01 december 2009

Renoveringsrapport i TV4Att bygga hus är inte något nytt påfund precis. Det har människan sysslat med i årtusenden. Det underliga är att det tagit tusentals år att lära sig bygga hus som möglar första kvartalet. Inte nog med att nya hus inte håller måttet. De som redan är byggda står dessutom och förfaller. Fasader, fönster och våtrum behöver omedelbara åtgärder. I kvarteret Plankan på Södermalm i Stockholm har Svenska Bostäder satt upp skyddsnät över dagiset så att fasaden inte ramlar ner på dagisbarnen. Folk får astma och allergier av fukt och mögel. Larmrapporterna borde stå som spön i backen och renoveringarna borde ligga på all time high.


Istället säger fastighetsägarna att de i så fall måste få ta ut mer i hyra. Jag kan inte föreställa en enda vara där man skulle kunna säga att den är så dålig att man måste ha mer betalt för den. Fast det verkar man kunna säga om hyreslägenheter.

10 kommentarer:

Lise sa...

På tal om "gnöl" Barbro.

I ett reportage i "Mitt i Södermalm" kan man läsa följande om Stockholmsmodellen: (nr 49 sidan 8)

http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/sodermalm.html

Såklart fortsätter ni att hävda att det inte kommer några som helst hyreshöjningar. Och att läget inte spelar någon roll alls. Har tidningen fel också - precis som vi oroade medlemmar?

Läs mer om "marknadshyra Light" som de kallar den.

Urklipp/citat ur artikeln nedan:

"Christer Jansson, Vd vid Fasyighetsägarna Stockholm är nöjd med att nu få diskutera hyrorna med samma förutsättningar som Hyresgästföreningen och allmännyttan."

och

"Samtidigt har parterna arbetat fram en ny modell, ivrigt påhejade av finansmarknadsminister Mats Odell, som leder till större hyresskillnader. Den kallas för Stockholmsmodellen och värderar det hyresgästerna har sagt att de vill betala för. Läget får till exempel en större betydelse"

"- Den som bor på eftertraktad adress måste betala mer. Det är inget konstigt"

Nu kan ni inte längre låtsas Barbro. Nu är det kännt att det inte var som ni sade.

Barbro Engman sa...

Lise, med gnöl menar jag inte oro för hyresutvecklingen. Tvärtom förstår jag att många är oroliga för det, det finns många krafter som vill höja hyrorna. Att ha uppdraget att förhandla hyror är ingen lätt match, inga resultat är givna på förhand och bolagen gör sitt för att få till stånd högre hyror. Christer Janssom säger i artikeln att han är nöjd med att bli en fullvärdig förhandlingspart och att det borde vara större hyresskillnader. Så tycker de privata fastighetsägarna. Men sedan är det slut på citat och det är journalisten själv som står för bedömningarna.
Det har hon naturligtvis rätt att göra. Andra jornalister har gjort helt andra bedömningar.
Det jag har gjort ett antal gånger på bloggen är att försöka reda ut vad som är Stockholmsmodellen, det nya regelverket för kommunala bolag, bruksvärdessystemet mm.

Anonym sa...

Man kunde tycka att allmännyttiga bostadsförtag som under en lång rad av år gjort mångmillionvinster borde ha satsat på sina produkter (bostäder)och underhållit efterhand. Nej nu kommer allt på en gång och "alla" ser förvånade ut. Låt inte hyresgästerna betala en gång till. det är ett ägaransvar.

Peter Nilsson
Malmö

Torsten A sa...

Nu Barbro

Nu Barbro måste de konsekvensanalyser som riksförbundet har gjort om SABO/HGF-överenskommelsen fram. Jag tycker att vi borde ha rätt att ta del av dem. Det är inte klokt att sådana analyser döljs.

Det tycks ha blivit en hyresgästföreningssjuka, att dölja och försöka täcka över med propaganda.

