15 december 2009

Oreglerat

Man ska inte ha en massa byggregler det är ett otyg som bara kostar onödiga pengar. Så kan det låta lite här och var i debatten.

Igår träffade jag en kille vid busshållplatsen som nog hade önskat sig lite mer regler. Han bor i en fyra där det finns en enda handdukstorkare åt alla i familjen. Samtliga i huset har lika stora förråd oavsett om de bor i en etta eller fyra. Dessutom var det kallt i lägenheten och i garaget regnade det in så gården fick grävas upp.

Han bor hos Wallenstam på vars hemsida man kan läsa att deras vision är att vara ledande stadsutvecklare samt marknadsledande fastighetsägare i utvalda storstadsregioner. En av de utvalda stadsdelarna är Hammarby sjöstad där de nu alltså ligger i för att bli marknadsledande genom att göra det obekvämt och opraktiskt för de boende.

Man kan tycka att vi ritat hus och inrett boplatser så länge så att de alla vore ett under av funktionalitet. Men istället stöter man på jättebalkonger på 42 kvm och sovrum där man inte får in en dubbelsäng. Det vore intressant att ge ICA och Konsum uppdraget att konstruerat en lägenhet för de vet precis hur vi rör oss i butiken, vad vi behöver och hur vi beter oss vid diskarna. Annars kan man ju införa byggregler.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Oj herregud
En enda handukstorkare i fyran ,katastrof!!!

Tur att ni i HGF tar parti och hjälper killen...

Snacka om problem....
Mvh
Den ironiska jonas

Ordförande Persson sa...

Åh Jonas du din "kanalje"! Inte drivas och spela spratt!

Tänk att folk verkligen vill flytta in i Hammarby Sjöstad och bo där. OCH att priserna verkar stiga och hyrorna likaså

- TROTS att HGF säger att de "(Vill bli. Wallenstam alltså) Marknadsledande genom att göra det obekvämt och opraktiskt för de boende.

Har Wallenstam och alla boende i Hammarby Sjöstad fel? - Eller är det HGF´s analys och "öra mot marken" som är fel?

Ap ap - jag vet att du har svar på det Barbro! Men vi andra - runt omkring. "Hyresgästkollektivet". "Den grå massan". "Medlemmarna"

Vi har ett annat svar. Och ni är fel ute. Ni gör fel. Ni hjälper oss inte med er nuvarande attityd och verksamhet.

Och ni hjälper framför allt INTE de som vill ha en hyresrätt. Oavsett om man är ung, nyinflyttad eller bara har en begränsat ekonomi.

Erik Normark sa...

Till sign "ordf Persson"
- Jag blir nyfiken på vad det är som gör dig så besviken på HGF?

Hyresgästföreningen bedriver för närvarande en massiv kampanj för att få igång bostadsbyggandet och mer kommer det bli ju närmare valet vi kommer.

Gällande hyran har vi (förtroendevalda och medlemmar)lyckats avstyra hotet om marknadshyror för lång tid framöver. Och just nu kämpar förhandlingsdelegationer runt om i landet med att motverka hyreshöjningar. Ibland går det riktigt bra som med Ale-byggen där hyran sänktes, i andra fall finns det mer att önska. Men Föreningens intention att göra vad som är bäst för medlemmarna tvivlar jag inte en sekund på.

Jag saknar själv en egen lägenhet, har en mycket begränsad ekonomi och gör allt för att unga människor skall ha möjlighet att få ett bra boende till en rimlig kostnad.

Erik Normark, ledamot i Förbundsstyrelsen

Boy George sa...

Ordf Persson, du beskriver inte bara dina egna åsikter utan även hur "Hyresgästkollektivet", "Den grå massan", "Medlemmarna" tänker.

Jag måste ju lita på att du företräder dom, men jag har ändå en liten fråga.

När valde dessa grupper dig som företrädare?

Och några följdfrågor: Var skedde detta val? Var mötet utannonserat i dagspressen och fanns information anslaget i trappuppgångarna?

Ordförande Persson sa...

