04 december 2009

Att bygga billigt är omöjligt?


Dörr till gammal cell på Långholmen.

Jag har tillhört de trångboddas skara i natt. Inget att rekommendera. De gamla fängelsecellerna på Långholmen ger fortfarande en krypande olustkänsla av instängdhet.

Att bo trångt är ju inget som är förbehållet fångar. Visserligen kan alla andra öppna dörren och gå ut men trångt bor många stora barnfamiljer och ungdomar utan andra alternativ än kompisboende, studentkrypin på några kvadratmeter och olika former av ungdomsboende.

I morse fastnade jag för ett pressklipp från Västmans läns tidning. Karl-Erik Andersson (FP), vice ordförande i Mimer, skriver i en insändare: ”I valrörelsen 2006 argumenterade jag och mitt parti (FP) för ett ökat bostadsbyggande av billiga lägenheter för ungdomar. Som vice ordförande i Mimer fick man lära läxan att bygga billigt var omöjligt.”

Han har lärt sig att det är omöjligt! Det är alltså omöjligt att bygga hus där folk har råd att bo. Vilken total uppgivenhet. Karl-Erik och alla andra politiker borde istället rycka ut och skrika att detta måste vi omedelbart ändra på. Vi kan väl inte bo i ett land där människor inte kan få tak över huvudet! För det är där det sitter fast.

Nytt och nästan färdigbyggt hus i Hammarby sjöstad.

Om man inte fastnat för Västmanlands läns tidning kanske man uppmärksammat ett inslag på Ekot denna morgon. Där redovisas en rapport från SABO som visar att bara sedan 2005 har nyproduktionshyrorna här ökat med 34 procent. Konsumentprisindex ökade samtidigt med 6,6 procent.

Förklaringen till kostnadsutvecklingen är, enligt SABO, bristande konkurrens i branschen och byggproduktion under högkonjunktur. Som nu borde ha ändrats. Just det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen vet bättre hur en fastighet ska skötas och vad det ska kosta att bo (billigt på gränsen till gratis tydligen) än Hyresgästföreningen.

Varför bygger ni inte själva ett hus och visar hur billigt det är att uppföra och driva en fastighet?

Sluta att hålla på och insinuera att andra är inkompetenta och har dåligt omdöme. Upp till bevis själva eller håll truten!

Johan Eriksson sa...

Vad vi behöver i Sverige är ett statligt byggbolag som kan gå före och pressa priserna, marknadens aktörer kommer inte att göra det så länge bygg-oligopolet kvarstår.

Konstigt nog verkar politiker av alla kulörer eniga om att statliga SBAB spelat en viktig roll för att bryta upp bank-oligopolet och pressa ned kapitalkostnaden för bolånetagare - men när det gäller den viktigaste variabeln i bostadsekvationen (byggkostnaden) sätts förhoppningen till en marknad som bevisat sin oduglighet i decennier!

Anonym sa...

Men jösses vad lågt. Det är inte Hyresgästföreningens uppgift att bygga bostäder.

fast i och för sig, en gång i tiden gjorde hyresgästföreningen precis det du förespårkar. Tog saken i egna händer, startade hsb och byggde bostäder.

Boy George sa...

Hej anonym 1:
Är det verkligen vettigt att kräva att konsumenterna i form av Hyresgästföreningen ska lösa de problem som producenterna har i byggsektorn?

(Å du, tillmälen som "håll truten" funkar inte riktigt. Inte på Barbro Engman, Hyresgästföreningen, eller överhuvudtaget på webben...)

Anonym sa...

Producenterna har inga oöverstigliga problem, de som har problem är Hyresgästföreningen som ständigt bara gnäller.

Mitt tips: sluta gnälla och visa att ni kan göra det bättre själva istället.

Boy George sa...

De som har problem kanske är alla bostadslösa, eller hur?

Brukar du säga åt folk att klippa sig och skaffa sig ett jobb också?