19 mars 2008

Fram för dymmelonsdagen

Idag är det dymmelonsdag. Tyvärr har den inte någon framskjuten plats alls i folkmedvetandet trots att meningen är att vi redan idag ska smyga in i påskfriden.

Dymblar är trästavar som ersatte metallkläpparna i kyrkklockorna för att ge en dämpad klang. En markering om att lugnet var i antågande. Själv smyger jag i sann dymmelonsdagsanda iväg till Gotland redan idag för att fullfölja resan i morgon. Det blir en försiktig mellanlandning i Stockholm.

Det lär inte gå att finna några politiker i Almedalen så här års. Men själva politiken är förstås på plats. Ledaren i Gotlandstidningar idag har rubriken: "Byggandet driver Gotlands utveckling" och går bland annat följande att läsa:


”Vad driver utvecklingen på Gotland? Den frågan är ganska bra att ställa sig ibland, även om det så klart inte finns något enkelt, entydigt svar. Är det kommunikationerna, turistnäringens utveckling, jordbrukets nischning mot lokalproducerad mat eller tjänstesektorns utveckling som egentligen driver Gotlands utveckling? […] Ett stort och väl spritt byggande skapar många direkta jobb på vår ö. Men framförallt så sätter det fart på hjulen med försäljning av tomter, byggmaterial och servicetjänster runt omkring byggandet. […] Jag tror att byggandet är en underskattad drivkraft i den gotländska samhällsdebatten!”


Det är väl inte bara på Gotland det är en underskattad kraft kan man kanske tillägga.

I samma tidning skriver en icke namngiven skribent från sin Hemsehorisont:

Men tänk ett hus med en skön blandning av barnfamiljer och pensionärer, där gamla och barn kan umgås i vardagen på ett helt naturligt sätt så som det var förr. Jag tycker att de nya trenderna med medvetet segregerat boende är ganska obehagligt. I andra sammanhang är segregation ett negativt ord men när det gäller att fösa samman alla 55+ i särskilda kvarter då är det valfrihet och bra.”


Det är nyhetstätt kring bostäder på Gotland. Hoppas att det håller i sig till politikerveckan i Almedalen.

Inga kommentarer: