27 mars 2008

På inne eller utelistan

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson delar frikostigt med sig av sina omdömen om andras insatser. I det nya numret av fastighetsägarnas tidning delar han ut betyg.

Hyresgästföreningen får icke godkänt.

Enligt fastighetsägarnas vd har vi attitydproblem. Han anser att vi, till skillnad från de privata fastighetsägarna får man förmoda, lever i en förgången tid och ägnar oss åt skrämselpropaganda: ”Återigen försöker man hävda att hyrorna kommer att öka ända tills ingen kommer att ha råd att bo”, skriver han.

Fast där har han fel, någon kommer förstås att ha råd att bo.

Annars vore det alldeles utmärkt om det tillhörde det förgångna att fastighetsägarna ständigt ligger på om allt högre hyror. Men i det fallet ska det tydligen vara som det alltid har varit. Man har snarare intensifierat sina ansträngningar att få till ett rejält systemskifte. För det kommer att bli rejält höjda hyror om fastighetsägarna får som de vill. Om det kan det väl ändå inte råda någon tveksamhet.

Fastighetsägarna har anmält svenska staten till EU-kommissionen bland annat för att de menar att kommunerna inte har tillräckligt höga avkastningskrav på bolagen. Det rör sig om sisådär 12 miljarder som fastighetsägarna menar är otillåtet statsstöd. Inte har de väl gjort en anmälan bara på lite skoj så där.
De vill få rätt och då måste de 12 miljarderna fram. De kommer hyresgästerna att få betala. Det blir höjda hyror det, Per-Åke Eriksson. Och det var väl det som var meningen med alltihopa.

Eriksson tycker att utredningen som ska handskas med fastighetsägarnas EU-anmälan är på rätt väg.

I den kan man nämligen läsa saker som att: ”hyrorna vid ett påtagligt efterfrågeöverskott ska tillåtas att stiga till dess att det inte längre kan anses finnas ett sådant, påtagligt efterfrågeöverskott”. ”En hyresanpassning med hänsyn till ett påtagligt efterfrågeöverskott ska upphöra när det inte längre finns något påtagligt efterfrågeöverskott.

Höj hyrorna så försvinner både köerna och de som bor där idag. Inte alla förstås, det finns naturligtvis ett antal personer som kan betala högre och högre hyror. De andra bekymrar sig inte Eriksson om. Det är fel attityd.

Det vore inte bara omodernt det vore också att ha helt fel attityd om 537 000 medlemmar i Hyresgästföreningen skulle luta sig tillbaka i väntan på att få betala mer i hyra. Varför skulle de göra det? Vi har nämligen kommit på samma idé som ni har. Man måste organisera sig om man ska kunna slåss för sina ståndpunkter.

Tack för att du läste ända hit!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar mycket över hur man ska kunna veta om det är ett efterfrågeöverskott eller om det kan tänkas handla om ett utbudsunderskott. Om det handlar om ett utbudsunderskott fastighetsägarna får betalt för så känns det lite tveksamt om de verkligen kommer att anstränga sig till det yttersta för att bli av med detta underskott. Men det kanske är en omodern fundering det också.

Anonym sa...

Å hur blir det med nyproduktionen? Ett bra sätt att minska "efterfrågeskottet" är att öka nyproduktionen. Men det kanske Per-Åke inte tycker är en bra idé. Istället gnäller han över att hyrorna är för låga för att det ska gå att bygga nytt. Det blir ju en jobbig ekvation om han får som han vill - högre hyror driver på nyproduktion vilket gör minskat "efterfrågeöverskott" och därmed lägre hyror. Eller så kanske det ALDRIG blir lägre hyror utan enbart HÖGRE hyror. Det tror i alla fall jag att Per-Åke planerar.

Anonym sa...

Innelistan = De som har råd med tak över huvudet oavsett bostadsbrist

Utelistan = de som får bo ute på gatan om de inte betalar ordentligt

Sådana listor visar hur hård världen blir...

Anonym sa...

Man kan inte säga annat än att vi lever i ett märklig land där bostadspolitik håller på att bli spekulation och jubel hörs från både politiker och ekonomijournaliter när bopriserna ökar och allt mer av våra löner äts upp av hyreshöjningarna. Men, herrar politiker se upp - det kokar i de djupa leden, det är dags att kräva ett slut på hyreshöjningar, minst 20 % av inkomsten får gå till hyran!
H-can

Anonym sa...

Rättelse!

Man kan inte säga annat än att vi lever i ett märklig land där bostadspolitik ÄR spekulation och jubel hörs från både politiker och ekonomijournaliter när bopriserna ökar och allt mer av våra löner äts upp av hyreshöjningarna. Men, herrar politiker se upp - det kokar i de djupa leden, det är dags att kräva ett slut på hyreshöjningar, HÖGST 20 % av inkomsten får gå till hyran!
H-can