08 december 2009

Marknadens välsignelsebringande krafter


Stellan Lundström, professor på KTH.

Marknaden anses ju kunna fixa det mesta. Ingen talar längre om marknadsmisslyckanden och begreppet blandekonomi är väl närmst utmönstrat ur ordboken. Marknaden är herre på täppan och förmodas i ensamt majestät besitta de välsignelsebringande krafter som behövs för att få sjukvården att fungera, skolorna att få upp betygen, apoteken att få ner läkemedelspriserna och bostäderna att växa såsom svampar ur jorden.

Stellan Lundström, professor på KTH, brukar med jämna mellanrum lansera idén om att införa marknadshyror (här är en uppföljningartikel). Det är väl han och Fredrick Federley som är de mest frekventa förslagsställarna.

En erkänt dåligt fungerande byggsektor ska alltså utan att anstränga sig det minsta för att få ner sina kostnader kunna fortsätta att producera bostäder till ständigt ökande kostnader och kräva allt högre hyror. Fast de övertygade menar ju förstås att priserna kommer att sjunka för så ser teorin ut. Praktiken ser dock helt annorlunda ut. Vi har ju ”marknadshyror” på bostadsrätter. Så egentligen borde bostadsrättsbyggandet nå rekordnivåer. Efterfrågan är stor och marknaden fri. Men icke då, det är just på bostadsrättsmarknaden de höga byggkostnaderna etablerats.

Sanningen är att det inte finns några aktörer på bostadsmarknaden som grubblar över hur de ska agera för att möjliggöra att hundratusentals bostadslösa ska få tak över huvudet. Det är inte deras grej. Deras grej är att tjäna pengar och det anser de sig göra genom att hålla priserna uppe.

En annan favorit är idén om att det är bra med många privata fastighetsägare som kan konkurrera med varandra. Den idén är också bättre i teorin än i praktiken. Den bygger också på uppfattningen att marknaden är full av goda krafter som har samhällsnytta och kunder i blickfånget.

Det är dock inget som hyresgästerna på Kornettgatan i Norberg känner igen. Deras hyresvärd, Kurt Heeno, tycker inte att han ska behöva svara på frågor bara för att hans fastigheter står förfaller och det är lite si och så med vatten och värme.

Thomas Olsgården, fastighetsägare i Sågmyra, tycker inte heller att man ska lägga pengar på underhåll och svara på frågor bara för att Hyresgästföreningen begärt det och Miljönämnden i Falu kommun beslutat att bötfälla honom om han inte åtgärdar fukt- och mögelskador.

Kurt Heeno och Thomas Olsgården har uppenbarligen missförstått det hela och borde läs om kapitlen om marknadens välsingelsebringande krafter.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ojoj Barbro nu är du ute på mycket hal is.När du skriver; Sanningen är att det inte finns några aktörer på bostadsmarknaden som grubblar över hur de ska agera för att möjliggöra att hundratusentals bostadslösa ska få tak över huvudet. Det är inte deras grej. Deras grej är att tjäna pengar och det anser de sig göra genom att hålla priserna uppe.

Vad menar du med detta? menar du att HGF grubblar över detta och inte bara vill tjäna pengar?

HUR GÅR DET IHOP MED FÖRSÄLJNINGEN AV ROSENÖN då ni sålde ut arbetare och hyresgäster till högstbjudande?

Vänliga hälsningar
Jonas

Anonym sa...

Det som ligger Hyresgästföreningen närmast om hjärtat är inte hyresgästerna utan plånboken.

Tröttsamt att hyresgästföreningen ska spela duktig när man egentligen är klassens värsting.

Anonym sa...

Den där typen av kommentarer visar hur lite erfarenhet de som skriver har av arbete i intresseorganisationer.

Anonym sa...

<ironi>Jo för det hör ju verkligen till HGFs kärnverksamhet att driva en konferensanläggning.</ironi>

Anonym sa...

Vad säger du Barbro om mitt första inlägg? André kanske kan hoppa in?
Vänliga hälsningar
Jonas

Du den ironiska personen; det är många privatvärdar som inte har sina hus som kärnverksamhet utan som en investering. Men de hymmlar inte med det utan vill ta marknadsmässigt betalt utan att HYCKLA!

André Johansson sa...

Jonas, visst kan jag svara. Men för att svaret ska bli begripligt vore det bra om du kunde förtydliga din fråga. Kan du göra det så ska jag svara.

Anonym sa...

Hej Andre
Frågorna är lätta att svara på. De är de meningar som följs av ett frågeteckan. Det enda som behäver förtydligas är hykleriet inom HGF. Är det därför du inte vill svara?

Vänliga hälsningar
Jonas

Boy George sa...

Tänk om Hgf gjort som Jonas tycker.

Sålt till "arbetare och hyresgäster" på Rosenön.

Då får Jonas svara på följande fråga: Exakt vad hade hindrat dessa "arbetare och hyresgäster" att sälja Rosenön vidare, till högstbjudande, exempelvis till en IT-entrepenör med Joakimvonanka-förmögenhet.

Och kan Jonas förklara hur Hgf hade kunnat försvara detta för sina 535000 medlemmar?

Ordförande Persson sa...

Re: Boy George

Antagligen ville HGF ta "marknadsmässigt" betalt och få ett bar upplägg för "skatteplaneringen"

Hur naturligt som helst. Klart man skall maximera vinsten.

Problemet är bara, precis som Jonas mfl skildrar utmärkt, är att HGF h-y-c-k-l-a-r med att även de vill göra så.

Då blir det platt. Inte ens fulltidsbetalda "Problemlösare" och "pr-fixare" som André kan hjälpa till då.