Boy George - "common comedian" skulle man kunna säga...

Fokusera på frågeställningarna istället för att angripa den som säger det.

HGF (sannolikt din uppdrags /arbetsgivare) har stora problem. Ekonomiskt, Ideologiskt och på förtroendenivå från medlemmarna.

Du väljer att inte se eller förstå detta.

Vi andra, som håller till i verkligheten, har en annan syn. Uppmärksamma detta och jobba för en förändring i HGF. Helst inte genom att håna eller angripa de som påtala bristerna.

Övergreppen från HGF i ombildningarna är ju bara symptom på att ni hamnat i ett vakuum. Som lett till en organisationsegoism.

Peka finger på andra. Rädda det som räddas kan. Rädda intäkterna.

Men det blir, som du säkert förstår, knasigt ute i verkligheten.

Nu berövar männsikor rätten att välja boendeform.

Ni berövar byggherrar och bostadsbolag möjlighet att ta ut skälig hyra. Och därmed stoppar ni, som en konsekvens, ALL nybyggnation.

Ni kväser medlemmarna och föreningarna i innerstaden i deras kritik kring Stockholmsmodellen. En modell ni trummat igenom utan deras vilja - och med draghjälp av ytterstaden (de som inte påverkas).

Klart att ni är en förening i kris. Med stora problem.

Vi andra, i verkligheten, drabbas.
Det är tragiskt.

Henric sa...

Ordförande Persson: Att skriva inlägg på en blogg under alias är...modigt!

Jag träffar dagligen stora mängder hyresgäster, och många av dessa bor i Stockholms innerstad. Emellanåt är det någon enstaka missnöjd hyresgäst, men som oftast ändrar lite uppfattning efter att ha fått en tydligare förklaring på vad Stockholmsmodellen innebär och skillnaderna mot marknadshyra. Men de allra flesta är positivt inställda till HGF och det arbete som gjorts för att förhindra marknadshyror. Detta utan att jag ens behövt förklara något. För de allra flesta har koll på läget själva!

Sen kommer det alltid att finnas olika åsikter. Det syns ju som tydligast i att vårt land har flera olika riksdagspartier där majoriteten skiftar fram och tillbaka. För att olika människor kan se på exakt samma sak med lite olika ögon.

HGF ska enligt mig kämpa för att få fram bästa möjliga lösningar för så många hyresgäster (medlemmarna i första hand) som möjligt på lång och kort sikt. Detta brukar ske, och sker fortfarande. De flesta hyresgäster jag träffar på som medlemsrekryterare för HGF delar denna syn, och är positiva till HGF som organisation. En del är missnöjda, men det vore ju konstigt om ingen hade något negativt att säga då politik är inblandat.

Nästa gång du uttalar dig om människorna i "verkligheten" vore det kanske bättre att nyansera det hela.

Anonym sa...

Henric, borde inte dina människor från verkligheten finnas på internet som alla andra?

Det finns ju inte en enda person här som är possitiv till HGF..förutom de som är anställda där...
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Till jonas.
Varför ska vi in och skriva massa kommentarer för? Jag och många med mig har det förbaskat bra och litar på att hyresgästföreningen sköter sina uppdrag på bästa möjliga sätt. Det är därför jag väljer att vara med. Det räcker väl för att visa vad man tycker.

Sedan för att få skratta en stund åt era överdrifter och anklagelser riktade mot föreningen så går man in här och läser lite.

Man märker dock snabbt att ni är en liten lobbyistgrupp som är här inne jämnt för att se till att det är fyllt av negativa kommentarer som de flesta av oss nog velat slippa.

Märkte ni hur jag låtsas företräda en grå massa?

mvh fredrik, nöjd medlem

Anonym sa...

