15 januari 2010

Boendekarriär vad i herrans namn är det?


Häromdagen stötte jag på det igen, begreppet boendekarriär. Boendekarriärbegreppet är still going strong i politiken. De politiska karriärsanhängarna vill se till att vi kan göra karriär i boendet.

Karriär handlar ju om att ta sig uppåt och framåt, pinna på och få allt högre lön, kliva från ett trappsteg till ett annat tills toppen är nådd och känslan av att ha lyckats här i livet infinner sig.

Denna strävan mot allt högre höjder försörjer många karriärcoacher som hjälper till med karriärplanering och att sätta livsmål

Vad är då boendekarriär för något? Vad är längst ner på denna typ av karriärsstege, vad är högst upp och när är den åtråvärda boendelyckan uppnådd. Hur bor man då?

Enligt den nu förhärskande definitionen av boendekarriär befinner sig den ägda villan överst. På mellanstegen hittar vi radhus och bostadsrätter. Möjligen försöker man få in ägarlägenheter på samma trappsteg. Den har ju inte tagit sig som ide´, den finns i så många exemplar ännu men alliansen satsar hårt på att vi ska börja gilla denna nya boendeform för folk som gillar att äga.

Hyresrätten kämpar på i politisk motvind. Helt enkelt därför att de politiska karriärcoacherna av alla de kulörer satsar på det som de själva anser är bäst resp sämst för medborgarna. Sålunda ska hyresrätter ombildas till bostadsrätter eller i vart fall blandas upp med bostadsrätter så att bostadsområdet kan "lyftas" som det heter i den politiska retoriken.

Hela detta karriärsnack är så otroligt omodernt. Människor är så olika och vill så olika saker med sina liv så man kan inte och bör inte ha någon annan inriktning på politiken än att låta människor få välja vilken boendeform som passar de bäst och underlätta valfriheten och inte styra valet av bostad.

Det kanske inte gör något om politiker är omoderna men när de satsar resurser, ger skattemässiga fördelar, avdragsfördelar och bidragsfördelar till de boendeformer de anser ska gynna den rätta karriärvägen då blir det helt fel.

Även krafter inom s-partiet tror sig kunna rädda hem "den moderna storsstadsväljaren" genom att förespråka ombildningar, satsningar på en ny egnahemsrörelse och ett ökat villa- och bostadsrättsbyggande.


Vad har man tänkt att vi ska rösta på, vi som gillar både valfrihet och hyresrätt?

11 kommentarer:

farbror Frej sa...

Boendekarriär är när man som ung lånelöpte en BR för 300K, som sedan tredubblades i värde till 900K. Under samma tid tredubblades även villan från 1000K till 3000K. Nu säljer man lägenheten och med hjälp av BR-vinsten på 600K så att det blir något lättare att betala villalånets kostnadsfördyring på 2000K.

Skämt åsido - jag har inget emot boendekarriärer. Men ekonomiskt funkar bäst och långsiktigt hållbarast på i småstaden/landsbygden, där prishöjningarna mest bara kompenserar för löneökning/inflation.

När det gäller själva status-grejen så är det bara fjanterier. Har man centralvärme, el, kök och tvättmöjligheter inramat i en trivsam miljö och underbyggt av en rimmligt trygg privatekonomi, så är resten psykologi. Så brukar jag säga.

Anonym sa...

Vem är det som är omodern?
Bostadskarriär är här för att stanna och inget fel med det.

Det är väl precis som en jobbkarriär man får bättre och bättre jobb. Boendet är likadant man får slita för sitt första boende och sedan byta upp sig.

Det är väl det mest rättvisa systemet? Men visst det är dåligt för soffliggarna......

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej Barbro!
Tidigare låg en länk på Hyresgästföreningens hemsida med en undersökning gjord av HGF där det visade att bo i bostadsrätt är billigare än att bo i hyresrätt. Nu har ni tagit bort den undersökningen.
Var hittar jag den igen?

Mvh
bostadsbehövande

farbror Frej sa...

"Bostadskarriär är här för att stanna och inget fel med det."