HGF säger en sak och pratar om sina ideal.

Och sedan GÖR HGR precis tvärt emot.

Det är hyckleri.

Fast å andra sidan har ju HGF nu varit med och beslutat om att marknadshyra skall införas i Stockholm. Sakta men säkert kryper de till korset.

// Ordförande Persson

André Johansson sa...

Jonas,

"menar du att HGF grubblar över detta och inte bara vill tjäna pengar?"

Om drivkraften för Hyresgästföreningen vore att bara tjäna pengar skulle man nog syssla med något annat än att vara en intresseorganisation för hyresgäster med ideell bas.

Hyresgästföreningen drivs utifrån ändamålsparagrafen alla rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Det är inte big business direkt.

"HUR GÅR DET IHOP MED FÖRSÄLJNINGEN AV ROSENÖN då ni sålde ut arbetare och hyresgäster till högstbjudande?"

Den där jämförelsen tycker jag blir konstig. Hyresgästföreningen ägde en kursgård som inte längre fyllde det syfte det en gång hade. Allt färre kurser i Hyresgästföreningens regi var belägna på Rosenön. Då fanns ingen anledning att ha den kvar. Den såldes. Enligt gängse sätt och, såklart, enligt gällande lag.

Din bild av att Hyresgästföreningen "bara vill tjäna pengar" verkar vila på att Hyresgästföreningen sålde en kursgård till det pris som marknaden var villig att betala.

Hur skulle alternativet sett ut? För inte kan det väl vara så att Hyresgästföreningen till varje pris ska driva kursgård?

Boy George sa...

Ordförande Persson (skön pseudonym förresten...) Hgf driver ingen kampanj mot att företag gör vinster. Däremot tar vi upp de vinster som görs, för att visa att fastighetsägarnas gnäll inte är motiverat.

Dåliga affärer är sällan bra för hyresgästerna. Och det hade varit en dålig affär att sälja Rosenön till annan än högstbjudande. Kan du fö svara på frågan jag ställde till Jonas ovan? Hur hade "arbetarna och hyresgästerna" på Rosenön kunnat hindras att sälja vidare till högstbjudande?

Du använder begreppet "marknad" slarvigt. Det bevisas av att du påstår att marknadshyra ska införas i Stockholm. Det är inte sant. Däremot ska hyrorna fördelas efter hyresgästernas värderingar. Inte efter hyresvärdarnas vinstkrav.

Anonym sa...

Hej Boy George
Vad pratar du om? Jag har väl aldrig skrivit att rosenön skulle säljs till arbetarna och hyresgästerna. Läs om läs rätt!

Andre, Jag svarar genom att hänvisa till ordförande persson, Bra skrivet herr ordförande!

Hyckleri är när man säger en sak men gör en helt annan. Som tex att först fördömma marknadskrafterna och sedan utnyttja dem för egen vinning.

Ps har HGF slutat att konferera?DS

Mvh
Jonas

André Johansson sa...

Ordf Persson,

"Problemet är bara, precis som Jonas mfl skildrar utmärkt, är att HGF h-y-c-k-l-a-r med att även de vill göra så."

Hyresgästföreningen har väl aldrig sagt att de inte ska sälja till högstbjudande.

"Fast å andra sidan har ju HGF nu varit med och beslutat om att marknadshyra skall införas i Stockholm."

Om det vore så vore det sensationellt. Tidningarna skulle fyllas med rubriker om att: "Hyresgästföreningen inför marknadshyror!"

Men eftersom det inte stämmer står det inte så i tidningarna. Istället står det att det inte blir några marknadshyror.

André Johansson sa...

Jonas,

"Ps har HGF slutat att konferera?DS"

Nej. Men antalet konferenser förlagda på Rosenön minskade genom åren.

Boy George sa...

Jonas!

Du har rätt, du skrev inte att Rosenön skulle säljas till "arbetare och hyresgäster" på Rosenön. Jag klär mig i säck och aska och ber om ursäkt.

Men frågan kvarstår: hur skulle du hindrat den köpare du föredrog, att sälja vidare till högstbjudande? Beskriv gärna avtalsformuleringen i detalj.

Mvh

Anonym sa...

ja du Boy George jag är inte jurist så du får nog vända dig till en advokatbyrå istället......
Lycka till
Jonas

Boy George sa...

Tack för det svaret, det sa en del.

Ha det bra!

Boy George sa...

Jonas,

Jag brukar tänka igenom dom såna här grundläggande avtalsfrågor innan jag skriver ilskna bombastiska kommentarer med VERSALER.

Ibland får tänkandet som följd att jag inte skriver några ilskna bombastiska kommentarer med VERSALER.

Sorgligt men sant. Inget macho.

Anonym sa...

Snälla Boy George du är säkert bra på att läsa och skriva, problemet är bara att du missat vad diskussionen handlar om. Det handlar inte om Rosenön i sak.

Jag är inte insatt i alla turer kring Rosenön och har ingen aning om vem som hade varit den bästa köparen etc eller om HGF lika bra hade kunnat behålla den.

Diskussionen handlar om hykleri.
Hykleriet består i att HGF först tycker att den fria marknaden är fel och måste regleras men i nästa sekund utnyttjar den för egen vinning. Se Ordförande Perssons kommentar ovan.


Det handlar inte om regler och lagar utan om moral och etik något som ni jurister har svårt att förstå.....hälsa Andre när du ser honom på nästa fika.

Förresten när du nu är inne på ämnet kan inte du lägga upp en kopia på det avtal ni skrev med Niklas Zenstöm?

Vidare är jag inte det minsta ilsken.....

Med vänlig hälsning
Jonas