Till "nöjde Fredrik, gossen Georg" och andra lobbyister bland Hgf-anställda.
Ni verkar hellre skjuta på budbäraren, än att ta till er kritik? Engman går så långt i sin iver att tysta ev. opposition, att hon i sann DDR-anda vill lägga ned Hyrestidningen pga. en kritisk artikel.
Hur tror ni reaktionen från mediavärden och journalister kommer att bli efter ett sådant tilltag?
Det kanske vore bättre använd tid om Hgf-tjänstemännen fick vettiga arbetsuppgifter, i stället för att sitta och blogga på dagarna.
Jaffe

Urban Jönsson sa...

Här kommer en till som är positiv till det Barbro brukar skriva i sina blogginlägg, och som därför sällan ser anledning att gå in och debattera.

För visst är det väl så på de flesta bloggar att de som håller med nickar gillande vid sin skärm, medan de som inte håller med skriver kommentarer?

Hyresgästföreningen har över 530 000 medlemmar. Av oss har drygt 13 000 valt att vara aktiva på mer regelbunden basis och därför tagit på oss att vara förtroendevalda i föreningen, på olika nivåer från bostadsområdet till riksförbundet. Själv är jag bland annat invald i en regionstyrelse. Jag utför detta förtroendeuppdrag helt och hållet på min fritid, får alltså ta ledigt från jobbet för att fullfölja uppdraget. Det är så det fungerar för drygt 13 000 förtroendevalda.

Debatten i föreningen, när det gäller t.ex. frågor om ekonomi, förhandlingsarbete och bostadspolitik, förs på ett demokratiskt sätt vid bostadsmöten, föreningsårsmöten, styrelsemöten, regionfullmäktigemöten och förbundsstämmor. Det finns också särskilda diskussionsforum på Hyresgästföreningens webbplats. Då finns det liksom inget behov för medlemmar med avvikande åsikter att också skriva av sig på förbundsordförandens blogg i särskilt stor utsträckning. Även om den möjligheten förstås också finns.

Så ni som undrar har kanske här en förklaring till varför det i bloggkommentarerna ser ut att mest vara kritiker som kommer till tals.

Förresten, Jaffe: Jag känner inte igen det där med "Hyrestidningen". Hyresgästföreningen har en tidning, Hem & Hyra, som drivs självständigt och har journalister med hög yrkesmässig integritet. Den är det ingen som vill lägga ned - något som dessutom skulle kräva ett stämmobeslut, helt i demokratisk ordning. Så jag förmodar att det inte är den du avser?

Anonym sa...

Väldigt konstigt att det kommer så många positiva komenterar till HGF just nu...ännu konstigare är att alla verkar vilja förklara varför positiva människor inte kommenterar i bloggar.

Hela resonemanget haltar!! I de
flesta bloggar finns många kommentarer både för eller emot.

Flest är faktiskt det som komentera positva till blogginehållet!!!! hoppsan HGF

Gå in på bloglovin.com så har ni beviset.

ca 70% av de som kommenterar bloggar gör det på ett positivt sätt undrar varför det inte är så på Barbros blogg?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag tror att många av oss som är positiva till budskapet i blogginläggen är lite rädda för att ge sig in i diskussionerna för att det ofta är en otrevlig ton i de andra kommentarerna. Tevliga kommentarer med en intressant analys skulle nog göra att det blev fler kommentarer här även om dessa inte var positiva till det som skrivs.

/Snutte

Henric sa...

Jaffe: Jag tror att det är lättare för HGF (och andra organisationer för den delen) att ta åt sig av kritik, om den är grundad och uttrycks på ett vettigt sätt. Tyvärr är det, som Snutte skriver, ofta en otrevlig ton från de som uttrycker negativa kommentarer.

Anonym sa...

Det finns några enkla lösningar för många av er som gnäller på delar av hgfs arbete.

nr 1. Om ni inte är nöjda med resultaten i hyresförhandlingarna och tycker er hyra är för hög så är det bara att stryka er förhandlingsordning och förhandla själva. Löst

nr 2. Alla ni som hela tiden pratar om era omvandlingar mm. Köp er en lägenhet bara så att vi som vill bo i de hyresrätter som finns får vara i fred. Bostadsrätter finns alltid tillgängliga men ni är väl för giriga på "klipp". Löst