05 mars 2008

Marknadsfundamentalisten Federley strikes again

I går slog Stureplanscenterns främste företrädare Fredrick Federley till igen. Denna gång i Expressen med sina gamla krav på marknadshyra.

Federley och hans medförfattare Ulrik Franke, ordförande i fria moderata studentförbundet, konstaterar själva att alla är emot dem. De politiska partierna från höger till vänster, Hyresgästföreningen och näringslivet, ingen förfogar de över insikterna F och F har. Det kan ju möjligen också antyda att Federley är inne på fel spår. Inte ens Expressens omröstning i frågan är någon tröst för honom. 70 % är emot marknadshyror och 30 % är för. Och det är ändå bra siffror för marknadshyresförespråkarna, statistiskt säkerställda undersökningar visar att betydligt färre andel är för marknadshyror.

Följande lilla replik skickade jag till Expressens tf debattredaktör Sakine Madon igår som valde att inte ta in några mothugg mot Federley. Så vad gör man. Man tager vad man haver, den egna bloggen:

Centerpartisten Fredrik Federley och Fria moderata studentförbundets ordförande påstår i en debattartikel i Expressen att Hyresgästföreningen ägnar sig åt smutskastning av marknadshyror. Inte behöver man smutskasta marknadshyror. Konsekvenserna av sådana är nämligen uppenbara för de flesta. Dit räknas dock icke Federley och Franke.

I Federleys och Frankes värld är Hyresgästföreningen och hyrorna allt eländes upphov. Svarthandel beror på hyrorna, att det byggs för lite hyresrätter beror på hyrorna, det intoleranta samhället beror på hyrorna, diskriminering beror på hyrorna, MKB:s hemliga register beror på hyrorna hävdar Federley och Franke.

Det mesta är dock taget ur luften. Svarthandel beror på att det byggs för lite, att det byggs för lite hyresrätter beror på att staten ger sämre skattemässiga villkor för byggande av hyresrätter, det intoleranta samhället och MKB:s register har förstås helt andra orsaker än att människor betalar hyror som är någorlunda rimliga. Det är nog inte så konstigt att Federleys och Frankes egna partier tagit avstånd från idén om marknadshyror.

EDIT: Nu har Josefin Brink svarat Federley och Franke här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om svarthandel beror på att det byggs för lite, kanske man ska fundera på varför det byggs för lite.
Jag tror att det beror på att det inte går att ro hem kalkylen i ett hyresreglerat samhälle och att få välgörenhetsorganisationer bygger hus i Sveriges storstäder.

Om hyresreglering hade varit lösningen, skulle dagens situation ha varit annorlunda.

André Johansson sa...

Det tror inte jag. Hyrorna för nybyggnation ligger, kan man säga utanför systemet (så kallade presumtionshyror). De är relativt höga (se Hammarby sjöstad) och kalkylen går garanterat hem. Problemet är i så fall snarare att man tjänar mer på att bygga bostadsrätter.

Anonym sa...

Det verkliga problemet anser jag måste ligga i det faktum att vi har en boendeform som diskrimineras i förhållande till de ägda boendeformerna, som subventioneras genom rejäla skatteavdra. Om staten skulle satsa lika mycket bidrag eller skatteavdrag /välj det som känns mins oettraktivt/ på hyresrätten som man gör på det ägda boendet så skulle det byggas även hyresrätter. EVK

Markus "LAKE" Berglund sa...

Två saker, den första riktad till André:

Menar du att en hyresrätt är avbetald efter de första 10 åren, när "presumtionshyran" försvinner? Eller är det så att en hyresvärd förväntas ta en ekonomisk risk som sträcker sig 50 år fram i tiden, med ett löfte om hur stora inkomsterna (hyrorna) är de första 10 och sedan hamna i ett genomreglerat hyressystem med ett fastslaget "inkomsttak" de övriga 40 åren?

Det risktagandet vill inte (tillräckligt) många ta och det är en av anledningarna till att det byggs för lite.

Den andra synpunkten är din Barbro:

För att vara ärlig, så tycker jag inte det är konstigt att din replik inte kommer in i tidningen. Den berör ju knappt inte frågan, utan istället är det debattörerna och deras förtroende bland allmänheten och sina egna partier som du spenderar nästan hela den korta repliken på...

Men det är kul att du börjat blogga, det är ett riktigt snabbt effektivt och relationsskapande forum.

Manuell trackback från mitt inlägg:
Lakes Lakonismer: Problemen med reglerade hyresrätter

Med vänliga hälsningar

Markus, tidigare ordförande för Stora Förhandlingsdelegationen i Uppsala och anställd på hyresgästföreningen (före detta kollega till "liberalen" Georg H.)

André Johansson sa...

Lake: Nej, jag menar inte att fastigheten är avbetald efter tio år. Men jag menar att intäkterna täcker kostnaderna på sikt (annars skulle ju ingen privat aktör bygga). Sedan är det ju naturligtvis ett problem i sammanhanget att räntebidrag och investeringsstöd tagits bort.

Den orättvist höga beskattningen av hyresrätten i förhållande till egnahem och bostadsrätt påverkar också.

Barbro Engman sa...

Här finns det lite längre resonemnag om det Lake frågar om:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=405452