10 mars 2008

Ombildning till varje prisIbland blir man så otroligt arg. Idag är en sådan dag när man behöver många bokstäver för att bli av med en del ilska.

Alla som väljer att bo i villa räknar med att de ska kunna bo där tills de väljer något annat. Det finns inga politiker som stör sig på villaområden och kräver att en del ska ombildas till hyresrätter. Alla som väljer att bo i bostadsrätt räknar med att kunna bo där tills de väljer något annat. Det finns inga politiker som stör sig på bostadsrättsområden och kräver att en del ska ombildas till hyresrätter.

Alla som väljer att bo i hyresrätt, räknar de med att de ska kunna bo där tills de väljer något annat? Knappast.

Politiker av skilda kulörer stör sig enormt på hyresrättsområden och sliter hårt för de ska ombildas till bostadsrätter eller säljas ut. De inrättar till och med särskilda ombildningskontor för att övertyga hyresgästerna om vilken strålande affär det är att bli fastighetsägare ihop med grannarna. Ombildningskonsulter anlitas och staten ska gå in med garantier för dem som inte får lån.

Om hyresgästerna inte vill ombilda används allt grövre metoder. I en av Akelius fastigheter har man inte fått ihop tillräckligt många intresserade. Så nu ska ja röster köpas. 25 000 kronor betalar man för en röst.

Så här står bland annat i brevet till hyresgästerna:

Erbjudande till dig som vill bo kvar med hyresrätt och röstar Ja på köpstämman
Erbjudandet innebär att alla som röstar Ja till att bostadsrättsföreningen köper fastigheten, men som väljer att bo kvar med hyresrätt, får 25 000 kronor, att renovera sin lägenhet för. Pengarna kan t.ex. användas till att köpa nya vitvaror som ny kyl, frys och spis.

Detta borde skrämma vettet ur alla dem som vill ombilda och alla som inte vill. Vad blir det för slags förening av detta? För en ja-röst lovar man också att inte höja hyran mer än förhandlingarna med Akelius hade gett. Vad är det för löfte, tror de att man får höja hyror hursomhelst. Föreningen tipsar om att man kan köpa spis, kyl och frys för pengarna. Vad är det för tips. Hyresgäster har rätt till spis, kyl och frys. Nu ska de köpa det som de har rätt till för mutpengarna. Vad är det för slags bondförsök?

1 kommentar:

Anonym sa...

25000 är ju småpengar? Vid vår ombildning gick vi "till val" på 300.000 till hyresgästerna, utslaget på tio år. Så mycket hade aldrig

Köper man en fastighet med eftersatt undehåll så måste man sätta av pengar för underhåll. Vad är fel att låta de boende bestämma själva hur det ska fördelas? Allmännyttan hade aldrig spenderat de pengarna på underhåll.

Hade ni i HGF sett till att underhållet sköts ordentligt i deras hus så hade 25.000 till underhåll inte varit lockande.