Nja, en trist bieffekt i överhettade storstadsregioner är att styrelsemedlemmar, särskilt i sent/dyrt ombildade BR, kan lockas att ta lätt på den långsiktiga föreningsekonomin, eftersom de kanske ändå planerar att sälja/flytta snart för egen del. Jag menar: varför höja månadsavgifter proaktivt i syfte att ta höjd för den kommande takrenoveringen om 10 år. Det blir bara bråk och tjafs - bättre att låta framtida styrelsemedlemmar besluta om maxbelåning när den tiden kommer till Gud-vet-vad vilken ränta.

Eller att 4 av 6 styrelsemedlemmar säljer och sticker inom 6 månader efter en ombildning av 25 lägenheter. Det sistnämnda hände i min fastighet där jag + 2 andra nu bor kvar som resthyresgäster sedan något år. Men det kanske ordnade upp sig till slut - jag vet inte.

Maria Bangata 17 sa...

Jag, liksom tiotusentals andra i Stockholm, har AB Stockholmshem som hyresvärd.

Barbro frågar sig i sista meningen: Hur ska man få både valfrihet och hyresrätt?

Vi som bor hos Stockholmshem har både och. Hyresrätt är det, valfrihet har vi för avtalet HGF tecknat med hyresvärd innebär att vi hyresgäster själva får bestämma tapeter, golv osv. Problemet är också att vi också får betala hela kalaset utan att få en spänn tillbaka den dagen vi flyttar.

Vad är då poängen med att bo i hyresrätt?!? Vi har villkor väldigt lika bostadsrätt, men vi får bara betala för att hyresvärden sen ska kamma hem nyttan av våra renoveringar. Tack hyresgästföreningen...

Den blå humanisten sa...

Maria Bangata 17:
Valfrihet är att välja boendeform och att ens val respekteras.
Att, som ni i Svärdet, försöka tvinga era grannar bort från sin valda boendeform är så långt från valfrihet man kan komma.
Trivs man inte i hyresrätt står det fritt att byta boendeform. Vad väntar du på?

bostadslös stockholmare sa...

Den sista Januari ryker mitt andrahandskontrakt och sen har jag ingenstans att ta vägen. Så det blir garanterat Vänsterpartiet... och typ ett paket ägg på stadshuset! :P

Barbro Engman sa...

Hej bostadsbehövande. Den är borttagen helt enkelt därför att den är inaktuell. För många faktorer har förändrats sedan den togs fram, nya hyror, nytt ränteläge, nya priser på bostadsrätter mm

anna sa...

Ja, hur definierar man boendekarriär egentligen? Är det villa som står högst, att man kommit längst? Eller är det att bo i br i innerstan? Själv tänker jag att en bostadskarriär kan gå från andrahand till förstahandskontrakt, fr 1 med kokvrå till en 3 el 4 och ändå vara hyresrätt, ej nödvändigt med br.

Jag tycker att folk ska få välja boendeform, hr el br, men nu iochmed alla ombildningar så försvinner faktiskt valfriheten för vissa, fast det är sagt att den ska öka. Sen är ombildningsprocesser skitjobbiga för alla inblandade.
Mkt dörrknackning och övertalning, inte så bra för grannsämjan som man säger sig vilja förbättra...
Om ombildningar ska fortsätta måste regelverket göras om, det funkar inte idag, fråga alla som var med om köpstämmor 2009.

anna sa...

Til dig som skriver om vlu som sthlmhem har: Jag bor också i sthlmhem. Visst man kan välja tex nya tapeter och antingen betala kontant el via mindre påslag på hyran. Inte det mest perfekta systemet kanske men hade vi inte haft vlu hade vi fått dyrare hyreshöjningar varje år än vad vi får idag. Det är en viss hyresrabatt pga av vlu också. Dessutom om du kan måla el tapetsera själv kan du få ordentliga rabatter i vissa färgaffärer om du uppvisar kontrakt.

TOR sa...

Hej! Duktig skribent och analitiker Barbro, jag ber dig läsa min lag förslag som jag anser verkligen gagnar hyresgäster. Klicla på http://www.vi-pr.se/sorattvisor.htm
Ha det bra Tor Svärdtorp