I Stockholm döljer Terje resultat från den stora enkätundersökningen och underlagen till Stockholmsmodellen. För att alla resultat inte "passar" rapporterar sakkunniga med god insyn.

Så borde det inte få gå till, varken på regionnivå eller på riksnivå.

Tack och lov för att Hyrespressen innerstan finns. Där kommer fram mycket som döljs på annat håll.

Du borde akta dig Barbro för tongångar som ger stöd för uttrycket "centralstyrningsbarbro".

Torsten Andersson

Anonym sa...

Hejsan Barbro!
Äntligen har ni vaknat till på förbundsnivå!
När jsg hade mina tankegångar om ROT avdraget och dess orättvisa då var jag obekväm för er söderut.
För ett år sen hade jag kontakt med byggnadsfacket och ville att dom skulle agera med tanke nyskapade av arbetstillfällen som ROT avdraget skulle leda till om flerfamiljshusen och huresrätten som boendeform jämställdes med övriga boendeformerna.
Nu är NI där Grattis då!
Thage den förste.

Terje sa...

Hej Torsten.
Hela undersökningen som IBF utförde finns sedan vi fick den att tanka ned från vår webb. Förstår inte varifrån du fått att vi döljer den. Här är en länk att klicka på så kommer du direkt till undersökningen. http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2009/02/article/article20090217_152414637/article20090217_152414637?orgId=110&ViewMode=0&ParentListView=Everyone

Terje

Barbro Engman sa...

Ja du Torsten, du lever i en värld av konspirationer. Kanske en följd av att du läser Hyrespressen alltför okritiskt.Det finns ingen som helst anledning för oss att dölja någonting. Tvärtom så gör vi ju en massa undersökningar just för att få reda på saker och ting. I annat fall hade vi väl avstått från det. Stockholms regionen har haft mängder av medlemsmöten om sin modell och dessutom så är du bara ett klick ifrån att läsa hela rapporten från IBF.

Torsten A sa...

Dåså Barbro

Om du nu inte har anledning att dölja något, så ta då fram de analyser som gjorts av de gemensamma förslagen från HGF och SABO. För du menar väl inte att det det inte gjordes några analyser? I så fall är det mer än anmärkningsvärt. Lägga förslag utan att veta vart de leder?

Fast nu har du ju närstående som är arga för att kunskap döljs och säger att de finns. Så fram med dem, istället för alla dessa allmänna uttalanden som riksförbundet kommit med det senaste halvåret. Det handlar nu om riksförbundets trovärdighet.

Blir som vanligt lika förvånad också över kommentarerna kring vad som händer i Stockholm. "Man har haft massor med möten om sin modell". Jotack, massor med möten nästan helt utan innehåll, med mest allmänt tal om att det finns ett problem. Jag frågar efter sakkunskap och efter hur man kommit fram till sina förslag.

Terje försöker som alltid att krypa undan, undrar om det är en särskild Hyresgästföreningskultur, och påstår att resultat publicerats.

Den ena frågan gällde de resultat som IBF tagit fram och levererat och som sedan inte publicerats. Fram med de resultaten.

Den andra frågan gällde underlagen till Stockholmsmodellen. I rapporten hänvisas till dem, men de visas inte. Man kan ju undra varför. De kanske inte finns, eller visar fel?

Tacka vet jag Hyreespressen innerstaden, där kommer saker fram.

Torsten Andersson

Anonym sa...

Nu har jag hittat den där Hyrespressen som det hänvisas till här:

http://www.sodermalmsforeningen.se/Hyrespressen/HP_4_2009_low.pdf

Måste säga att jag är förvånad över innehållet och tonen. En hysterisk sörja av svordomar och svepande angrepp på den egna organisationen.

Varför är ni med i Hyresgästföreningen om ni tycker så innerligt illa om den?

/Jacob

Anonym sa...

Du har rätt Torsten!

Varför detta hemlighetsmakeri inom Hyresgästföreningen? Varför så mycket propaganda och så lite sakkunskap?

Så vinner föreningen inga strider!

Lars B