hårt och framgångsrikt för att vidga avståndet mellan oss medlemmar och er själva.

Så sluta för guds skull upp med att gnälla över den situation ni befinner er i nu, ni har själva skapat den. Så gilla läget bara!

Megalomaniska hälsningar från Jaffe