16 december 2009

ICA och Konsum inte längre aktuella

Igår lanserade jag idén om att släppa in ICA och Konsum som bostadsanalytiker. De har utvecklade metoder för att kartlägga våra beteenden i butik och borde kunna göra en insats så att vi får lägenheter som fungerar för vårt dagliga liv. Visst tjänar de pengar på att lägga mejerivarorna allra längst in så vi tvingas passera en massa lockande erbjudanden på vår väg mot Bregott med medelhavssalt men de vet att det krävs beteendevetare för att få det hela att fungera optimalt.

Nu visade det sig att det var en överloppsgärning detta med ICA och Konsum. Jag hann inte mer än kliva ur hissen så kom Anders Konradsson (medarbetare på förbundet) ilande med ett dokument på 160 sidor om våra bostadsvanor. Rapporten om hur vi använder våra bostäder har precis kommit från tryckeriet och är dessutom gjord på initiativ av oss vilket jag uppenbarligen lyckats förtränga.

Arkitekterna Ola Nylander och Anna Eriksson har intervjuat 20 familjer som representerar ensamhushåll, stora familjer, äldre och yngre hushåll samt den traditionella barnfamiljen om hur de bor idag. Sålunda kan man vaska fram vad som saknas, inte fungerar eller fungerar bra i våra bostäder.

När vi bygger om eller bygger nytt så ska sådan kunskap räknas och få betydelse. I annat fall kommer vi att fortsätta bygga hus som inte fungerar för dem som bor där.

Undersökningen kan förhoppningsvis bidra till att skapa intresse för en bred bostadsvaneundersökning som kan vara till hjälp i samhällsplaneringen. Den handlar nämligen inte bara om själva bostaden utan också om grannskapet, service, tillgänglighet och kommunikationer.

Vi bygger som bekant samhällen inte hus.

Hyresförhandlingrn pågår som mest intensivt runt om i landet. Privata affärer har en artikel om detta idag.

Inga kommentarer: